24/8/12

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίας Διοίκησης και Προσωπικού 24/08/2012

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου (23 και 24 Αυγούστου) που αναφέρονται στο θέμα της παροχής υπηρεσιών έκδοσης Κάρτας Νοσηλείας και Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠρ.) του Υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί, για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, να επισημάνει τα ακόλουθα:


Το ΤΔΔΠρ., ως αρμόδια Αρχή για τη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) στην Κύπρο, ενέταξε το 2007 στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΕΠ, υπηρεσίες που υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας (έκδοση Κάρτας Νοσηλείας (ΚΝ) και Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)). Η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών ξεκίνησε στα ΚΕΠ Λεμεσού, Πόλης Χρυσοχούς και Πελενδρίου τα οποία λειτουργούσαν το 2007, και συνεχίστηκε στα ΚΕΠ που δημιουργήθηκαν αργότερα, στη Λάρνακα, στην Πάφο και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Το ΚΕΠ Λευκωσίας είχε εξαιρεθεί από την αρχική απόφαση λόγω του περιορισμένου χώρου και υποδομής που αντιμετώπιζε τότε το εν λόγω ΚΕΠ. Το ΤΔΔΠρ. δρομολόγησε την επέκταση και αναβάθμιση του ΚΕΠ κατά τρόπο ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στο κοινό και να εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι εργασίες αναβάθμισης ολοκληρώθηκαν το 2012, και στις 11 Ιουνίου ξεκίνησε η έκδοση ΚΝ και ΕΚΑΑ.

Η προσθήκη των νέων υπηρεσιών έκδοσης κάρτας νοσηλείας σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για διαβατήρια και ταυτότητες κατά την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και την εφαρμογή νέων νομοθεσιών το 2012 (όπως η νέα νομοθεσία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για τα ταξιδιωτικά έγγραφα των παιδιών κάτω των 12 ετών και η νέα νομοθεσία της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων για το επίδομα τέκνου και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας) αύξησαν τη ροή των πολιτών στα ΚΕΠ για εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα να προκληθούν φαινόμενα συνωστισμού και μεγάλων χρόνων αναμονής.

Το ΤΔΔΠρ., έχοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΚΕΠ Λευκωσίας και τις διαμαρτυρίες των πολιτών, ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό τη λήψη μέτρων για αποσυμφόρηση του ΚΕΠ και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες υφίστανται ταλαιπωρία λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής. Οι δύο αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο στο ΚΕΠ όσο και στο Υπουργείο Υγείας, με την ακόλουθη διευθέτηση η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 24 Αυγούστου:

(α) Το Υπουργείο Υγείας (γωνία Προδρόμου και Χείλωνος) θα παραλαμβάνει αιτήσεις και θα εκδίδει Κάρτες Νοσηλείας και ΕΚΑΑ σε Τουρκοκύπριους πολίτες, σε πολίτες που έστω και ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι πολίτης τρίτης χώρας, σε αιτητές πολιτικού ασύλου και σε πολιτικούς πρόσφυγες.

(β) Το ΚΕΠ Λευκωσίας θα παραλαμβάνει αιτήσεις και θα εκδίδει Κάρτες Νοσηλείας και ΕΚΑΑ σε Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες μόνο.

Οι εν λόγω διευθετήσεις αφορούν μόνο στο ΚΕΠ Λευκωσίας και δεν επηρεάζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα υπόλοιπα ΚΕΠ. Η εν λόγω απόφαση γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση στον Τύπο ημερομηνία 23 Αυγούστου και τίτλο «Έκδοση Καρτών Νοσηλείας και Ευρωπαϊκών Καρτών Ασφάλισης Ασθένειας από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη Λευκωσίας και από το Υπουργείο Υγείας».

Το ΤΔΔΠρ. πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και ζητά την κατανόηση των πολιτών. Παράλληλα συνεχίζει να καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες για βελτίωση του θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη και είναι ανοικτό σε εισηγήσεις μέσω της ιστοσελίδας του (www.mof.gov/papd).