6/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας 06/09/2012


Η Κύπρος θα ζητήσει από την ΕΕ να παράσχει άμεσα βοήθεια προς την Ιορδανία για αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που προκύπτει από τη φιλοξενία τεράστιου αριθμού προσφύγων από τη Συρία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το μεσημέρι κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας κ. Fayez al-Tarawneh, με τον οποίο, στη συνέχεια, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ιορδανίας.

Ακολούθως υπογράφηκαν, Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για Συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, Συμφωνία στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ιορδανός Πρωθυπουργός έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι «όπως συζητήσαμε και σε βάθος σήμερα στις συνομιλίες που είχαμε ενωρίτερα, είναι κοινός μας στόχος να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις». Ανέφερε, ακόμη, ότι κατά τις συνομιλίες «ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση πρακτικών τρόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένων και ανταλλαγών επισκέψεων από εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς.
Είναι κοινό μας συμπέρασμα ότι η επίσκεψη μου αυτή μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, ούσα το πλησιέστερο στην περιοχή μέλος της ΕΕ, έχει ως μια από τις προτεραιότητες της την ενίσχυση της νότιας διάστασης της πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει των εξαίρετων διμερών μας σχέσεων, η Κύπρος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για την περαιτέρω προώθησή τους μεταξύ ΕΕ και Ιορδανίας».

Τόνισε ότι, όσον αφορά τη συριακή κρίση και τις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ιορδανία, «έλαβα τα μηνύματα που μου στάληκαν κατά τις εδώ συναντήσεις μου και υπόσχομαι ότι πολύ σύντομα θα διαβιβάσω αίτημα στην ηγεσία της ΕΕ για επιπρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ιορδανία. Κάθε βοήθεια πρέπει να δοθεί στην Ιορδανία για τον σκοπό αυτό από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που προνοούν την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ. Από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε τη «δέσμευσή μας για εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα επανενώσει τη χώρα σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Εξέφρασα την ευχή ότι η αδιαλλαξία της τουρκικής ηγεσίας θα σταματήσει και θα τερματίσει την πολιτική της κατοχής και του παράνομου εποικισμού και ότι θα συνεργαστεί με καλή θέληση για την επανένωση της Κύπρου».

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «Κύπρος και Ιορδανία έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της γεωργίας, της ενέργειας, ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προσθέτοντας ότι «κοινός στόχος και κοινή πολιτική βούληση είναι η διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις μεταξύ τους και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος από τις δύο χώρες έχει έντονο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ιορδανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την επίτευξη μιας λύσης που να οδηγεί στην εφαρμογή της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος, ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις Ιορδανίας – ΕΕ, καθώς και στο αίτημα της Ιορδανίας προς την Ένωση για παροχή βοήθειας προς τη χώρα του, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη φιλοξενία τεράστιου αριθμού προσφύγων από τη Συρία.

Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται και αναμένονται στην Ιορδανία ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα παροχής νερού, ωστόσο, κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα κάνουμε το παν για να τους παρέχουμε βοήθεια».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μεταξύ των δύο πλευρών για ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων, ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να βρει τρόπους για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ιορδανία και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, έτσι ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να αναφέρει τι είδους βοήθεια χρειάζεται η Ιορδανία από την ΕΕ για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συριακή κρίση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι αριθμοί προσφύγων έχουν ξεπεράσει τους αναμενόμενους και ακόμη καταφθάνει μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι η Ιορδανία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με την έλλειψη πόσιμου νερού. «Η παροχή πόσιμου νερού είναι επείγουσα ανάγκη», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κινητές σχολικές μονάδες αλλά και για κινητές κουζίνες για την παρασκευή φαγητού προς τους πρόσφυγες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε θα μεταφέρει στους Προέδρους των θεσμικών Οργάνων της ΕΕ, με τους οποίους θα συναντηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, «το αίτημα για αυτές τις ανάγκες και θα τους ζητήσω να βοηθήσουν, αν είναι δυνατόν, άμεσα, με όλους τους τρόπους. Και θα δούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τι μπορούμε να κάνουμε για την παροχή πόσιμου νερού έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα στους φίλους μας».