26/7/12

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσική Ομοσπονδία 25/07/2012

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η επίσκεψη, η οποία ήταν παραγωγική και εποικοδομητική, διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, αντανακλώντας τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών, ακολούθησε η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2012-2013 και κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν της δρος Μαρκουλλή.
Οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε μια μια ενδελεχή επισκόπηση του Τριετούς Σχεδίου Δράσης 2010 – 2013 μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και συμφωνήθηκε όπως εντατικοποιηθούν οι εκατέρωθεν προσπάθειες για πλήρη υλοποίηση των απορρεουσών προνοιών του.
Χαιρετίστηκε το γεγονός ότι προσεχώς θα αρχίσουν τη λειτουργία τους ακόμη τρία νέα Προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Κρασνοντάρ, Σαμάρα και Αικατερινιμπούργκ. Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε ικανοποίηση για την ολοένα αυξανόμενη ροή Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο, καθώς η ρωσική αγορά θεωρείται πλέον ως η δεύτερη πιο σημαντική όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, καταλαμβάνοντας τους μήνες Ιανουάριο – Ιούνιο περίπου το 20% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο.
Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί επισήμαναν πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον εμπορο-οικονομικό τομέα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δύο χωρών και εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι, παρά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου όσο και στον τομέα των επενδύσεων. Τονίστηκε, επίσης, το γεγονός ότι το Πρωτόκολλο Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, το οποίο επικυρώθηκε πρόσφατα και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ήδη πολύ σημαντικών εκατέρωθεν ξένων επενδύσεων στις οικονομίες των δύο χωρών.
Κύριο θέμα συζήτησης επί του διεθνούς θεματολογίου ήταν η κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσογείου - Βόρειας Αφρικής. Οι δυο Υπουργοί μετέφεραν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την κλιμακούμενη βία που παρατηρείται στη Συρία και την ευχή για ταχεία ειρηνική διευθέτηση της εσωτερικής κρίσης, χωρίς έξωθεν στρατιωτικές επεμβάσεις και με πλήρη σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. Ακόμη, υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη αποφυγής επέκτασης των συγκρούσεων σε γειτονικές χώρες και προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων, τη νέα Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογο της πως η Κύπρος στοχεύει να βοηθήσει ενεργά την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε ισότιμη βάση και σε ατμόσφαιρα εποικοδομητικού πνεύματος, σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που καθορίζουν τη σχέση αμοιβαίου οφέλους των δύο πλευρών.
Σε σχέση με το Κυπριακό, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογο της για τη στασιμότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, παρά τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την έλλειψη συνεργασίας από τουρκικής πλευράς, τη μονομερή εγκατάλειψη των απευθείας συνομιλιών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ως επίσης και τις τουρκικές απειλές έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη διαχρονική στάση αρχών της Μόσχας και την υποστήριξή της στη συνέχιση των συνομιλιών, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρωσίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένω Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η δρ Μαρκουλλή εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού για την αμέριστη και πολύτιμη συμπαράστασης της Ρωσίας, ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελεί ασπίδα προστασίας των δικαίων μας στο Κυπριακό. Τόνισε συναφώς ότι η υποστήριξη αυτή εκφράστηκε εμπράκτως στις πρόσφατες δύσκολες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.