8/7/12

Ο Υπουργός Άμυνας στο ΚΕΝ Λεμεσού για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων της 2012Β’ ΕΣΣΟ 08/07/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λεμεσού, με την ευκαιρία της κατάταξης των οπλιτών της 2012 Β’ ΕΣΣΟ, η οποία άρχισε στις 5 Ιουλίου και ολοκληρώνεται αύριο 9 Ιουλίου.



Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα συνεργεία υποδοχής και κατάταξης των νεοσυλλέκτων, παρακολούθησε και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της διαδικασίας κατάταξης.
Ο Υπουργός Άμυνας στη συνέχεια προέβη σε δήλωση στους δημοσιογράφους
«Έχει ξεκινήσει η κατάταξη των νεοσυλλέκτων, η οποία συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς και με πλήρη τάξη. Καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς τα παιδιά του λαού μας. Θα υπηρετήσουν την πατρίδα. Η θητεία στην Εθνική Φρουρά είναι μαγκιά και υπερηφάνεια και η φυγοστρατία είναι ντροπή και δειλία. Στην Εθνική Φρουρά να είναι υπερήφανα τα παιδιά μας γιατί θα υπηρετήσουν την ημικατεχόμενη πατρίδα κάτω από συνθήκες στρατιωτικής πειθαρχίας αλλά με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και με κατανόηση σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Εθνική Φρουρά είναι ένας στρατός με ανθρώπινο πρόσωπο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Υπουργός διαβλέπει να επιτύχει η προσπάθεια για μείωση της φυγοστρατίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του 2011 παρουσιάζουν δραστική μείωση της φυγοστρατίας. Τα αποτελέσματα της φετινής προσπάθειας θα τα γνωρίζουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση είναι η προσδοκία μας αλλά επιφυλάσσομαι να δώσουμε πλήρη στοιχεία την επόμενη βδομάδα».
Ερωτηθείς εάν αληθεύει η πληροφορία σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ έχει δεσμεύσει μέρος του F.I.R. Λευκωσίας σήμερα από τις 10 π.μ. και διεξάγει άσκηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οιεσδήποτε ασκήσεις οιασδήποτε χώρας, πλην της Τουρκίας, γίνονται στο F.I.R. Λευκωσίας, πάντοτε διεξάγονται ύστερα από την εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας και την έγκριση των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν το Υπουργείο της Άμυνας περιλαμβάνεται στις αρμόδιες Αρχές, ο κ. Ηλιάδης απάντησε ότι «ασφαλώς και είναι μια εκ των αρμοδίων Αρχών» και επανέλαβε ότι οιαδήποτε κίνηση, τυγχάνει της γνώσης και της έγκρισης όλων των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση εάν πήρε άδεια το Ισραήλ για να κάνει την άσκηση, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε ότι «εάν γίνονται ασκήσεις σημαίνει ότι έχει πάρει άδεια το Ισραήλ». Απαντώντας στο ερώτημα εάν αυτό θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στην ευρύτερη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, ο κ. Ηλιάδης είπε: «Αυτό μπορούμε να το εντάξουμε στη συνεργασία η οποία γίνεται με διάφορες χώρες στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας».