12/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 12/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. John M. Koenig.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Koenig ανέφερε ότι είναι προνόμιο να μπορεί να επιστρέψει σε αυτό το όμορφο νησί και να συνεχίσει την οικοδόμηση των διμερών σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ. Ανέφερε ότι η πρόσφατη συνάντηση Κυπρίων της Αμερικής στην Κύπρο είναι ενδεικτική των πολλαπλών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των κοινών αξιών, φιλοδοξιών και κληρονομιάς που στηρίζουν τη συνεργασία τους.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, συνέχισε ο νέος Πρέσβης, η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση κοινών στόχων και αξιών στην παγκόσμια ατζέντα. Η Κύπρος, τόνισε, ανέλαβε έναν ηγετικό ρόλο-κλειδί με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ο κ. Koenig εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ, ως διατλαντικού φίλου και εταίρου της Κύπρου, να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με την Κύπρο σε μια σειρά από ζητήματα. Μαζί, είπε, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πρόληψη της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος κατέχει μια μοναδική θέση για την προώθηση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο ταχείας και βαθιάς αλλαγής.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Koenig τόνισε ότι το πιο επείγον ζήτημα είναι να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους. Ο νέος Πρέσβης εξέφρασε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους καθώς προχωρούν με τις δύσκολες αλλά σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση αυτών των στόχων και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται δυνατούς και ευημερούντες Ευρωπαίους συμμάχους προκειμένου να ανταποκριθούν στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο κ. Koenig σημείωσε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένοντας δεσμευμένες στην επίτευξη της ποικιλομορφίας και σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, θα επιδιώξουν να προωθήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας της Κύπρου. Ελπίζουμε, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους της Κύπρου, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συνολική λύση η οποία θα τερματίζει τη μακρόχρονη διαίρεση στο νησί. Επίσης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κορυφαία προτεραιότητά του ως Πρέσβη θα είναι να στηρίξει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παραμένουμε, τόνισε, δεσμευμένοι σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

H πρόοδος που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, είπε, πρέπει να διαφυλαχθεί και να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν. Ενώ αναγνωρίζουμε, τόνισε, «ότι αυτή είναι μια διαδικασία κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν και θα παραμείνουν ενεργά αναμεμειγμένες και στις δύο κοινότητες. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και έχει κρατήσει πάρα πολύ. Εμποδίζει τις δύο κοινότητες να συνειδητοποιήσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους και έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο μέλλον όλων των Κυπρίων αλλά και στην ασφάλεια της περιοχής».

Επιτυγχάνοντας μια διαρκή ειρήνη, υπογράμμισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, οι Κύπριοι θα αποτελέσουν ένα θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για ευημερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο πολύτιμο αγαθό της Κύπρου είναι ο λαός της, πρόσθεσε, και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εκατοντάδες Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες επιλέγουν κάθε χρόνο να ακολουθήσουν ανώτερη εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα προσπαθούμε συνεχώς να επεκτείνουμε κτίζοντας δεσμούς μεταξύ φοιτητών, ακαδημαϊκών και ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης στις δύο χώρες μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Koenig ανέφερε: «Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανυπομονώ να ενισχύσω και διευρύνω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας σε περιοχές κοινού συμφέροντος. Προσβλέπω επίσης στο να γνωρίσω καλύτερα τους Κυπρίους όλων των κοινοτήτων, να κατανοήσω τις ελπίδες τους για το μέλλον και πώς θα μπορούσαμε να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους μαζί».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Πρέσβη για τον διορισμό του, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων του και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησής του στην εκπλήρωση της αποστολής του.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα εγκάρδιες και θερμές τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, πρόσθεσε, έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο μέσω της εμπλοκής των δύο χωρών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, των παράνομων ναρκωτικών, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις διμερείς μας σχέσεις, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας, διαφάνηκε στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να κάνει δεκτό το αίτημα της Κύπρου για πενταετή ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης για την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά, ενώ η εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, η οποία θα συσφίξει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας και θα ενισχύσει τους επενδυτικούς δεσμούς και τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την προθυμία της Κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά για στενή συνεργασία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ προκειμένου να εξερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας αλλά και να διευρύνουν τους υφιστάμενους. Διαβεβαίωσε, επίσης, τον κ. Πρέσβη για την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει τη συνεργασία και τη στήριξή της σε διάφορους τομείς προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ είναι ένας ιδιαίτερα πολύτιμος εταίρος για την Κύπρο καθώς και ένας σημαντικός στρατηγικός και εμπορικός σύμμαχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ως εκ τούτου, είπε, και παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σας διαβεβαιώνω ότι η Κύπρος, που βρίσκεται είπε, αυτή τη στιγμή στο πηδάλιο του Συμβουλίου της ΕΕ, προσπαθεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο τερματισμός της κατοχής και ο παράνομος εποικισμός και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό. Αναμενόταν περισσότερη πρόοδος αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει τη σημασία των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου ότι θα δεσμευόταν από αυτές και ότι θα συνέχιζε τις συνομιλίες από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ.

Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και προωθούν την αναβάθμιση της παράνομης οντότητας, της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», και μια πολιτική λύσης δύο κρατών.

Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο με την τουρκοκυπριακή πλευρά να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην πραγματικότητα να παραδέχεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί, περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθησή μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου».

Εξάλλου, αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Παρά τους εκφοβισμούς της Άγκυρας σχετικά με την Προεδρία, η Λευκωσία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να αξιολογήσει αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, να εξετάσει το ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και να συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Εν όψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της.

Σημαίνει επίσης εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο αναγνωρίζοντας και εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλοντας, με συγκεκριμένους τρόπους, στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν και οι δύο πλευρές στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις. Καλώ την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει τον διάλογο. Να συμμεριστεί το όραμά μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Την 1η Ιουλίου 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία είναι τόσο μία πρόκληση όσο και μία ευκαιρία και η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή από την παρούσα οικονομική κρίση. Η Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες της και να τους μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Με τον ενθουσιασμό κάποιου που αναλαμβάνει για πρώτη φορά, η Προεδρία εργάζεται ‘Για μια Καλύτερη Ευρώπη’, επιδιώκοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, στη βάση της θεμελιώδους αρχής της ΕΕ για αλληλεγγύη, μέσα από πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει επίσης σε μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της με έμφαση στις νεότερες γενιές. Εργαζόμαστε επίσης για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη διεθνή σκηνή».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε, τέλος, τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο και διαβίβασε προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, την Κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό τους θερμούς χαιρετισμούς του και ένα μήνυμα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.