24/7/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τη νέα Πρέσβειρα της Φινλανδίας 24/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τη νέα Πρέσβειρα της Φινλανδίας στην Κύπρο κα Anu Saarela.
Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη Πρέσβειρα της Φινλανδίας για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς και της επιμονής της σε λύση δυο κρατών.


 Σε ό,τι αφορά δε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει άνευ όρων και προϋποθέσεων, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία εξακολουθεί παράνομα να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το γεγονός, εξάλλου, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, πλήττει καίρια όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς της Ένωσης.
Η κα Anu Saarela συνεχάρη κατ’ αρχάς τον κ. Ομήρου για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα απέβαινε προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ευχήθηκε όπως υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του προβλήματος.
Ο κ. Ομήρου και η κα Saarela επαναβεβαίωσαν τέλος, τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου και Φινλανδίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινοβουλευτική τους πτυχή, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που δίδεται για την περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.