6/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές του στην Ιορδανία 06/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στο Αμμάν με σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραστεί και θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμάν και Κύπρου. Στο φόρουμ θα παραστεί, επίσης, και ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας κ. Fayiz Tarawneh.

Στο περιθώριο του φόρουμ θα υπογραφεί Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Ιορδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Taher Masri. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιορδανίας κ. Abdel Karim Doughmi. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Μετά τη διεξαγωγή των συνομιλιών θα υπογραφεί Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για Συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, καθώς και Συμφωνία στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Θα υπογραφεί, επίσης, μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ιορδανίας, Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χρι
στόφιας και ο Ιορδανός Πρωθυπουργός θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει αργότερα σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρωθυπουργός Tarawneh. Το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επισκεφθεί την αρχαία πόλη Citadel που βρίσκεται στο κέντρο του Αμμάν.

Στην Ιορδανία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει η σύζυγος του κα ΄Ελση Χριστόφια, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κ. Διονύση Μαυρονικόλα, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιορδανία κ. Χαράλαμπο Χατζησάββα και υπηρεσιακούς παράγοντες.