2/8/12

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού 02/08/2012

Το πρόβλημα του αναλφαβητισμού είναι ζήτημα που μας απασχολεί και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προλαμβάνουμε και να επιλύουμε προβλήματα, είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Υπουργικής σύσκεψης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δημοσθένους ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση για είσοδο των παιδιών στο δημοτικό σχολείο από την ηλικία των έξι ετών, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης των αναλφάβητων μαθητών είπε ότι «το θέμα του αναλφαβητισμού είναι στις προτεραιότητες μας ως προεδρεύουσας χώρας, γι’ αυτό και στις 4 Σεπτεμβρίου θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συνέδριο στην Κύπρο, όπου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.

Εμείς, παρακολουθούμε πολύ στενά και με μεγάλη προσοχή το θέμα του αναλφαβητισμού, θα δούμε τα πορίσματα και της συζήτησης που θα υπάρχουν από το συγκεκριμένο συνέδριο και είναι θέμα που μας απασχολεί και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, έτσι ώστε και να προλαμβάνουμε και να επιλύουμε προβλήματα. Διασυνδέεται πράγματι το θέμα ηλικίας εισδοχής στο δημοτικό σχολείο. Στην παρούσα φάση εμείς δεν έχουμε στην ατζέντα το ζήτημα διαφοροποίησης του ορίου εισδοχής στα δημοτικά. Θα αναμένουμε, όμως, και τα πορίσματα του συνεδρίου. Δεν μπορεί να εξαχθεί κάτι αυτή τη στιγμή. Όπως, μέχρι σήμερα, ακολουθούμε την πορεία να μελετούμε προσεκτικά και να προσεγγίζουμε επιστημονικά το οποιοδήποτε ζήτημα, έτσι θα κάνουμε και για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ερώτηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι «έχουμε στοιχεία που αφορούν σε παιδιά της τρίτης τάξης και της έκτης τάξης του δημοτικού», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε με ειδικές ρυθμίσεις και ειδικά μέτρα να προλαμβάνονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αναλφαβητισμό.

Επισήμανε, τέλος, ότι τα στοιχεία που αφορούν στα εν λόγω ποσοστά για την Κύπρο «είναι πολύ πιο κάτω και από τον στόχο της ΕΕ και από τους μέσους όρους». «Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε», κατέληξε ο κ. Δημοσθένους.