13/8/12

Δημοσίευση εβδομαδιαίων κοινοποιήσεων της ΕΕ για μη ασφαλή προϊόντα που γνωστοποιούνται στο σύστημα GRAS-Rapex 13/08/2012

Δελτίο 32 (6/8/2012 – 12/8/2012)

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 6/8/2012 (GRAS-Rapex–Report 32) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 48 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα GRAS-Rapex.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 48 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:

• Είκοσι-πέντε στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτών,
• Δεκαπέντε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
• Έξι στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
• Ένα στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
• Ένα Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

Περιγραφή/Κίνδυνος

• Κούνια εξωτερικού χώρου με οκτώ καθίσματα, μάρκας Van Besouw Metaal, με χώρα κατασκευής την Ολλανδία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού στο κεφάλι από πιθανό κτύπημα λόγω του ότι η κούνια δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.

• Παιχνίδι δημιουργίας φουσκάλων, μάρκας MLTHOGAR, μοντέλο 29105, με γραμμοκώδικα 8521557029105 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Μικροβιολογικός κίνδυνος από την παρουσία αερόβιων μεσόφιλων μικροοργανισμών στο υγρό.

• Προσαρμογέας γενικής χρήσης, μάρκας Setronic, μοντέλα 8103, 8102, 8105 και 8105 B, με γραμμοκώδικα 8435081383513 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.

• Βρεφικό περιδέραιο για ανακούφιση του παιδιού κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μάρκας Amber Pumpkin, με χώρα κατασκευής την Λιθουανία. Κίνδυνος πνιγμού του παιδιού λόγω του ότι το κορδόνι του περιδέραιου κόβεται εύκολα με πιθανή κατάποση των μικρών χαντρών που απελευθερώνονται.

• Παιδικά παπούτσια, μάρκας Panyno, μοντέλο B1003 και B1009, με γραμμοκώδικες 8435159508121 και 8435159506763 και με χώρα κατασκευής το Περού. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα παπούτσια.

• Προσαρμογέας γενικής χρήσης, μάρκας MW, μοντέλα MWU2FR και MWF2FR, με γραμμοκώδικα 080558306274 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.

• Παιδικό φόρεμα, μάρκας Smile Rabbit, μοντέλο 1005, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Παιδικό μπολερό, μάρκας Smile Rabbit, μοντέλο 1017, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην περιοχή του λαιμού του ενδύματος.

• Παιδικά σετ ρούχων, μάρκας Lingtong, με κωδικό 6111209000 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των κουμπιών που αποσπώνται εύκολα από τα ενδύματα.

• Παιδικό μπικίνι, μάρκας Hello Kids, μοντέλο CBA 2708,TG10, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού και τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού και στο πίσω μέρος του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Παιδικά σαντάλια, μάρκας XINMIN, με γραμμοκώδικα 2093300045305 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα σαντάλια.

• Παιδικό φόρεμα, μάρκας engiz sözer, μοντέλο 01764, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Πτυσσόμενος σουγιάς τσέπης, μάρκας Smith & Wesson, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού του χρήστη λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής με αποτέλεσμα να αποσπάται η λαβή από τη λεπίδα.

• Προσαρμογέας γενικής χρήσης, μάρκας Lumi, μοντέλο 3109, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.

• Κόρνα που λειτουργεί με τη βοήθεια πιεσμένου αέρα, άγνωστης μάρκας, μοντέλο 38600, με γραμμοκώδικα 4260244660774 και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή από τα ψηλά επίπεδα έντασης του ήχου που εκπέμπει η κόρνα.

• Βρεφικό περιδέραιο για ανακούφιση του παιδιού κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μάρκας Amber Pumpkin, με χώρα κατασκευής την Λιθουανία. Κίνδυνος πνιγμού του παιδιού λόγω του ότι το κορδόνι του περιδέραιου κόβεται εύκολα με πιθανή κατάποση των μικρών χαντρών που απελευθερώνονται.

• Βρεφικό περιδέραιο για ανακούφιση του παιδιού κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μάρκας Amber Pumpkin, με χώρα κατασκευής την Λιθουανία. Κίνδυνος πνιγμού του παιδιού λόγω του ότι το κορδόνι του περιδέραιου κόβεται εύκολα με πιθανή κατάποση των μικρών χαντρών που απελευθερώνονται.

• Ξύλινη καρέκλα, μάρκας Edenko μοντέλο Ref. D08002, κωδικό κατασκευής 12/2011, με χώρα κατασκευής το Βιετνάμ. Κίνδυνος τραυματισμού από παγίδευση των δακτύλων του χρήστη επειδή η καρέκλα σπάει εύκολα.
• Κουστούμι αμφίεσης, σε μορφή μέλισσας μάρκας Guirca, μοντέλο 7812, με γραμμοκώδικα 8435118209786 και με χώρα κατασκευής τη Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Παιδικό αθλητικό παντελόνι, μάρκας Wandeng μοντέλο R074NTK και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Παιδική ζακέτα, μάρκας “Breeze” με χώρα κατασκευής τη Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Παιδικές φόρμες μάρκας C&S, μοντέλο D-0921 και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

• Παιδικές φόρμες, μάρκας Napoleone, μοντέλο X-1005 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

• Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Playback, μοντέλο F-1202, γραμμοκώδικα 6 999039791017 και με χώρα κατασκευής τη Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

• Πετσέτα προσώπου σε απομιμήσεις τροφίμων με μορφή γλυκού, μάρκας Swallow, μοντέλα 104893 και 104896, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού, ασφυξίας ή απόφραξης του πεπτικού σωλήνα γιατί μπορεί να εκληφθούν σαν τρόφιμα από τους καταναλωτές και κυρίως από παιδιά και ως εκ τούτου να τα βάλουν στο στόμα, να τα γλύψουν ή να τα καταπιούν.


Συστάσεις–Προειδοποιήσεις

Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους, να ενημερώσουν αμέσως την Υπηρεσία στα τηλέφωνα:

• Γραμμή Καταναλωτή 1429
• Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867130 και 22867233
• Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150 και 25819151
• Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610 και 26804617
• Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος Rapex είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.