31/7/12

Εκδηλώσεις της Πρεσβείας της Κύπρου στη Σλοβακία με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας 31/07/2012

Τέσσερεις σημαντικές εκδηλώσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο πραγματοποίησε η Πρεσβεία της Κύπρου στη Σλοβακία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Η πρώτη αφορά έκθεση γλυπτικής Κυπρίων καλλιτεχνών τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 28 Ιουνίου στη Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της 17ης ετήσιας διεθνούς έκθεσης γλυπτικής με την επωνυμία Sculpture and Object XVII. Στην έκθεση, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 καλλιτέχνες από 20 χώρες και η οποία διαρκεί έως την 26η Αυγούστου, τιμώμενο κράτος είναι η Κύπρος ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο τίτλος της επί μέρους κυπριακής συμμετοχής, την οποία επιμελήθηκε η κα Τόνια Λοΐζου, είναιΚύπρος – Σύγχρονη Γλυπτική” και περιλαμβάνει έργα εννέα Κυπρίων καλλιτεχνών: Νίκου Χαραλαμπίδη, Ανδρέα Σάββα, Γιούλας Χατζηγεωργίου, Γιώργου Μωυσή, Νίκου Μοσχάτου, Ανδρέα Εφεσόπουλου, Κυριάκου Καλλή, Λίας Λαπίθη και Κλίτσας Αντωνίου. Οι καλλιτέχνες προβάλλουν με πρωτότυπο τρόπο την κυπριακή σύγχρονη τέχνη.
Η δεύτερη εκδήλωση είχε εορταστικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, ημέρα ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Μπρατισλάβα, στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης, και σε αυτήν παρέστησαν πέραν των 700 ατόμων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση κυπριακών και μεσογειακών μελωδιών από το μουσικό σχήμα «Ποτοποιείον» και παράσταση του χορευτικού σχήματος της ΠΑΣΥΔY.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με ομιλία του Πρέσβη της Κύπρου στη Σλοβακία κ. Μάριου Κουντουρίδη ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας κ. Πέτερ Μπούριαν, καθώς και ο Δήμαρχος της Μπρατισλάβα κ. Μίλαν Φτάτσινκ. Παρέστησαν υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της Σλοβακικής Κυβέρνησης, άνω των 40 αρχηγών και μελών διπλωματικών αποστολών, προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Σλοβακίας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.
Μετά από σχετική πρόσκληση της Δημαρχίας της παλαιάς Πόλης της Μπρατισλάβα, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Σλοβακία εγκαινίασε, από κοινού με τη Δανέζα ομόλογό του, τη Δεντροστοιχία των Εθνών, όπου είναι αναρτημένες και οι σημαίες των χωρών οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Η τέταρτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου στο παλάτι Mojmirovce. Δεκαπέντε Κύπριοι αγιογράφοι της Σχολής Βυζαντινής Τέχνης της Επισκοπής Ταμασσού ζωγράφισαν επί τόπου αγιογραφίες που παραμένουν για μόνιμη έκθεση στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του παλατιού.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία κ. Κουντουρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, από την τουρκική εισβολή του 1974 πολλές από τις εικόνες και πολλοί από τους χώρους λατρείας μας συστηματικά καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν ως στάβλοι για ζώα και μετατράπηκαν σε τζαμιά, χώρους νυκτερινής διασκέδασης και ξενοδοχεία. Περίπου 500 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια, που αποτελούν την πιο ξεκάθαρη απόδειξη της πραγματικής ταυτότητας της Κύπρου, έχουν υποστεί την πιο συστηματική καταστροφή. Αλλά το μεγαλύτερο έγκλημα από όλα βρίσκεται στο γεγονός ότι βυζαντινές εικόνες και ψηφιδωτά έχουν αφαιρεθεί από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πουλήθηκαν παράνομα σε όλο τον κόσμο.
Παρά την πρωτοφανή αυτή καταστροφή, η πίστη μας έχει επιβιώσει. Μέσα στις καρδιές και τις ψυχές μας έχουμε δημιουργήσει τις δικές μας εικόνες, ξανακτίσαμε τους χώρους λατρείας μας και ταπεινά τοποθετήσαμε εκεί τις συλημένες εικόνες στον χώρο που ανήκουν».
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι.