20/8/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 20/08/2012

Ο τερματισμός του ενδιαφέροντος του Κινέζου επενδυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και του πολέμου φθοράς που γίνεται στο εσωτερικό της Κύπρου, είπε χθες (19/8/2012), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, που έγιναν στο περιθώριο της τέλεσης του μνημοσύνου του ήρωα Παναγιώτη Λαζάρου Νέστορος, στο Στρόβολο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το θέμα των επενδύσεων στην Κύπρο, είπε ότι υπάρχουν κάποιοι που «δεν αφήνουν τίποτα να γίνει στον τόπο και προκαλούν συνθήκες καμένης γης για να κατηγορούν την κυβέρνηση».
Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα για τις επενδύσεις, ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει επιστολή από τον Κινέζο επενδυτή για τη λήξη του ενδιαφέροντός του για τη Λάρνακα και πρόσθεσε ότι «αυτό θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα τούτης της πολιτικής και του πολέμου φθοράς που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για να γίνει η επένδυση, η οποία, σημείωσε, δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση αλλά από ιδιώτες.
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου «υπογράφηκε μια ιδιωτική συμφωνία και όλοι μάς κάλεσαν να βοηθήσουμε έτσι ώστε αυτή η συμφωνία να ολοκληρωθεί και εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση στο πνεύμα των Νόμων και των Κανονισμών. Δυστυχώς, κάποιοι με τον καθημερινό πόλεμο που κάνουν δεν αφήνουν καμιά επένδυση να γίνει και δεν αφήνουν τελικά να γίνει τίποτε σε αυτό τον τόπο που θα πάρει την οικονομία μπροστά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σοβαρές εταιρείες δεν αποσύρουν επενδυτικό ενδιαφέρον απλώς επειδή υπάρχει πόλεμος από κάποιους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν οι δυσκολίες είναι εκεί και καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν επενδύσεις, οι εταιρείες έχουν και άλλες επιλογές. Το ίδιο έγινε και με το Κατάρ, όπου σε κάθε στάδιο που η κυβέρνηση προσπαθούσε να ολοκληρώσει εγείρονταν από τους γνωστούς κύκλους εδώ στην Κύπρο τόσα ζητήματα που προκαλούσαν προβλήματα».
Ερωτηθείς πότε έλαβε η κυβέρνηση την επιστολή λήξης ενδιαφέροντος από τους Κινέζους, ο κ. Στεφάνου είπε «πριν από μερικές ημέρες, μετά από τα όσα ελέχθησαν δημόσια για την επένδυση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει αιτιολογικό στην επιστολή για τη λήξη του ενδιαφέροντος, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι στην επιστολή απλώς ενημερώνει ο επενδυτής για τον τερματισμό του ενδιαφέροντός του.
Σε ερώτηση πώς θα συνεχίσει η κυβέρνηση, καθώς συνδετικός κρίκος φερόταν ο κ. Μάριος Ιερωνυμίδης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Ιερωνυμίδης δεν ήταν ο συνδετικός κρίκος, σημειώνοντας ότι η επένδυση είχε συζητηθεί και καταρχήν συμφωνηθεί με την Hermes και υπενθύμισε τις δηλώσεις που είχαν γίνει τότε από πλευράς της εταιρείας, αλλά και του CIPA. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε κληθεί τότε να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα διάφορα νομικά και άλλα ζητήματα για να ολοκληρωθεί η επένδυση. «Η επαφή γίνεται με το αρμόδιο υπουργείο για να δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι και πώς», κατέληξε.