19/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, ψες 19/07/2012

«Δίνουμε μάχη κάθε χρόνο ούτως ώστε να ακούσουμε το μεγάλο νέο της πλήρους ταυτοποίησης και της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η προσπάθεια, η οποία είναι καθημερινή και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες», είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δίνει, επίσης, μάχη εδώ και δέκα μέρες για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των Βρετανών σε ό,τι αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στον Κόρνο, σε εκτός κειμένου αναφορές του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Κλίνω μαζί σας ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Βʼ και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία. Και στη μνήμη βεβαίως των ανθρώπων, οι οποίοι προδομένοι έπεσαν αντιστεκόμενοι στις ορδές του Αττίλα. Μεταξύ τους πολλοί αγνοούμενοι που ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική τους τύχη και ορισμένοι των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά μένει εκκρεμούσα η διακρίβωση της τύχης τους».

Πρόσθεσε ότι «το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο είναι αυτή η Κυβέρνηση που το έχει δημιουργήσει», υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία και ανάγκη «να μάθουμε την πραγματική τύχη των αγνοουμένων μας. Το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο εργοδότησε αρχαιολόγους και η Επιτροπή ανθρωπολόγους, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπο με το Ινστιτούτο (Γενετικής και Νευρολογίας). Να μη νομίζουμε ότι ακριβώς η επιστημονική πτυχή του θέματος δεν έχει τις αντιπαραθέσεις της ούτε και να νομίζουμε ότι η νομική πτυχή του θέματος και η νομική ευθύνη ανήκει στο Ινστιτούτο ή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η νομική ευθύνη ανήκει στην Επιτροπή Διερεύνησης της Τύχης των Αγνοουμένων και στο UNDP, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εμείς διορίσαμε Επίτροπο ειδικά για αυτό το ζήτημα ο οποίος ασχολείτο συνεχώς με αυτό το θέμα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων σημείωσε ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι μόνο θέμα των συγγενών των αγνοουμένων, αλλά «είναι και δική μου υπόθεση. Έτσι την αντίκριζα, έτσι την αντικρίζω μέχρι το τέλος της θητείας μου και μετά θα είμαι μαζί σας και δίπλα σας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ανάγκη μη εγκατάλειψης των πολιτικών μας δεσμεύσεων και πρόσθεσε ότι εκείνος ο οποίος ανέλαβε αυτή την ευθύνη ήταν ένας λαοπρόβλητος άνθρωπος και αυτός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος «προέβη σε αυτό το συμβιβασμό διότι ήθελε να τερματιστεί η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, να τερματιστούν τα δεινά των εκτοπισμένων, να τερματιστεί το μεγάλο, το ανθρωπιστικό, το βασανιστικό πρόβλημα για τους αγνοούμενους, για τους εγκλωβισμένους. Όλα αυτά τα είχε υπόψη του ο Μακάριος όταν προέβαινε σʼ αυτόν τον οδυνηρότατο συμβιβασμό.

Και εγώ λέω, πόσοι Πρόεδροι πέρασαν από τότε μέχρι τώρα; Τώρα βρήκαμε ότι είναι λάθος η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία; Τώρα που η Τουρκία έχει το επάνω χέρι, δυστυχώς; Γιατί υπάρχουν σκοπιμότητες και οι σκοπιμότητες είναι μέσα στην ψυχή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Δίνουμε μάχη εδώ και δέκα σχεδόν μέρες να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των Άγγλων που θέλουν να σκοτώσουν και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και να μας αφήσουν εντελώς ʽγυμνούςʼ.

Γίνονται τέτοιες μεθοδεύσεις. Βαριά τα λόγια που λέει ο Πρόεδρος, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα γιατί; Διότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Γιατί η Ελλάδα υποφέρει στο βαθμό που υποφέρει σήμερα; Διότι πέρα από τις ευθύνες τις ελλαδικές υπάρχουν οι σκοπιμότητες. Γιατί αύριο η Κύπρος μπορεί να βρεθεί στη δίνη και στη μέγγενη; Διότι υπήρξαν και εντός, αλλά υπάρχουν και εκτός σκοπιμότητες, οι οποίες έχουν σχέση με τα συμφέροντα τάξεων και ανθρώπων. Υπάρχει μια διεθνής, επιτρέψετε μου να πω, συνωμοσία, που ακούει στο όνομα ʽαγορέςʼ. Οι αγορές οι λεγόμενες είναι οι κλεφταράδες της υφηλίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, θέλουν να καθυποτάξουν λαούς ολόκληρους υπό τη δική τους εκμετάλλευση και το δικό τους έλεγχο. Αυτό γίνεται. Άρχισαν να το κατανοούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσουν πλήρως δεν ξέρω τι και πόσα τιμήματα θα πληρώσουν οι λαοί της ίδιας της Ένωσης, αλλά και ευρύτερα.

Σκοπιμότητες δεν θεωρώ ότι υπήρξαν από καμιά Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από καμιά Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση. Μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις; Αποδεκτό. Και σε ό,τι αφορά εμάς κάνω την αυτοκριτική μου. Μπορεί να υπήρξε κάποια ολιγωρία; Αποδεκτό. Και σε ό,τι αφορά εμάς κάνω και την αυτοκριτική μου. Αλλά σκοπιμότητα δεν δέχομαι, δηλαδή να έχουμε την εντύπωση ότι οι ʽσκοπιμότητεςʼ της Κυβέρνησης, ή του Ιακώβου, ή του Χριστόφια έχουν οδηγήσει σε αυτή τη στασιμότητα, γιατί έχουμε στασιμότητα.

Έδωσα μάχες και με τον κ. Ζιρόντ, και με το Ινστιτούτο πρέπει να πω. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι φίλοι μας του Ινστιτούτου, καθόλου δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Παρακλήσεις πόσες; Και με το καλό και με το θυμό και με το παρακαλώ. Δυστυχώς, δεν είχα την εξουσία να διατάξω ʽέτσι θα γίνειʼ. Αμα την είχα θα το έκανα. Σάς διαβεβαιώνω πραγματικά, διότι είναι πισωγύρισμα, πρώτα - πρώτα είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει τις δυνατότητες, τις επιστημονικές, εάν θέλετε τις υλικές, γενικότερα, των εγκαταστάσεων, τις γνώσεις και να φεύγει από την Κύπρο αυτό το πρόγραμμα. Εγώ ένοιωσα ντροπή πραγματικά από μέρους όλων μας, ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έγινε, όμως, και θεώρησα και εγώ ότι αν είναι να συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση ακόμα έξι μήνες, ακόμα ένα χρόνο, ας πάει και στο εξωτερικό η ταυτοποίηση. Θέλω αποτέλεσμα, όπως και εσείς θέλετε αποτέλεσμα, από κοινού θέλουμε αποτέλεσμα.

Θέλω να σας υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι ως την τελευταία μέρα που θα εξαντληθεί η θητεία μου θα είμαι μαζί σας, θα είμαι δίπλα σας, η φωνή μου θα είναι και δική σας φωνή και θα προστίθεται στη δική σας φωνή. Αυτό νομίζω το γνωρίζει πολύ καλά η Επιτροπή (συγγενών αδηλώτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων), έχει πείρα από αυτά, είναι κοινός ο αγώνας και κοινός θα συνεχιστεί μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα και το ποθούμενο αποτέλεσμα δεν είναι απλώς η ταυτοποίηση λειψάνων, αλλά είναι να γίνει ζωή και πράξη η απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει στοιχεία πραγματικά για το πού, πώς και γιατί σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων μας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «όταν δεν έχουμε αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται εν πολλοίς βεβαίως στην κατοχή, ούτε στο Κυπριακό έχουμε αποτέλεσμα, έχουμε οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες για αυτό το εντελώς ανθρωπιστικό θέμα, δυστυχώς, θα ακούσουμε και τα ίδια. Δίνουμε μάχη κάθε χρόνο να ακούμε και κάτι νέο και ει δυνατόν να ακούσουμε το μεγάλο νέο της πλήρους ταυτοποίησης και της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η προσπάθεια, η οποία είναι καθημερινή και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες».