23/8/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 23/08/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία διόρισε τον κ. Στέλιο Χειμώνα, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ως ερευνώντα λειτουργό για τη διερεύνηση πιθανών πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέρους του Πρέσβη κ. Μάριου Ιερωνυμίδη σχετική με την υπόθεση της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Την περασμένη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για την πρόθεση της αρμόδιας Αρχής, που είναι η Υπουργός Εξωτερικών, να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα αναφορικά με το θέμα.

Επίσης, στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, έτσι όπως διαμορφώθηκε η πρόταση έπειτα από διαβούλευση που είχε η Κυβέρνηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών θα είναι ο κ. Σταύρος Σταύρου και Μέλη οι κ.κ. Πανίκος Πούρος, Μίνως Χαραλάμπους, Άδωνης Πηγασίου, Αχιλλέας Τσαγκάρη, Κυριάκος Κακουρής, Ξενάκης Ξενοφώντος, Χαράλαμπος Τάππας».
Στη συνέχεια ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» για να προχωρήσει η κινεζική επένδυση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχουν γίνει δηλώσεις χθες από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για το θέμα, προσθέτοντας ότι «ο Κινέζος επενδυτής αφήνει ανοικτή την προοπτική, τη διασυνδέει με την προοπτική να ξεκαθαρίσει το θέμα αναφορικά με το αν είναι καθαρή η επένδυση της εταιρείας του στην Κύπρο - και αυτό σε σχέση με προβλήματα που συναντά η ίδια η εταιρεία στην Κίνα. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση από τη στιγμή που κλήθηκε να βοηθήσει για την ολοκλήρωση της επένδυσης είπε ότι υποστηρίζει τις επενδύσεις, αλλά η όποια προσπάθεια για τη συγκεκριμένη επένδυση θα καταβληθεί στο πλαίσιο του Νόμου και των Κανονισμών. Και έκτοτε ό,τι έχει γίνει από μέρους της Κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο του Νόμου και των Κανονισμών.

Υπενθυμίζω ότι με στόχο να λειτουργήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα, αλλά πάντοτε τηρώντας τον Νόμο, δημιουργήθηκε διυπουργική Επιτροπή και ταυτόχρονα μια Τεχνική Επιτροπή Αξιολόγησης της πρότασης για την επένδυση και για εξέταση όλων των δεδομένων που αφορούν την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Αυτή τη θέση επαναλαμβάνουμε και τώρα. Εμείς θέλουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε η επένδυση να γίνει πάντοτε στο πλαίσιο του Νόμου και των Κανονισμών και ταυτόχρονα θα διεξάγουμε και την πειθαρχική έρευνα, για να δούμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα από μέρους του Πρέσβη κ. Ιερωνυμίδη».

Ερωτηθείς αν ο Κινέζος επενδυτής συνδέει το θέμα συνέχισης της διαδικασίας με το ξεκαθάρισμα της έρευνας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι καθοριστικό γι’ αυτόν να προχωρήσει όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει το θέμα ότι δεν υπάρχει κάτι το ύποπτο πίσω από τη δική του επένδυση, αφού υπήρχαν δημοσιεύματα για το όλο θέμα της επένδυσης στον κινεζικό Τύπο σε σχέση με την εταιρεία του.

Κληθείς να πει αν στην περίπτωση που ο ερευνών λειτουργός βρει κάτι μεμπτό αυτό θα σημαίνει κατάρρευση της επένδυσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το τι λέει ο Κινέζος επενδυτής είναι δικό του θέμα. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε; Και έχω ξεκαθαρίσει τι κάνουμε. Από τη μια θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η επένδυση πάντοτε στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Νόμο και θα προχωρήσουμε στην πειθαρχική έρευνα. Είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση. Δεν επηρεάζεται η έρευνα και δεν θα επηρεαστεί από το τι ο Κινέζος επενδυτής έχει πει αναφορικά με τη δική του εταιρεία. Για να μην αρχίσουμε να ρίχνουμε και σκιές πάνω στην έρευνα που θα γίνει τηρουμένων όλων των διαδικασιών».

Σε ερώτηση αναφορικά με τυχόν ποινικές ευθύνες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και ο ίδιος ο Κινέζος επενδυτής διαχωρίζει το θέμα των πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα ποινικά, με την έννοια ότι αυτόν τον ενδιαφέρει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αν υπάρχει κάποια διαπλοκή. Η έρευνα που θα γίνει, όμως, είναι για πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτό είναι διαφορετικό».