9/7/12

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη Συνάντηση των Προέδρων της COSAC στη Λεμεσό 09/07/2012

 

Με μεγάλη χαρά αλλά και ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω στην πρώτη διακοινοβουλευτική συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για τα κράτη που την αποτελούν, και ιδιαίτερα για την Κύπρο, μετά και την επίσημη ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης. Η ενωμένη Ευρώπη δημιούργησε τους μηχανισμούς ασφάλειας όπου τα κράτη μέλη μπορούν να απευθυνθούν για στήριξη, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης αλλά φυσικά και τη δέσμευση των κρατών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες πρωτύτερα, απευθύνθηκε και στηρίχθηκε από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι μηχανισμοί αλληλεγγύης, στήριξης και αλληλοβοήθειας και όχι τιμωρίας. Και ως εκ τούτου, οι ευθύνες μας ως προεδρεύουσας χώρας είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη αυτή καμπή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυπριακή Προεδρία έχει σκοπό να εργαστεί για μια «Καλύτερη Ευρώπη». Έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας σήμερα τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Πρέσβη κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Θα ήθελα όμως και εγώ να αναφερθώ συνοπτικά σε μερικές από τις προτεραιότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα οφείλεται στην κατάσταση της οικονομίας της. Μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας είναι μια Ευρώπη με πιο ανταγωνιστική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη. Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Αυτό το δίλημμα που θέτουν κάποιοι, δημοσιονομική πειθαρχία ή ανάπτυξη, πρέπει να πάψει να προβάλλεται. Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών στόχων, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ταυτόχρονη δημοσιονομική εξυγίανση. Η εφαρμογή των νέων μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων μας και είναι, κατά την άποψή μου, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας. Ένα ορθό βήμα που καθυστέρησε να υιοθετηθεί. Έχοντας υπόψη όμως ότι η δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να συνοδεύεται από ανάπτυξη, η Κυπριακή Προεδρία σκοπεύει, ταυτόχρονα με την προώθηση της λήψης μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση, να προωθήσει και τις αλλαγές που συζητούνται με τους 12 μοχλούς ανάπτυξης με στόχο την αναζωογόνηση της ενιαίας αγοράς.
Η προώθηση τέτοιων μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας και σε μια άλλη προτεραιότητα της Προεδρίας μας που προσβλέπει σε μια Ευρώπη προσιτή για τους πολίτες της. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης επηρεάζουν αναπόφευκτα και τα συμφέροντα και το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρώπη όμως πέρασε ξανά δύσκολες εποχές και είναι συνηθισμένη στα δύσκολα. Και όπως έπραξε και παλαιότερα, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρει και θα εξέλθει της κρίσης πιο δυνατή από ποτέ. Πιο ανταγωνιστική από ποτέ και πιο ενωμένη από ποτέ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία. Και μέσω της κρίσης αυτής, με την αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται για θεσμοθέτηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, για ενίσχυση των θεσμών, και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η Ευρώπη θα εξέλθει δυνατότερη και πιο αποφασισμένη από ποτέ, και θα επιτύχει.
Στα πλαίσια της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική και πιο βιώσιμη, η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα επιδιώξει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για πολιτικές όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Πολιτική Συνοχής καθώς και η Πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας. Μέρος της προτεραιότητας αυτής είναι και η ενεργειακή πολιτική, η οποία περιλαμβάνεται ως ειδικό θέμα στη σημερινή μας συνεδρίαση. Σημειώνω δε τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενδεχομένως να αποδειχθούν ιδιαίτερα πολύτιμοι πόροι τόσο για την Κύπρο όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της. Η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει έμφαση στη συμφωνία του Συμβουλίου του Φεβρουάριου 2011, η οποία προβλέπει ότι, μέχρι το 2015, κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να είναι απομονωμένο από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, καθώς και στη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» η οποία προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης μέσω της βελτίωσης των υποδομών της και στην ενδυνάμωση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των κρατών μελών.
Η τελευταία προτεραιότητα στην οποία θα αναφερθώ αφορά την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της». Η Κύπρος είναι σε ιδιαίτερα ευδόκιμη θέση να βοηθήσει στην επικοινωνία με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου που έχει διαδραματίσει στο παρελθόν. Μπορεί η Κύπρος, εάν η Ευρώπη το αποφασίσει, να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Χώρες της Βορείου Αφρικής. Η Προεδρία μας έχει σκοπό να δώσει έμφαση στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κοινές δράσεις των κρατών μελών για την προώθηση της ανοικοδόμησης, της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης, της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας και της ευημερίας των λαών τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά και να ανταλλάξουμε απόψεις τόσο για την ουσία όσο και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε συλλογικά ως COSAC και ξεχωριστά ως κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο. Κλείνω λοιπόν με την ευχή η συνάντηση αυτή να μας βοηθήσει στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε.