31/7/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη 31/07/2012

Σε αλαζονική και ειρωνική συμπεριφορά από μέρους του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «με το γνωστό αλαζονικό, ειρωνικό και απαξιωτικό ύφος τοποθετήθηκε και χθες το δίδυμο Νίκου Αναστασιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτή η συμπεριφορά της αλαζονείας και της ειρωνείας, όπως την έχουμε ζήσει και στο παρελθόν, είναι απλώς ένα μικρό δείγμα της συνολικότερης συμπεριφοράς που επιφυλάσσουν Αναστασιάδης – Νεοφύτου στον κυπριακό λαό. Απέφυγαν, βέβαια, να απαντήσουν επί της ουσίας: στο γιατί δηλαδή ηγούνται μιας πρωτοφανούς προσπάθειας να συγκαλυφθεί το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, που είναι η έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία.
Προσπαθούν να συγκαλύψουν τη χαιρεκακία και την ικανοποίηση τους για τα φερόμενα ως μέτρα που εισηγείται η Τρόικα. Πάρα την προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος που η Κύπρος εισέρχεται στον Μηχανισμό Στήριξης, που είναι οι ζημιές δισεκατομμυρίων των κυπριακών τραπεζών από τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία, και να μετατεθούν οι ευθύνες αλλού, ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η περιβόητη συζήτηση για λήψη μέτρων μερικών εκατομμυρίων σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε για τις τράπεζες, είναι σαν να συγκρίνουμε έναν ψύλλο με έναν ελέφαντα. Βέβαια η προσπάθεια των Αναστασιάδη – Νεοφύτου είναι κατανοητή. Είναι γνωστή σε όλους η συμπόρευση τους με τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος φέρει τεράστια ευθύνη, διότι ως εποπτική Αρχή δεν διαδραμάτισε τον ρόλο του για αποτροπή αυτής της κατάστασης. Όπως είναι γνωστές οι ακραίες, νεοφιλελεύθερες τους θέσεις για την οικονομία, οι οποίες όπου έχουν δοκιμασθεί έχουν οδηγήσει τους λαούς στην πλήρη εξαθλίωση.

Είναι, δυστυχώς, με μεγάλη απογοήτευση που βλέπουμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις να στοιχίζονται πίσω από τον κ. Αναστασιάδη και τις επικίνδυνες του απόψεις για την οικονομία. Ο απλός πολίτης διερωτάται πώς μπορούν κόμματα και πολιτικοί με ένα, υποτίθεται, κεντρώο και σοσιαλιστικό υπόβαθρο να ταυτίζονται με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις και απόψεις Αναστασιάδη – Νεοφύτου. Αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι πρέπει να απαντήσουν, όπως πρέπει να απαντήσουν γιατί συμμετέχουν στην ευρύτερη προσπάθεια για συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος που είναι η έκθεση των τραπεζών, και στην προσπάθεια συγκάλυψης όσων φέρουν την πραγματική ευθύνη.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο Λονδίνο μαζί με πέραν των 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και ως Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επαφές και οι δραστηριότητες της κυπριακής αντιπροσωπείας βρίσκονται καθημερινά στα ΜΜΕ και ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης μπορεί να δει και να κρίνει. Βέβαια ο κ. Νεοφύτου είναι εδώ και αρκετό καιρό που έχει ρίξει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου πολύ χαμηλά».
Σε ερώτηση ποιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η έκθεση των τραπεζών. Γνωρίζετε καλά ότι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι Κεντρικές Τράπεζες είναι ανεξάρτητοι θεσμοί, άλλωστε συχνά πυκνά μας το υπενθύμιζαν διάφορα ότι, η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητος θεσμός. Ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης προχθές στη Βουλή είπε ότι παρά τις όποιες υποτιθέμενες παρεμβάσεις γίνονταν ‘εγώ έκανα αυτό το οποίο θεωρούσα σωστό’. Και ήταν όντως ο απόλυτος άρχοντας στα ζητήματα των τραπεζών και γι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί η Κυβέρνηση να φέρει οποιαδήποτε ευθύνη διότι δεν είχε αρμοδιότητα. Αν υπήρχαν άλλα ζητήματα και προβλήματα της οικονομίας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά αυτά τα προβλήματα και ζητήματα της κυπριακής οικονομίας είτε είναι διαρθρωτικά είτε διαχρονικά είτε πρόσφατα δεν ήταν ικανά να ρίξουν την κυπριακή οικονομία στον Μηχανισμό Στήριξης, σε αντίθεση με τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζών».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ευθύνη για τις συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας από Οίκους Αξιολόγησης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «συζητούμε για την κυπριακή οικονομία ωσάν και να καμωνόμαστε πως δεν υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση, ότι δεν βλέπουμε τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και σε μεγάλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία που επίσης υποβαθμίζονται, εκτός, βέβαια, αν θα μας πει κάποιος ότι και για την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και στις πλείστες χώρες του κόσμου φταίει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τις υποβαθμίσεις καλώ τους πάντες να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις εκθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Ο πρώτος και ο κύριος λόγος τον οποίο επικαλούνται για τις υποβαθμίσεις ήταν και είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει. Και είναι πραγματικά παράδοξο το πώς ενώ έρχονταν αυτά τα μηνύματα για το πρόβλημα των τραπεζών, κάποιοι αντί να βλέπουν το πρόβλημα των πολλών δισεκατομμυρίων, εστίαζαν στα λεγόμενα μέτρα μερικών εκατομμυρίων, που είναι ωσάν να συγκρίνουμε ένα μυρμήγκι με έναν ελέφαντα. Και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι το πρόβλημα μας είναι τα μέτρα των μερικών εκατομμυρίων και όχι τα σοβαρά προβλήματα των δισεκατομμυρίων που πρέπει αυτή τη στιγμή να καλύψουμε».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση συνεχίζει να εκτιμά πως η Τρόικα πρέπει να αντικρίζεται ως ένα Συνεργατικό ΄Ιδρυμα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει πει πως έχει τις δικές της θέσεις, τις δικές της απόψεις, τη δική της στρατηγική και τις δικές της εκτιμήσεις για τις πραγματικές ανάγκες. Αυτά συζητούμε με την Τρόικα και θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση υπερασπίζεται και θέσεις και αρχές που έχει θέσει σε αυτό τον διάλογο, με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο και για την κυπριακή κοινωνία και για την κυπριακή οικονομία και για τον Κύπριο πολίτη».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει προτάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των αξιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις συνολικές απόψεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ελπίζω να μην μας πουν κάποιοι ότι και γι αυτό το ζήτημα ευθύνεται η Κυβέρνηση, διότι κόσμος έχει οδηγηθεί σε τέτοια έκθεση σε σχέση με τα αξιόγραφα. Υπάρχουν και ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και αν όχι να αναληφθούν τότε να αποδοθούν και η Κυβέρνηση έχει κάποιες σκέψεις και απόψεις που θα δει και θα παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνω. Βέβαια, σε αυτό το ζήτημα, ήδη, οι τραπεζικοί οργανισμοί και η Κεντρική Τράπεζα έχουν επίσης τον βαρύνοντα λόγο».

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκτεθειμένοι, υπάρχουν ευθύνες και αυτών που όφειλαν να ελέγχουν και αυτών που τους έχουν εξωθήσει εκεί, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο αυτών που συγκάλυπταν πολιτικά και τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, και είναι καλά ο κόσμος που σήμερα έχει πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις ευθύνες, να τις αναζητήσει εκεί που πραγματικά υπάρχουν. Από εκεί και πέρα εμείς θα αναμένουμε να μελετήσουμε το όλο ζήτημα και όταν θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε συγκροτημένα και σφαιρικά θα το πράξουμε, στον βαθμό, βέβαια, που έχει να διαδραματίσει ρόλο η Κυπριακή Κυβέρνηση».
Κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει εξέλιξη σε σχέση με το ρωσικό δάνειο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αυτά τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα. Όταν υπάρχουν τελικές απαντήσεις και αποφάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν. Για το τι γίνεται στο μεσοδιάστημα, τυχόν δημοσιοποίηση ενδεχόμενα να έθετε σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια και αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση πολύ λογικά δεν κάνει δημόσια διαβούλευση επί αυτών των ζητημάτων, αλλά τα συζητά με εκείνους που πρέπει και εκεί που πρέπει».
Ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για το θέμα του ρωσικού δανείου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η προσπάθεια είναι για το συντομότερο δυνατόν, σεβόμενοι πάντοτε τις διαδικασίες και τον διάλογο με την άλλη πλευρά. Αν αποφασίζαμε από μόνοι μας θα το κάναμε πολύ εύκολα. Αλλά πρέπει να υπάρξει σεβασμός και στις διαδικασίες και στις απόψεις της πλευράς με την οποία διαλέγεσαι».