18/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Αγίου Κωνσταντίνου Λεμεσού 18/08/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην αποψινή 34η χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων του Αγίου Κωνσταντίνου. Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο κ. Λεόντιο Λεοντίου και όλα τα μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων του Αγίου Κωνσταντίνου που εργάζονται πάντοτε με πολύ ζήλο και αγάπη για να διατηρήσετε και να αναπτύξετε τη μικρή σας κοινότητα.



Είναι γεγονός ότι εκδηλώσεις όπως η αποψινή φέρνουν τους απόδημους τον ένα κοντά στον άλλο, σε ένα συναπάντημα που πέραν των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που μας προσφέρει αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο που μας κρατά δεμένους μεταξύ μας, αλλά και με τις ρίζες και τις πολιτιστικές μας καταβολές.

Η παραμονή ή και επιστροφή στις ρίζες μας, ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις αστικές όπου ζούμε και εργαζόμαστε, θα πρέπει να επιδιώκεται και η κάθε ευκαιρία που δίνεται θα αξιοποιείται ανάλογα. Σε ένα μικρό νησί όπως το δικό μας η αποκέντρωση του πληθυσμού από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια είναι πάντοτε επιθυμητή και πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο.

Η ίδρυση του Αγίου Κωνσταντίνου τοποθετείται γύρω στο 1200 μ.Χ. Από τον ΄Αγιο Κωνσταντίνο, όπως και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας, πέρασαν διαδοχικά πολλοί κατακτητές. Παρόλα αυτά ο ελληνικός χαρακτήρας του διατηρήθηκε χωρίς να αλλοιωθεί. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο αριθμός των κατοίκων άρχισε να μειώνεται και να φθάνει το 1825 μόλις τους 50. Μετά το 1881, όμως, άρχισε να αυξάνεται σταδιακά και σήμερα φθάνει τους 160 περίπου κατοίκους.

Το πλούσιο σε αμπελώνες γραφικό χωριό είναι γνωστό για την παραγωγή παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων όπως το γνήσιο χαλλούμι, ο ππαλουζές, ο σουτζιούκκος, ο τραχανάς και η ζιβανία αλλά ξεχωρίζει για την παραγωγή εξαίρετης και παραδοσιακής κουμανταρίας.

Η κουμανταρία, γνωστή και ως «Νάμα», είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο γνωστά επώνυμα κρασιά, όχι μόνο στους κατοίκους της Κύπρου αλλά και στους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από την Κύπρο.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή Κυβέρνηση, στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων, θα συνεχίσει να μεριμνά και να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών όπως είναι η περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου και την ευημερία των κατοίκων τους.

Συγχαίρω ξανά, για τη συνολική προσφορά τους στην κοινότητα και το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ανάπτυξη του Αγίου Κωνσταντίνου το Σύνδεσμο Αποδήμων, το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητος που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση.