31/7/12

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία προέβη σε ενημέρωση για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας 31/07/2012

O Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία κ. Μάριος Κουντουρίδης ενημέρωσε, μετά από σχετική πρόσκληση, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Η ενημέρωση, όσο και η συζήτηση που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Lubos Blaha, στην εξαιρετικά θερμή προσφώνηση του, εξήρε το επίπεδο των άριστων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και υπογράμμισε τη βαρύτητα την οποία ο ίδιος αποδίδει ειδικά στην τρίτη προτεραιότητα που αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών σχετικά με τις προτεραιότητες της Προεδρίας, ο κ. Κουντουρίδης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας και να επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση σύλησης εκκλησιών και πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα.
Οι Βουλευτές όλων των πολιτικών παρατάξεων εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και τη βεβαιότητα τους για επιτυχή έκβασή της.
Εξάλλου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία πραγματοποιήθηκε διάσκεψη Τύπου που αφορούσε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Στην διάσκεψη παρευρέθηκαν οι Πρέσβεις της Τρόικας, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Σλοβακία κ. Dusan Chrenek, αρχηγοί διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι των σλοβακικών ΜΜΕ και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας.
Ο Πρέσβης κ. Κουντουρίδης ανέφερε ότι η ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο αποτελεί πρόκληση για τη χώρα και γίνεται σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες. Η Κύπρος, όμως, φιλοδοξεί σε μία επιτυχημένη Προεδρία και προς τον σκοπό αυτό έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα οργανωτικά μέτρα, επισήμανε.
Ο κ. Κουντουρίδης παρουσίασε διεξοδικά τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας όπως αυτές έχουν καθοριστεί. Μία από τις βασικότερες προκλήσεις της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε, είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020. Η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού που να στηρίζει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή ενισχύοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα έχει στενή συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ κα Κάθριν Άστον και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές που επιτελούνται στις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Νότιας Γειτονίας, κατέληξε.