8/7/12

Πρόποση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο δείπνο που παρέθεσε στο πλαίσιο της Συνάντησης των Προέδρων της COSAC, στο Κυπριακό Οινομουσείο Ερήμης 08/07/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.


Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στην πρώτη Συνάντηση που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας. Είναι ακόμη ιδιαίτερη η χαρά μου που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Συνάντησης των Προέδρων της COSAC. Γνωρίζω το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε στο πλαίσιο τόσο της Συνάντησης των Προέδρων όσο και της ολομέλειας της Διάσκεψης της COSAC, για το οποίο και σας συγχαίρω.



Βασισμένη πρωτίστως στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Προεδρία οραματίζεται να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση μιας «Καλύτερης Ευρώπης», πιο κοντά στους πολίτες της. Μιας Ευρώπης η οποία θα προωθήσει ανθρωποκεντρικές πολιτικές και θα στοχεύσει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συμβολή στα θέματα που επηρεάζουν άμεσα τον Ευρωπαίο πολίτη. Οι λύσεις στα τρέχοντα πολύπλευρα προβλήματα της Ένωσης βρίσκονται στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να πείσουμε τον κάθε πολίτη ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στην Ένωση. Ο πολίτης πρέπει να πιστέψει ότι η ίδια η Ένωση αποτελεί τη λύση των προβλημάτων, με δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στο δικό του καλό και στη δική του ευημερία.
Πέρα από την ενημέρωσή σας αύριο για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξετε απόψεις για το σημαντικότατο θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας εφοδιασμού στην Ευρώπη. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που χειρίζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, αφού η ασφαλής και αδιάλειπτη πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους, τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειας της ΕΕ, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Κύπρος, έπειτα από την πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της, στοχεύει στη μεταμόρφωση της νήσου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, παρέχοντας πρόσβαση στους δικούς της ενεργειακούς πόρους καθώς και σε αυτούς της Μέσης Ανατολής.
Προτού ολοκληρώσω θα ήθελα να αναφέρω ότι, στην προσπάθειά μας να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως προεδρεύουσα χώρα στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, δεν ξεχνούμε τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Εξακολουθούμε να καταβάλλουμε επίπονες προσπάθειες για επανένωση της χώρας μας, παρά την πάγια τουρκική αδιαλλαξία, ώστε να εξευρεθεί μια λύση η οποία να είναι σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αγαπητοί φίλοι,
Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζω και πάλι, σας εύχομαι ευχάριστη παραμονή και εγείρω πρόποση για μια καρποφόρα Συνάντηση αλλά και για μια επιτυχή Κυπριακή Προεδρία, για το καλό των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής.