24/7/12

Επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων από εκπροσώπους των Δήμων και των προσφυγικών σωματείων της επαρχίας Κερύνειας 24/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα εκπροσώπους των Δήμων και των Προσφυγικών Σωματείων της επαρχίας Κερύνειας, οι οποίοι του επέδωσαν ψήφισμα εναντίον της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Έχω παραλάβει το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε στην αντικατοχική εκδήλωση των Κερυνειωτών που πραγματοποιήθηκε χθές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων στα αιτήματα των Κερυνειωτών , τα οποία είναι αιτήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, για τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την επιστροφή όλων των προσφύγων κάτω από συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια και περιουσίες τους.
Μια λύση του Κυπριακού η οποία δεν θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι μια λύση εμβαλωματική, θα είναι μια λύση προσωρινή, θα είναι μια λύση η οποία θα αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προφανώς μια τέτοια λύση δεν πρόκειται να την αποδεχθούμε.
Ιδιαιτέρως μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιανόητο οι κανόνες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού να μην ισχύσουν στην περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Σε ό, τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων η θέση μου παραμένει σαφέστατη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά τη διάρκεια σχετικών συζητήσεων δηλώνει, κατηγορηματικά ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γίνεται από την κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία και όσο συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική κατοχή δεν πρέπει να εγείρεται καν θέμα συνεκμετάλλευσης, γιατί αυτό θα οδηγούσε ουσιαστικά σε αναγνώριση δυο κρατικών οντοτήτων.
Επαναλαμβάνω την πλήρη, απόλυτη συμπαράσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων στον αγώνα των Κερυνειωτών, που είναι αγώνας ολόκληρου του κυπριακού λαού, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας Κερύνειας.
Συγχαίρω τόσο τους Δήμους και τα Κοινοτικά Συμβούλια όσο και τα Σωματεία της Κερύνειας για τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και για τις πρωτοβουλίες τους, γιατί από εμάς εξαρτάται αν αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί. Όσο δηλώνουμε παρόντες, όσο διεκδικούμε, δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας».