18/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ετήσια χοροεσπερίδα Ροδακίνου, στον Κάτω Μύλο 18/08/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 10 μ.μ.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την έναρξη της όμορφης αυτής χοροεσπερίδας η οποία διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Αποδήμων Κάτω Μύλου και είναι αφιερωμένη στη ροδακινιά.


Η ροδακινιά αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ροδακινιάς στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 450 εκτάρια και η αξία παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας παραγωγής των νεκταρινιών, ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.


Σήμερα, λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεση τους από ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και σε τρίτες χώρες. Επίσης, η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων αλλά και των υπόλοιπων γεωργικών χρειωδών, όπως είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και το νερό, έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και την περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων.


Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός στην κυπριακή γεωργία και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον στηρίξει αλλά και να τον ενδυναμώσει. Παράλληλα, τα διάφορα μέτρα και καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ή της Κοινής Οργάνωσης των Γεωργικών Αγορών δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επωφεληθούν είτε με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων είτε με τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί.

Επιπρόσθετα, μέσα από τον Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα παροχής σημαντικής επιδότησης για ένταξη της καλλιέργειας της ροδακινιάς στο Βιολογικό Σύστημα Παραγωγής.


Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας, λαμβάνοντας υπόψη ένα χρόνιο αίτημα των παραγωγών για τη δημιουργία μητρώου όπου θα καταγράφονται όλοι οι γεωργοί που ασκούν επαγγελματικά γεωργική δραστηριότητα, έχει ετοιμάσει και προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μητρώου θεωρείται πολύ σημαντική αφού θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης του για τη στόχευση της γεωργικής πολιτικής από το κράτος.


Όπως όλοι γνωρίζετε, από την 1η Ιουλίου έχουμε αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια σημαντική χρονική περίοδο κατά την οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Προσπάθειά μας θα είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, δεδομένου ότι θα επιτευχθεί έγκαιρα και εκ των προτέρων συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2014-2020, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποδήμων Κάτω Μύλου για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης και να ευχηθώ σε όλους να έχουν μια διασκεδαστική βραδιά, γεμάτη όμορφες στιγμές.