19/7/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 18/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στη συνάντηση παρίστατο ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα και στη συνέχεια προέβηκαν σε δηλώσεις.
Ο κ. Ομήρου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Με ξεχωριστή και αδελφική χαρά υποδεχθήκαμε εδώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον αγαπητό φίλο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Με τον κ. Πρόεδρο έχουμε μια συνεργασία που πάει πίσω στον χρόνο, και κοινοβουλευτικώς βεβαίως στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε. Αργότερα ο κ. Μεϊμαράκης, με τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Άμυνας και εγώ ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής είχαμε μια πολύ παραγωγική και αδελφική συνεργασία.
Σήμερα μέσα στις κρίσιμες συνθήκες που περνά ο Ελληνισμός, η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και ευρύτερα η πολιτική μας οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούμαστε από κοινού Ελλάδα και Κύπρος και ασφαλώς τα δύο Κοινοβούλια να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να δώσουμε ταυτόχρονα μάχη για την υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη σταθερή, διαχρονική συμπαράταξη της Βουλής των Ελλήνων προς τον αγώνα του λαού μας για τον τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.
Θέλω να θυμίσω κάτι, το οποίο είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, ότι αν η Βουλή των Ελλήνων δεν προειδοποιούσε, με την καλή έννοια, τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν θα προχωρούσε σε επικύρωση ένταξης των υπολοίπων τότε εννέα υποψηφίων χωρών στην ΕΕ, η Κύπρος πιθανότατα δεν θα εντασσόταν στην ΕΕ. Αυτό το ισχυρό μήνυμα που έδωσε η Βουλή των Ελλήνων οδήγησε στο μεγαλύτερο επίτευγμα, κατά την γνώμη μου, του συνόλου του Ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974, δηλαδή την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου που δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας στον Κυπριακό Ελληνισμό, και βεβαίως καθόρισε και ένα πλαίσιο για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία δεν θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Είναι γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες ώρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Ο Ελληνισμός είμαστε για τα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε. Θα ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Θα δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας, κοινωνικής συνοχής, γιατί χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να μπορέσουμε αποτελεσματικά να υπερασπιστούμε και τα εθνικά μας δίκαια, τα οποία ούτως η αλλιώς θα τα υπερασπιστούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να είναι πολύ σαφές, πολύ ευκρινές και να ακούγεται πάντα πολύ καλά από φίλους και από αντιπάλους.
Η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν διαχρονικά μια στενή, αδελφική συνεργασία. Θέλω να σας βεβαιώσω, και ήδη τα συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, αυτή η συνεργασία όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά θα αναβαθμιστεί περαιτέρω με συγκεκριμένες πρακτικές πρωτοβουλίες που θα συζητήσουμε και κατά τη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου, εδώ και στη συνέχεια με δική μου ασφαλώς επίσκεψη κάποια στιγμή στην Αθήνα. Διότι θέλουμε πράγματι τα δύο Κοινοβούλια, που αποτελούν πρωτογενή έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, να είμαστε μπροστά στον αγώνα και της Ελλάδας και της Κύπρου για κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων, των εθνικών μας δικαιωμάτων, αλλά και πρωταγωνιστές για να μπούν οι δύο χώρες ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου».
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε τα ακόλουθα: «Είχα τη χαρά και την τιμή να επισκεφθώ σήμερα επισήμως για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σας είπε ότι μας συνδέουν πάρα πολλά και μια παραγωγική και δημιουργική σχέση, πολιτική και κοινωνική, φιλική, που μας έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές στο να αναπτύξουμε από κοινού απόψεις μας και για το Κυπριακό αλλά και για ζητήματα που απασχολούν την γειτονιά μας.
Είχαμε ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση, ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για συνεργασία και συζητήσαμε βεβαίως για την οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί τον ευρωπαϊκό νότο, αγγίζει σιγά-σιγά και τον βορρά και για τα σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. Και τέλος, πάνω απ’ όλα, συζητήσαμε πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την άρση των συνεπειών που υπάρχουν από αυτήν.
Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων και των δύο Προεδριών και του συνόλου των Βουλευτών εκατέρωθεν είναι πλήρης μέχρι στιγμής, εποικοδομητική και μπορεί πράγματι να αναβαθμιστεί και να έχουμε από κοινού εκδηλώσεις εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές, οι οποίες μπορούν από το φθινόπωρο και μετά να μπουν σ’ ένα προγραμματισμό, για τον οποίο θα συνεννοηθούν εκατέρωθεν και οι Γραμματείς της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Είναι γεγονός ότι με ιδιαίτερη χαρά επισκέπτομαι την Κύπρο, η οποία έχει την Προεδρία. Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, η Ελλάδα έπαιξε, και αισθάνεται ότι έπαιξε, ένα σημαντικό ρόλο, λέγοντας ότι αν δεν γίνει κράτος μέλος η Κύπρος δεν θα ψηφίσουμε στο εθνικό κοινοβούλιο τη Συνθήκη και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη που διεκδικούσαν εκείνη την περίοδο την ένταξη τους.
Θεωρώ ότι είναι μείζον θέμα για μας το ότι εν ονόματι του κυπριακού λαού ασκείται σήμερα η Προεδρία σε 27 κράτη μέλη, χώρες της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η Κυπριακή Προεδρία ψύχραιμη, ανεπηρέαστη από άλλες έξωθεν μικρόψυχες και αντιπαραγωγικές παρεμβάσεις που γίνονται, κυρίως από την Τουρκία, θα ολοκληρώσει το έργο της. Και είμαι βέβαιος ότι θα έχει και τον έπαινο όλων των κρατών μελών για την Προεδρία την οποία άσκησε, παρά την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί μαζί της και που προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει πρόβλημα. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία.
Και θα έλεγα ότι είναι και μια ευκαιρία να καλέσουμε σήμερα την Τουρκία να δείξει ότι επιθυμεί ειλικρινώς και με πραγματικά βήματα να μην έχει προβλήματα με τους γείτονες της, να έχει ένα βλέμμα προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, και να προβεί στις κινήσεις εκείνες που θα την βοηθήσουν να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία προς όφελος όχι μόνο του κυπριακού λαού αλλά και της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Βλέπω ότι σ’ αυτό το κάλεσμα δεν ανταποκρίνεται. Νομίζω όμως ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας και πιστεύω ότι και αυτοί θα ασκήσουν τη δική τους επιρροή καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την απαιτούμενη συνεργασία και συμπεριφορά για το καλό όλων μας.
Με αυτές τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την υποδοχή και τη δημιουργική συζήτηση και σας περιμένουμε στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν για να συζητήσουμε την έτι περαιτέρω συνεργασία της Βουλής».