24/7/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο 24/07/2012

Πέραν της προσπάθειας για έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση, μελετάται και το ενδεχόμενο έναρξης παράλληλων διαδικασιών με ανοικτές προσφορές, μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), για την έλευση φυσικού αερίου το συντομότερο και σε οποιαδήποτε μορφή, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.
Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΦΑ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στη Λευκωσία.
Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε, επίσης, ότι η ΔΕΦΑ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδιασμού του εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική συνέλευση για την παρουσίαση του με τη συμμετοχή των κοινοτήτων από τις οποίες θα διέρχονται οι αγωγοί. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, εξήγησε, αποτελεί την κύρια αρμοδιότητα της ΔΕΦΑ και για τον σκοπό αυτό η εταιρεία εξασφάλισε συγχρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου μήνα, να αναθέσει στον Υπουργό Εμπορίου να εξετάσει όλες τις δυνατότητες για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση μέχρι να φθάσει το φυσικό αέριο από τα δικά μας κοιτάσματα, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι μέσα από τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Τεμαχίου 12 έχουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη εικόνα. Μέχρι σήμερα, εξήγησε, γίνονταν εικασίες και δηλώσεις που δεν στηρίζονταν σε στέρεο έδαφος, ενώ από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι επαφές με την Noble Energy και έχουμε ως δεδομένο ότι το συντομότερο που μπορεί να έρθει φυσικό αέριο από το Τεμάχιο 12 είναι τα μέσα του 2017, μπαίνουμε στη λογική να εξετάσουμε την ενδιάμεση λύση.
Ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι για την ενδιάμεση λύση είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε τη δυνατότητα έλευσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ, η οποία είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία επίσκεψή του στο Ισραήλ με τους ομόλογους του Υπουργούς Ενέργειας και Εξωτερικών. Σημείωσε δε ότι έχει ήδη συσταθεί η Ομάδα Εργασίας που θα κάνει τη σχετική διαπραγμάτευση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΔΕΦΑ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ότι θα οριστεί και η αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας από πλευράς Ισραήλ.
Παράλληλα, σχολιάζοντας διάφορα δημοσιεύματα, τόνισε ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται με το Ισραήλ δεν έχουν καμία σχέση με την ευρύτερη συζήτηση που γίνεται τώρα στο Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου. Εμείς, εξήγησε, ζητήσαμε να το εξετάσουν ως ένα ξεχωριστό θέμα, κάτι που έγινε αποδεκτό, αφού οι ανάγκες της Κύπρου είναι πολύ μικρές.
Μιλώντας για τις ενδεχόμενες παράλληλες διαδικασίες ανοικτών προσφορών, μέσω της ΔΕΦΑ, για την έλευση του φυσικού αερίου με οποιαδήποτε μορφή, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στόχος είναι σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας με το Ισραήλ να έχουμε μπροστά μας εναλλακτικές προτάσεις για την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό. Όπως επισήμανε, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά και δεν θα εξασφαλιστεί εύκολα φυσικό αέριο που να συμβάλει ουσιαστικά σε μεγάλες μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αυτό θα συμβεί όταν θα χρησιμοποιούμε το δικό μας φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι επιβάλλεται σήμερα η διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων για να έχουμε το συντομότερο φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κληθείς να αναφέρει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων με το Ισραήλ, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι αυτές δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους δύο με τρεις μήνες. Με τις παράλληλες διαδικασίες της ΔΕΦΑ, εξήγησε, θα πρέπει να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν την έλευση φυσικού αερίου είτε από το Ισραήλ είτε από άλλες λύσεις, αφού χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο χρόνια για να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο στην Κύπρο. «Άρα, όποιες επιλογές και να κάνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο πριν από τις αρχές του 2015», πρόσθεσε.