1/8/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου κατά την παράδοση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 25 διαμερισμάτων στον υπό αναδόμηση Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ 01/08/2012

Παραχωρούμε σήμερα 25 νέα διαμερίσματα στις δύο νέες πολυκατοικίες στον υπό αναδόμηση Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ, μέσω του Προγράμματος Αναδόμησης/Επιδιόρθωσης/Ενίσχυσης και Ριζικής Βελτίωσης των κτηρίων οκτώ Κυβερνητικών Οικισμών Παγκύπρια. Στη Λευκωσία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Προγράμματος στον Οικισμό Ανθούπολης και στον Άγιο Παύλο, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες σε άλλες περιοχές.

Το 2010, αποφασίστηκε η αναδόμηση όλων των υφιστάμενων πολυκατοικιών του Οικισμού Στρόβολος ΙΙ, αντί η επιδιόρθωση τους. Η αναδόμηση περιλαμβάνει την ανέγερση 15 συνολικά νέων πολυκατοικιών, 213 περίπου διαμερισμάτων, με τα οποία θα καλυφθούν οι ανάγκες των υφιστάμενων δικαιούχων του Οικισμού, ενώ 50 περίπου επιπλέον διαμερίσματα θα στεγάσουν ήδη εγκριμένα νεαρά ζευγάρια που αναμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να στεγαστούν.
Στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ έχουν ήδη ανεγερθεί και παραδοθεί σε δικαιούχους 26 διαμερίσματα, ενώ έχουν επιδιορθωθεί και ενισχυθεί 430 κατοικίες.
Το κόστος ανέγερσης των δύο πολυκατοικιών που θα παραχωρηθούν σήμερα, ανέρχεται στα €1,7 εκατομμύρια. Αναλυτικά παραδίνονται πέντε διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, 13 διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, έξι διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων και ένα διαμέρισμα πέντε υπνοδωματίων. Κατά τον σχεδιασμό των πολυκατοικιών έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι ισχύοντες κανονισμοί, όπως ο Αντισεισμικός Κανονισμός, και ο Κανονισμός για Θερμομόνωση των Κτηρίων. Οι χώροι στάθμευσης των πολυκατοικιών καλύπτουν τις ανάγκες των δικαιούχων των διαμερισμάτων και επιπλέον περιλαμβάνουν και κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης.

Η παραχώρηση σήμερα των 25 διαμερισμάτων είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σήμερα αποδεικνύεται, έναντι όλων σας, η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας. Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας στεγαστικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίζει, όσο γίνεται, πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο.
Αυτή η στροφή σε μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι επιλογή που εκπορεύεται από μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική ως προτεραιότητες. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με ρεαλισμό και ευαισθησία. Και βέβαια δεν μένουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων.
Πέραν των 17.000 οικογενειών, κυρίως νεαρά ζευγάρια, πρόσφυγες και αυτόχθονες, έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από τα διάφορα σχέδια που εφαρμόζουμε για την απόκτηση κατοικίας ή κρατικού οικοπέδου. Και αυτό γίνεται μέσα από ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων της Κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα «Ανέγερσης νέων οικιστικών μονάδων σε κενούς χώρους εντός Κυβερνητικών Οικισμών» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού και παραχώρησης οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους πρόσφυγες. Ήδη έχουν παραχωρηθεί 1884 οικόπεδα, βρίσκεται σε άμεση εξέλιξη ο διαχωρισμός άλλων 241 οικοπέδων αυτοστέγασης, και έχει εξευρεθεί γη για τον διαχωρισμό επιπρόσθετων 840 οικοπέδων, για να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
τη δραστική αύξηση στην προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση εκτοπισθέντων
την επέκταση της βοήθειας που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών
την παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες μας διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 2.500 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.
την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης στους δικαιούχους εκτοπισθέντες ως μιας ενδιάμεσης λύσης. Μέχρι σήμερα 1020 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.
την παραχώρηση 10.500 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώθηκε μια αδικία χρόνων. Αναγνωρίστηκαν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες οι οποίοι με απόφαση της Κυβέρνησης από την 1/1/2012 έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για στέγαση σε Οικισμό, για αυτοστέγαση σε κρατικό οικόπεδο και για επιδότηση ενοικίου φοιτητών.
Φίλες – Φίλοι,
Κάθε κοινωνία έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό για τους πολίτες της, ανάλογα βέβαια με την οικονομική της δύναμη. Άλλωστε, πιο σημαντικό και από τον πλούτο μιας κοινωνίας είναι ο τρόπος που αυτός μοιράζεται. Ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων –και το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα- δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση κοινωνικής συνοχής και το ανθρώπινο πρόσωπο ενός κράτους αλλά και με την ίδια τη δημοκρατία.
Αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι πεποίθηση μας ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον Πολίτη.
Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τις κατοικίες σας.