7/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας 07/09/2012

Την ελπίδα όπως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελέσει κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού και όχι αντικίνητρο εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χέιγκ είπε: «Eίναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι για πρώτη φορά στην Κύπρο ως Υπουργός Εξωτερικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πολύ στενή και σημαντική σχέση με την Κύπρο. Τόσοι πολλοί πολίτες των δύο χωρών σπουδάζουν, κάνουν διακοπές, εργάζονται στις χώρες μας, εκατέρωθεν, και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δυνατές προσωπικές σχέσεις και να εμβαθύνουμε αυτές τις δυνατές σχέσεις μεταξύ του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου και του λαού της Κύπρου».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια χρήσιμη και πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την «εξαίρετη δουλειά που κάνουν οι λειτουργοί του Προέδρου για την Κυπριακή Προεδρία, η οποία τυγχάνει καλού χειρισμού».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει «για το κοινό όραμα από το οποίο θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι μέσα από μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, κάτι που πάντα έχουμε στη σκέψη μας. Προσβλέπω στο να αναπτύξω τις επαφές μου με όλους εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα.

Γνωρίζω ότι εδώ, πάντα αναμένονται πολλά από τη Βρετανία, και πολύ ορθά αναμένονται, και είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε την ενεργό μας ανάμιξη στο μέλλον. Προσβλέπω στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα, γι αυτό έχω έρθει στην Κύπρο, αλλά ήταν χαρά να συναντήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση πόσο ανησυχεί τη Βρετανία η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, ο κ. Χέιγκ είπε: «Παντού, (και) σε όλη την Ευρώπη ο κόσμος ανησυχεί. Είναι κάτι που ο κόσμος θέλει να δει να επιλύεται, όμως, θα πρέπει να είναι μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους και πρέπει πάντοτε να το σεβόμαστε αυτό και να το κατανοούμε. Ελπίζουμε, φυσικά, να υπάρξει πιο γρήγορη πρόοδος στο μέλλον και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε προς τον σκοπό αυτό. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν».

Κληθείς να πει αν εκτιμά ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χέιγκ είπε ότι «θα έπρεπε να είναι κάτι που θα βοηθούσε στην επίλυση. Και θα πρέπει να αντικρίζεται έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους. Εμείς υποστηρίξαμε τα δικαιώματα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της και ελπίζω ότι αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει κάποιο κίνητρο γα την επίλυση του Κυπριακού και όχι αντικίνητρο».

Τέλος, κληθείς να πει αν υπάρχουν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας οικογένειας Βρετανών, στις γαλλικές Άλπεις, ο κ. Χέιγκ είπε ότι «πρόκειται να ένα τρομακτικό και τραγικό γεγονός», προσθέτοντας ότι η Βρετανία εργάζεται με τις γαλλικές Αρχές στο θέμα. Πρόσθεσε ότι η βρετανική αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τη γαλλική αστυνομία και για την υπόθεση εργάζονται σκληρά και λειτουργοί του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.