6/9/12

Προϊόντα που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες 06/09/2012

ο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην Κοινοτική Αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

1. Μπρελόκ επωνυμίας «LG IMPORTS», με κωδικούς 7787 και 779. Τα προϊόντα εντοπίστηκαν στην αγορά της Ολλανδίας και είναι επικίνδυνα καθώς περιέχουν επιβλαβές υγρό και δεν έχουν την προβλεπόμενη επισήμανση στη συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, καθώς και τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης.
2. Σετ παιχνιδιού (Formula 1) επωνυμίας «YAO Chang», με κωδικούς 3613 και 3611. Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ιταλίας και περιέχουν τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
3. Παιδικές κούκλες ονομασίας «Very Baby», με κωδικό A9901-2 . Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
4. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Happy Baby», με κωδικό 6782. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

5. Παιδική κούκλα επωνυμίας «KAINA», με κωδικό 3555. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ρουμανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
6. Παιδική κούκλα επωνυμίας «YIDUOZI», με κωδικό 38408. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτυλεστέρα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

7. Σετ παιχνιδιού (πιστόλι) ονομασίας «PowerFUL WEAPON», με κωδικό S1165500. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτυλεστέρα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
8. Σετ παιχνιδιού (τόξο) ονομασίας «The Empire Warrior game», με Barcode 4893138000228. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτυλεστέρα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
9. Παιδικά παπούτσια επωνυμίας «Buddy Dog», με κωδικό L 35-2. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει Φουμαρικό Διμεθύλιο (DMF) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1 µg / Kg.
10. Σετ παιχνιδιού (όπλο) επωνυμίας «Pei Li Da», με κωδικό 0703C. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας. και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό διβουτυλεστέρα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
11. Θερμός με την επωνυμία «Em Home» και κωδικούς αριθμούς 9400712 (800ml), 8402445 (0.5L), 84006619 (1.9L), 8407033 (0.75L) και 8404470 (0.5L).
Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ισπανίας και περιέχουν ίνες αμιάντου, υλικό που έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο και απαγορεύεται η χρήση του
12. Παιδική κούκλα ονομασίας «Modern girl», με κωδικό 777. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
13. Αθλητικά καπέλα με κωδικούς C48537031201 και C44899051101.Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Γερμανίας και περιέχουν χρωστικές ουσίες οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία 4-αμινοαζωβενζόλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.
14. Παιδική κούκλα επωνυμίας «Hong Yi», με κωδικό HY-8188. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Βουλγαρίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
15. Υγρό αναπλήρωσης για ηλεκτρονικά τσιγάρα επωνυμίας «Nobacco». Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και είναι επικίνδυνο καθώς δεν έχει την προβλεπόμενη επισήμανση στη συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, καθώς και τις δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης.
16. Κόλλες super glue με την επωνυμία «151 Adhesives», με κωδικό 1511083. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και περιέχει την επικίνδυνη ουσία χλωροφόρμιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωριμένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405609 και 22405637.