Ο Παναγιώτης Λαζάρου Νέστορος ήταν ένας νέος
με όνειρα για τη ζωή και με πολλές προσδοκίες για το αύριο. Η δική του
γενιά, λίγο πριν από τα τραγικά γεγονότα του 1974, έμπαινε στο στίβο της
ζωής για να συμβάλει στην πρόοδο και την προκοπή της πατρίδας μας, της
Κύπρου μας. Αντί, όμως, στο στίβο της βιοπάλης και της δημιουργίας, η
γενιά του Παναγιώτη βρέθηκε στο σκληροτράχηλο στίβο της υπεράσπισης της
ελευθερίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας
μας. Αυτό έγινε με πολύ μεγάλο κόστος. Πολλοί ήταν οι νέοι που έδωσαν
ό,τι πολυτιμότερο είχαν για υπεράσπιση της Κύπρου μας, την ίδια τους τη
ζωή. Ανάμεσα στο μακρύ κατάλογο των ηρώων είναι και ο Παναγιώτης
Λαζάρου.
Ο ήρωας καταγόταν από πολυμελή οικογένεια. Εννιά παιδιά στο σύνολο, έξι αγόρια και τρία κορίτσια, ήταν η «περιουσία» του Λάζαρου και της Αλεξάνδρας οι οποίοι, παρά την φτώχεια της εποχής, ανάθρεψαν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, τιμιότητα και αγάπη.
Ο Παναγιώτης γεννήθηκε το 1952 και ήταν το τρίτο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Από νωρίς μπήκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει τους γονείς του να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες. Εργάστηκε ως συγκολλητής μέχρι που κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη θητεία του. Με την απόλυσή του από το στρατό επέστρεψε στο επάγγελμα βγάζοντας με τιμιότητα και αξιοπρέπεια το ψωμί το δικό του, αλλά και της οικογένειάς του. Μέχρι που ξημέρωσαν οι καταραμένες μέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που έφεραν στον τόπο την καταστροφή και τη συμφορά.
Με την επιστράτευση ο Παναγιώτης κατατάχθηκε σε μονάδα του πεζικού στην περιοχή Λευκωσίας. Στη δεύτερη φάση της εισβολής βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Δομετίου και μετά μαζί με άλλους συναδέλφους του μετακινήθηκε στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, στο 361 Τάγμα Πεζικού, υπό τη διοίκηση του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου ο οποίος έμελλε να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία.
Το Τάγμα έδωσε σκληρή και αιματηρή μάχη για να συγκρατήσει την προέλαση των δυνάμεων του Αττίλα. Οι δυνάμεις των εισβολέων ήταν πολυπληθέστερες και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες. Είχαν στη διάθεσή τους βαριά και σύγχρονα όπλα και διέθεταν την κάλυψη της αεροπορίας. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ήταν αποδιοργανωμένες και αποδυναμωμένες από την πρώτη φάση της εισβολής, αλλά και από το προδοτικό πραξικόπημα που κατέστρεψε κάθε δυνατότητα για να προβληθεί επαρκής άμυνα. Εντούτοις, τα παιδιά μας έδωσαν τον αγώνα της τιμής έστω και προδομένοι από τους πραξικοπηματίες. Πολέμησαν με θάρρος και αξιοπρέπεια για να σώσουν την πατρίδα.
Οι δυνάμεις του Αττίλα κατάφεραν να σπάσουν την αμυντική γραμμή των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά και προέλασαν προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου. Με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, η ομάδα του Παναγιώτη εγκλωβίστηκε και αιχμαλωτίστηκε. Όλοι τους φαίνεται να εκτελέστηκαν από τους εισβολείς, οι οποίοι και σε αυτή την περίπτωση έδωσαν δείγματα της θηριωδίας και της βαρβαρότητάς τους.
Ο Παναγιώτης, μαζί με τους συμπολεμιστές του, για χρόνια παρέμεναν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Κανείς δεν γνώριζε τι είχαν απογίνει αφού τα ίχνη τους είχαν χαθεί μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου. Για χρόνια ολόκληρα οι γονείς του, τα αδέλφια, οι συγγενείς και φίλοι δεν γνώριζαν ποια ήταν η τύχη του. Με αγωνία περίμεναν να ακούσουν κάποιο νέο, κάποια είδηση που θα έβαζε ένα τέλος στη βασανιστική αναμονή.
Η είδηση ήρθε μέσα από τη διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων προσώπων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα λείψανα του Παναγιώτη εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στην οικογένεια η οποία τα έθαψε με τιμές ήρωα, όπως αρμόζει στο παλικάρι που αψήφησε την προδοσία και όρθωσε το ανάστημα στους εισβολείς. Τραγικοί απόντες οι γονείς του ήρωα που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουν τι είχε απογίνει το πολυαγαπημένο τους παιδί.
Ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων είναι πολύ σημαντική διαδικασία για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Ασφαλώς, αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος, πολύ περισσότερο που η Τουρκία δεν συνεργάζεται για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για διακρίβωση όλων των συνθηκών μέσα στις οποίες χάθηκαν τα ίχνη των αγνοουμένων. Η διαδικασία, όμως, βάζει τέλος στην αγωνία των συγγενών αγνοουμένων και απελευθερώνει από το άγχος και την πίεση της αναμονής.
Για την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του ΕΔΑΔ, θα συνεχίσουμε ως κυβέρνηση να εργαζόμαστε μαζί με την Παγκύπρια Οργάνωση Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Θα συνεχίσουμε, επίσης, να στηρίζουμε τη διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων η οποία, μετά από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της, τώρα έχει επαναρχίσει και σύντομα αναμένεται να έχουμε νέα αποτελέσματα. Οι οικογένειες και οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εκπληρωθεί αυτό το δικαίωμα.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Ο Παναγιώτης και όλοι οι νεκροί, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι παθόντες, ολόκληρος ο λαός μας, είναι θύματα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού που οργάνωσε το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας. Όπως καταμαρτυρεί το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που το υπέγραψαν σχεδόν όλα τα κόμματα, η συνωμοσία εξυφάνθηκε σε κέντρα ΝΑΤΟϊκά. Για την εκτέλεση των σχεδίων για διχοτόμηση της χώρας μας συμμετείχαν οι στρατοκράτες επεκτατιστές της Τουρκίας, η χούντα των Αθηνών και τα εδώ μίσθαρνα όργανά τους που βρίσκονταν στις ακροδεξιές σοβινιστικές οργανώσεις της ΤΜΤ και της ΕΟΚΑ Β’.
Οι σχεδιασμοί σε βάρος της Κύπρου δεν ήταν άγνωστοι, ήταν γνωστοί. Για τους κινδύνους προειδοποιούσαν ο Εθνάρχης Μακάριος και οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Δυστυχώς, η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ προχώρησαν στο έγκλημα του πραξικοπήματος ανοίγοντας την κερκόπορτα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Από τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε το στόχο της να πατήσει πόδι στο κυπριακό έδαφος, τα πράγματα έγιναν εξαιρετικά δύσκολα για το λαό μας. Η Τουρκία κατέλαβε το 37% του κυπριακού εδάφους και για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια εφαρμόζει πολιτική τουρκοποίησης των κατεχομένων με τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, με το ξεπούλημα και τον οργασμό οικοδόμησης σε ελληνοκυπριακές περιουσίες. Θύματα της πολιτικής της τουρκοποίησης των κατεχομένων είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας οι οποίοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία και ασφυκτιούν κάτω από τη μαζική παρουσία εποίκων.
Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να μονιμοποιήσει τη διχοτόμηση εκμεταλλευόμενη την άγονη παρέλευση του χρόνου. Γι’ αυτό και διαχρονικά τηρεί αρνητική και αδιάλλακτη στάση και αρνείται να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μπροστά σ’ αυτήν τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει συνεπής σε θέματα αρχών, αλλά και σε όσα έχουμε συμφωνήσει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πρέπει να παραμείνει συνεπής στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που αποτελούν την ασπίδα και το δόρυ του αγώνα μας. Θέσεις που υποστηρίζουν είτε εκκίνηση από μηδενική βάση είτε αλλαγή της διαδικασίας όχι μόνο δεν θα ανοίξουν το δρόμο προς τη λύση, αλλά θα δώσουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να ακυρώσει τη βάση λύσης και να θέσει πλέον επίσημα θέμα διχοτόμησης της πατρίδας μας. Και η διχοτόμηση θα προκαλέσει νέα προβλήματα, νέες περιπέτειες και νέους κινδύνους για το λαό μας.
Φίλες και φίλοι,
Τριάντα οκτώ χρόνια κατοχής και ντε φάκτο διχοτόμησης είναι πάρα πολλά. Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της λύσης, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε –και θα συνεχίσουμε- τις έντονες προσπάθειες για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, ανεξαρτήτως της απογοήτευσης για τη μη εξεύρεση λύσης πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Είναι με τη λύση που θα ανοίξουμε την προοπτική του μέλλοντος στο λαό μας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.
Η λύση θα λυτρώσει το λαό μας και θα δικαιώσει τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας. Θα δικαιώσει τον αγώνα και τη θυσία του Παναγιώτη Λαζάρου Νέστορος. Αιωνία η μνήμη του Παναγιώτη! Τιμή και δόξα στους ήρωες μας!