2/8/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας 02/08/2012

Στο θέμα των υπερωριών στα κρατικά νοσηλευτήρια γίνεται πολύ καλός έλεγχος, και αυτός ο έλεγχος επιφέρει και πάρα πολλά αποτελέσματα είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο Υπουργικής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες στο Υπουργείο είναι για να καταγραφούν οι υπερωρίες συγκριτικά, για το 2010 και για το 2011. Δεν έχουμε υπεισέλθει στο στάδιο της ουσίας, δηλαδή της

αξιολόγησης για το αν υπάρχει όντως κατάχρηση στις υπερωρίες.
Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μέσο κόστος ανά νοσοκομείο. Αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε διαφορετικό αριθμό γιατρών σε κάθε νοσοκομείο. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Πάφου που γίνεται λόγος, υπάρχουν 41 γιατροί οι οποίοι καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους ενώ στη Λεμεσό υπάρχουν 80 γιατροί που εισπράττουν υπερωρίες. Το μέσο κόστος υπερωριών θα είναι μεγαλύτερο στην Πάφο παρά στη Λεμεσό. Αυτοί, συνεπώς, οι αριθμοί δεν πρέπει να μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ότι υπάρχει κατάχρηση».
Ερωτηθείς είπε ότι «έχει υπάρξει σοβαρή διόρθωση το 2012 σε σχέση με το 2011 στο θέμα των υπερωριών, γίνεται πολύ καλός έλεγχος και αυτός ο έλεγχος επιφέρει και πάρα πολλά αποτελέσματα, ειδικά στο νοσοκομείο Πάφου», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως αυτά τα αποτελέσματα «μεταφράζονται σε μειώσεις».
Πρόσθεσε ότι «η καταγραφή είναι ήδη έτοιμη και είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες, όλες τις υπερωρίες που έχουν εγκριθεί σε όλα τα νοσοκομεία και κλινικές, έτσι ώστε να έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε και με την ΠΑΣΥΔΥ και την ΠΑΣΥΚΙ για το πώς θα μετεξελιχθεί το σχέδιο παροχής υπηρεσιών, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις σε κάθε νοσοκομείο».
Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «όλο το κόστος υπερωριών, το οποίο πλήρωσε το δημόσιο, για παράδειγμα, το 2011 είναι το ένα τρίτο, υπογραμμίζω, του κόστους νοσηλείας ασθενών στον ιδιωτικό τομέα για μια μόνο συγκεκριμένη ειδικότητα. Για μια μόνο ειδικότητα το κράτος πέρσι έχει πληρώσει για 170 ασθενείς το ένα τρίτο των υπερωριών που πληρώνουμε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις ειδικότητες».
Ερωτηθείς είπε ότι «το μεγαλύτερο κονδύλι των υπερωριών πηγαίνει στα επιδόματα των νοσηλευτών, τα επιδόματα βάρδιας, που έχουν κόστος περίπου 18,5 εκατομμύρια ευρώ, και το επίδομα υπερωριών των γιατρών που αφορά το σύστημα και αναμονής και κλήσης, καθώς και κλήσης εντός του νοσοκομείου, ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «υπήρχαν στρεβλώσεις στο παρελθόν που έχουμε διορθώσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά το ποσοστό καταβολής υπερωριών – όποιος δημόσιος υπάλληλος εξασφαλίζει το δικαίωμα άσκησης υπερωρίας και είναι σε κλίμακα πάνω από την Α13 θα πρέπει να αποζημιώνεται στο 60% της υπολογιζόμενης υπερωριακής απασχόλησης και αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία. Να περιμένουμε, να κάνουμε υπομονή και να αντιληφθούμε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση. Αν είχαμε την ευκαιρία να αυξήσουμε τον χρόνο λειτουργίας των νοσοκομείων, με τα χρήματα που δίνουμε για τις υπερωρίες, θα είχαμε πολλαπλάσιο όφελος παρά αν είχαμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε τις ίδιες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».
Κληθείς να αναφερθεί στην έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με υπερωρίες που φέρονται να λήφθηκαν από τη διενέργεια καισαρικών τομών σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια Σαββατοκύριακου, ο κ. Μαλάς είπε ότι «τώρα έχει αρχίσει η έρευνα και πρέπει να μελετηθούν όλοι οι φάκελοι, να ερωτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να εξακριβωθεί κατά πόσο οι καισαρικές επεμβάσεις που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου ήταν δικαιολογημένες. Να θυμίσω ότι αυτός που εγκρίνει τις υπερωρίες για να εκταμιευθούν είναι ο Διευθυντής της Κλινικής». Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει για όλους τους Διευθυντές Κλινικών.
Ερωτηθείς αν θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως Υπουργός Υγείας μέχρι τέλους είπε «δεν έχει παρθεί εξ όσων γνωρίζω καμιά απόφαση. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζω να εκτελώ να καθήκοντα μου ως Υπουργός Υγείας και ως Προεδρεύων του Συμβουλίου για δύο πορτφόλιο».
Σε ερώτηση αν του έχει γίνει κάποια κρούση για το θέμα αυτό απάντησε «καμιά απολύτως κρούση», ενώ κληθείς να πει τι επιθυμεί ο ίδιος, ο κ. Μαλάς είπε: «Συνεχίζω τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Υγείας, προσφέρω μέσα από αυτό το αξίωμα και αναμένω τις οποιεσδήποτε αποφάσεις όταν ληφθούν, αν θα ληφθούν και ό,τι μέλλει γενέσθαι».