14/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 116000 για τις εξαφανίσεις παιδιών 14/09/2012

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την έναρξη της λειτουργίας της γραμμής για τις εξαφανίσεις παιδιών, 116000, η οποία στοχεύει να ανταποκρίνεται σε περιστατικά που αφορούν παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι, σε απαγωγές παιδιών από γονέα, σε εγκληματικές απαγωγές, σε χαμένα, τραυματισμένα ή αλλιώς εξαφανισμένα παιδιά και σε αγνοούμενους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Σύνδεσμο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια και την Οργάνωση «
Hope for Children» για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τις εξαφανίσεις παιδιών καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την προστασία και ευημερία των παιδιών, που αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο της μελλοντικής κοινωνίας μας.

Η ευρωπαϊκή
γραμμή 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά συντονίζεται από το Missing Children Europe (MCE) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά. Η εν λόγω Ομοσπονδία εκπροσωπεί 28 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία, ενώ η ευρωπαϊκή αυτή γραμμή λειτουργεί σε 16 κράτη-μέλη της ΕΕ: Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Δανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Εσθονία και Μάλτα. Όλες αυτές οι χώρες συνεργάζονται με την πρόθεση δημιουργίας καλών πρακτικών σε θέματα εξαφάνισης παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για παροχή διευκολύνσεων σε ό,τι αφορά στις επεμβατικές διαδικασίες, με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της εξαφάνισης παιδιών και εφήβων.

Ο ευρωπαϊκός αυτός αριθμός καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, το φαινόμενο των εξαφανισμένων παιδιών γίνεται όλο και εντονότερα ένα διασυνοριακό πρόβλημα. Δεύτερον, η ταχεία δράση και παρέμβαση σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, οι γονείς χρειάζονται την υποστήριξη ενός οργανισμού που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων. Και, τέλος, υπάρχει η ανάγκη επικοινωνίας για τα ζητήματα που προκύπτουν για ένα εξαφανισμένο παιδί πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω αναφορά σε ένα παράδειγμα μέσα από το οποίο η λειτουργία της ευρωπαϊκής γραμμής
116000 απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της, και αυτό αφορά σε μια περίπτωση διασυνοριακής απαγωγής από γονέα. Το 2007 στο Βέλγιο ένας πατέρας απήγαγε τις κόρες του ηλικίας επτά, δέκα και δεκατεσσάρων χρόνων και τις έκρυψε για περίπου εννέα μήνες, υπό άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ύστερα από αίτημα του Βελγίου και της Πορτογαλίας μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 για εξαφανιζόμενα παιδιά, το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Πορτογαλικού τηλεοπτικού σταθμού RTP-TV ξεκίνησε με έκκληση για παροχή πληροφοριών σχετικά με αυτά τα αγνοούμενα παιδιά και κατέληξε δείχνοντας το 116000 στην οθόνη. Λίγα λεπτά μετά την εκπομπή, οι γραμμές 116000 άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες, με αποτέλεσμα οι αρχές να καταφέρουν να εντοπίσουν τα παιδιά.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, στηρίζει και επιβραβεύει τέτοια προγράμματα που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου
, μέσα από το Πρόγραμμα Κρατικών Χορηγιών, στηρίζουν την εθελοντική πρωτοβουλία και ενθαρρύνουν τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την παροχή προγραμμάτων προστασίας και ευημερίας των παιδιών. Στα πλαίσια του Σχεδίου αυτού συνεχίζεται και η επιχορήγηση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια για συνέχιση και επέκταση των ιδιαίτερα σημαντικών προγραμμάτων που λειτουργεί.

Η προστασία και ευημερία των παιδιών και των εφήβων αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Έχουμε όλοι την ευθύνη να προστατέψουμε την ιδιαίτερα αυτή ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού από κάθε φυσικό και ηθικό κίνδυνο και να διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον
, έτσι ώστε να δώσουμε στα παιδιά το δικαίωμα να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η χρήση του αριθμού 116000
σε όλη την Ευρώπη θα καταστήσει τις προσπάθειες αναζήτησης και διεθνούς συνεργασίας ευκολότερες και πιο αποτελεσματικές. Οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας θα είναι σε θέση να ενεργούν με πιο συντονισμένο τρόπο για την επίλυση διασυνοριακών περιπτώσεων εξαφάνισης παιδιών.

Κλείνοντας
, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να συγχαρώ θερμά το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια και την Οργάνωση «Hope for Children» για την υλοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.