26/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 25/07/2012

Μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής μεταξύ της Υπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία με την Τρόικα θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται, και είναι τότε που η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση, ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα, να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις, επισήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που θα βρίσκεται η Τρόικα στην Κύπρο δεν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαπραγμάτευση ούτε και θα συμφωνηθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μηχανισμό Στήριξης. Γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.
Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με την Τρόικα θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αναφορικά με τις θέσεις της Τρόικα αλλά και γενικότερα για την κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται μέσα από τη συζήτηση και τη διαβούλευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα. Και είναι τότε που η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση, ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα, να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με αυτό το θέμα.
Την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφωνικώς απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη και του μετέφερε το μήνυμα ότι μόλις η Κυβέρνηση θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα τότε θα προβεί σε ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και θα συζητήσει μαζί τους το θέμα του Μηχανισμού Στήριξης, της Τρόικα και των προοπτικών που υπάρχουν. Όφειλε, τουλάχιστον, ο κ. Αναστασιάδης να το είχε αναφέρει αυτό σε διάφορους συνομιλητές του, προτού εκφράσουν από κοινού παράπονα περί μη ενημέρωσής τους από πλευράς Κυβέρνησης.
H συζήτηση θα γίνει, και η ενημέρωση δεν θα είναι ούτε ετεροχρονισμένη ούτε και εκ των υστέρων, μετά την ερχόμενη Παρασκευή».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ʽμυθολογίαʼ ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος και ειδικά η μεγάλη έκθεση κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.
Για τον κ. Αναστασιάδη είναι μυθολογία τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Για τον κ. Αναστασιάδη είναι μυθολογία ότι το κράτος αναλαμβάνει το δυσβάστακτο βάρος για διάσωση των τραπεζών. Μυθολογία για τον κ. Αναστασιάδη είναι προφανώς και το πρόβλημα με τα αξιόγραφα.
Προφανώς μετά που ο κ. Αναστασιάδης έκανε τη δήλωση ότι η περίπτωση της Κύπρου προσομοιάζει με την περίπτωση της Ιρλανδίας, δηλαδή ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρωτίστως οι τράπεζες, ο επικοινωνιολόγος του τον συμβούλευσε να αλλάξει θέση και να τα φορτώνει όλα στην Κυβέρνηση. Και αυτή του η δήλωση προστίθεται στις προεκλογικές μεταλλάξεις του.
Τα όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης περί της αποκοπής του 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων παρέχουν το απόλυτο άλλοθι για την Τρόικα να εισηγείται κάτι τέτοιο. Αυτή η θέση του κ. Αναστασιάδη συνάδει πλήρως με τη θέση που υποστήριζε ο ΔΗΣΥ, πριν ασφαλώς την προεκλογική περίοδο, ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να φορτωθούν στους ώμους των εργαζομένων και πρωτίστως στους ώμους των δημοσίων υπαλλήλων».
Σε σχέση με αναφορές του κ. Γιώργου Λιλλήκα αναφορικά με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η μηδενική βάση συζήτησης στο Κυπριακό οδηγεί στη διχοτόμηση, ο κ. Στεφάνου σημείωσε: «Ο κ. Λιλλήκας το 2006 πανηγύριζε για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου που προνοούσε για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το 2008 μιλούσε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με το ορθό περιεχόμενο.
Σήμερα για τον κ. Λιλλήκα η ομοσπονδία οδηγεί στη διχοτόμηση διότι, λέει, άλλαξαν οι συνθήκες. Στην πραγματικότητα αυτό που άλλαξε είναι ότι σήμερα ο κ. Λιλλήκας είναι υποψήφιος για την Προεδρία και από κάπου θα πρέπει να αντλήσει ψήφους.
Η μηδενική βάση που εισηγείται ο κ. Λιλλήκας αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει τη διχοτόμηση της Κύπρου».