18/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Οικονομία 18/07/2012

 

Το κράτος θα τα καταφέρει και ήδη έχει διασφαλίσει τα ζητήματα της ρευστότητας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου και ερωτηθείς αν θα έχουμε «κόκκινες γραμμές» σε σχέση με την Τρόικα, είπε: «Έχουμε και εμείς τις δικές μας θέσεις αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα που αφορούν στην κυπριακή οικονομία. Έχουμε τί να επιδείξουμε αναφορικά με το έργο εξυγίανσης της οικονομίας, διόρθωσης, διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που για δεκαετίες συσσωρεύτηκαν στην κυπριακή οικονομία και, ασφαλώς, έχουμε να επιδείξουμε και αποτελέσματα από τις διάφορες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο δημοσιονομικού όσο και διαρθρωτικού περιεχομένου.

Οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ καλύτεροι και, ασφαλώς, αυτό το γεγονός αποτελεί ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, και ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τούτη την ώρα προέρχεται από το γεγονός της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία με όλες τις παρενέργειες που δημιουργεί».

Σε ερώτηση αν η κυπριακή οικονομία χρειάζεται 15 δις ευρώ, όπως εκτιμά ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor's, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες εκτιμήσεις από διάφορους Οίκους Αξιολόγησης και διάφορους άλλους οικονομικούς ή άλλους οργανισμούς. Ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα, υπάρχουν και υποθέσεις γιατί και ο Οίκος Standard & Poor's κάνει κάποιες υποθέσεις αναφορικά με την εξέλιξη που μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Έχουμε και εμείς τις δικές μας εκτιμήσεις, τις οποίες θα συζητήσουμε και θα μοιραστούμε με την Τρόικα όταν θα έρθει στην Κύπρο και θα διαβουλευτούμε μαζί τους».

Κληθείς να αναφέρει τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι δικές μας εκτιμήσεις θα τοποθετηθούν στο τραπέζι. Αλλά επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα αναφορικά με τις ανάγκες της οικονομίας, είναι γνωστές οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2014, η κυπριακή οικονομία χρειάζεται 4,5 δις ευρώ. Τούτο αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναχρηματοδότηση δανείων και άλλα. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι τα συνολικότερα ζητήματα είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την Τρόικα και με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα όπως και οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, αυτά είναι ζητήματα τα οποία και εμείς συζητούμε και είμαστε σε επαφή με την εποπτική αρχή των τραπεζών που είναι η Κεντρική Τράπεζα και ασφαλώς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει τις δικές της εκτιμήσεις και απόψεις αναφορικά με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις ανάγκες των τραπεζών».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση διαφωνεί ότι χρειάζεται 15 δις ευρώ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Έχω πει ότι ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις, κάνουμε και εμείς τις δικές μας εκτιμήσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό. Για παράδειγμα, θα ήθελα να πω ότι ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch πριν από δύο-τρεις εβδομάδες είχε δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και ειδικά αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις, έχει τα δικά του μοντέλα στον τρόπο εκτίμησης, κάνει τις δικές του προβλέψεις, διότι υπάρχουν και προβλέψεις μέσα από σενάρια, τα οποία πιθανόν να προκύψουν. Μια απλή ανάγνωση για παράδειγμα των όσων έχουν μεταδοθεί αναφορικά με τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor's, βάζει κάτω ένα σενάριο, κακό θα το έλεγα, αναφορικά με το αν τα πράγματα στην Ελλάδα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σε σχέση με την αντανάκλαση που θα έχει αυτή η πορεία πάνω στην κυπριακή οικονομία και στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη προετοιμασία εν όψει και της συζήτησης με την Τρόικα. Έχω πει ότι πολλά πράγματα τα έχουμε αναλύσει στους εκπροσώπους τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και με τις ανάγκες που έχει η κυπριακή οικονομία, καθώς και ποια είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα των κυπριακών τραπεζών που θέλω ξανά να επαναλάβω ότι στο Μηχανισμό Στήριξης έχουμε προσφύγει ένεκα της κατάστασης που υπάρχει με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και της μεγάλης έκθεσης που έχει στα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία. Αν δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα δεν θα προσφεύγαμε στο Μηχανισμό Στήριξης».

Ερωτηθείς πού θα βρίσκαμε 4,5 δις ευρώ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε και έσοδα. Επαναλαμβάνω ότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των αναγκών είναι από δάνεια, τα οποία αναχρηματοδοτούνται, όπως γινόταν κάθε φορά και κάνει κάθε οικονομία κάθε χώρας στον κόσμο. Και μάλιστα έχοντας υπόψη ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει ως κυπριακή οικονομία είναι πάρα πολύ φιλόδοξοι, να είμαστε κάτω από το 3% ως το τέλος του 2012, να είμαστε περίπου στο 0,5% για το 2013 και από το 2014 και μετά να έχουμε έναν εντελώς ισορροπημένο προϋπολογισμό. Αυτοί είναι στόχοι φιλόδοξοι τούτη την ώρα τουλάχιστον που δεν είναι πολλές οι οικονομίες κρατών μελών της ΕΕ που μπορούν να θέσουν τέτοιους φιλόδοξους στόχους. Εμείς είμαστε μια περίπτωση, ως χώρα, που τα προβλήματα της οικονομίας έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο από το συγκυριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες και μέσα από αυτή την οπτική γωνία θέλουμε να μας αντιμετωπίζει και η Τρόικα σε σχέση με αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς από πού προέρχονται τα 4,5 δις ευρώ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι μέσα από τις αναχρηματοδότησεις των δανείων. Ήδη, έχουμε δάνεια με τράπεζες και άλλους Οργανισμούς, τα οποία αναχρηματοδοτούνται με την ανανέωση των δανείων. Η ανανέωση των δανείων δεν προσθέτει στο δημόσιο χρέος, διότι είναι ανανέωση των δανείων. Έχεις 40 εκ. ευρώ τα οποία λήγουν, τα ανανεώνεις και πάς παρακάτω».

Κληθείς να πει αν έχει ξεκαθαρίσει το αν θα προσφύγουμε στο Μηχανισμό και για τις τράπεζες και για τα δημοσιονομικά μας προβλήματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω και το έχουν πει και οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι ότι: εάν κρίνουμε μόνο από τη δημοσιονομική εικόνα της κυπριακής οικονομίας δεν υπήρχε λόγος η Κύπρος να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης. Εάν η Κύπρος προσέφευγε μόνο για τα δημοσιονομικά της τότε η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ θα έπρεπε να προσφύγει στο Μηχανισμό, δεν είχαμε δηλαδή και δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα για να προσφύγουμε στο Μηχανισμό.

Το πρόβλημα προέκυψε διότι θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες και δεν είχαμε αυτά τα ποσά, τα οποία προβλέπονται. Για αυτό και προσφύγαμε στο Μηχανισμό. Από εκεί και πέρα έχουμε πει, και αυτό καταγράφεται και στην επιστολή που έχουμε αποστείλει στην ΕΕ αναφορικά με το Μηχανισμό Στήριξης, ότι είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία ένεκα αυτού του προβλήματος, της έκθεσης, δηλαδή, με τις τράπεζες. Όταν έρχεται η Τρόικα ή όπου πάει η Τρόικα να συζητήσει στις διάφορες χώρες θέτει και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία κάθε χώρας, όπως και εδώ έχουμε συζητήσει εφʼ όλης της ύλης αναφορικά με την κυπριακή οικονομία διότι αυτοί θέτουν κάτω στο τραπέζι το εξής σκεπτικό: ʽΘέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα λεφτά που θα δώσουμε στο κράτος ένεκα των τραπεζών ή για τις τράπεζες, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα πάρουμε πίσωʼ.

Είναι γνωστό ότι γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση στην ΕΕ για την απεξάρτηση των ποσών της βοήθειας που δίνει ο Μηχανισμός στις τράπεζες να πηγαίνει απευθείας στις τράπεζες, διότι υπάρχει και αυτή η ισχυρή άποψη στην ΕΕ από κράτη μέλη ότι δεν θα πρέπει να φορτώνονται το κόστος τα κράτη. Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα στην τελευταία Σύνοδο του Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα και ειδικά για την Ισπανία. Ταυτόχρονα έχει αφεθεί ανοικτή η προοπτική για παρόμοιες περιπτώσεις με την Ισπανία, ανάλογα και με την εξέλιξη της δημιουργίας της Ενιαίας Τραπεζικής Αρχής, να πηγαίνει η βοήθεια απευθείας στις τράπεζες χωρίς να χρεώνεται το κράτος. Αυτό είναι στην εξέλιξη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΑΗΚ δεν θα δανείσει στο κράτος και ερωτηθείς αν θα τα καταφέρει το κράτος στην περίπτωση που ημικρατικοί οργανισμοί δεν προχωρήσουν σε δανεισμό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το κράτος θα τα καταφέρει και, ήδη, έχει διασφαλίσει τα ζητήματα της ρευστότητας. Αυτό το οποίο έχει συζητηθεί σε μια επαφή του Υπουργού Οικονομικών με την ΑΗΚ είναι κατά πόσο το κράτος θα μπορεί να δανειστεί από Ταμεία Συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών και για αυτό το θέμα θα συνεχιστεί η συζήτηση. Δεν έχουμε εισπράξει αρνητική απάντηση και ούτε πήγε ο Υπουργός Οικονομικών με την έννοια να έχει ένα ʽναιʼ ή ένα ʽόχιʼ. Πήγε για να ανταλλάξει κάποιες απόψεις με την ΑΗΚ και υπήρχαν και άλλα ζητήματα που συζήτησε διότι μας ενδιαφέρει οι ημικρατικοί Οργανισμοί να είναι επικερδείς και να μπορούν να εξυπηρετούν τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα στη Βουλή, προτού υπογραφτεί το Μνημόνιο με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ανάγκη να πάνε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Για παράδειγμα, για την περαιτέρω μείωση των δαπανών δεν χρειάζεται απόφαση της Βουλής, αλλά είναι θέμα της Κυβέρνησης με τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες και, ήδη, γίνεται μια τέτοια πολύ συγκεκριμένη εργασία με τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες, διότι μέσα στο πακέτο μέτρων που έχει εξετάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, και για το οποίο έχουν ενημερωθεί τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι, προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των δαπανών».

Πρόσθεσε ότι «άλλο παράδειγμα είναι τα ζητήματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, και κατʼ επέκταση την αύξηση των εσόδων, από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια συγκεκριμένη ενέργεια είναι η τροποποίηση του Νόμου που κάναμε την περασμένη βδομάδα για το ʽname and shameʼ ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο στα ʽχέριαʼ του κράτους για να εισπραχθούν ανείσπρακτοι φόροι σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ.

Ασφαλώς, για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής υπάρχουν στο πακέτο και κάποια άλλα μέτρα. Είχαμε στείλει στη Βουλή το θέμα του στριφτού τσιγάρου και των αλκοολούχων ποτών με τη μορφή του κατʼ επείγοντος, για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που παρατηρείται όταν γίνεται διαφοροποίηση στη φορολογία. Δυστυχώς, η Βουλή απέρριψε τη μορφή του κατʼ επείγοντος. Παίρνουμε, επίσης, μια σειρά από άλλα μέτρα ενισχύοντας και το ʽοπλοστάσιοʼ που έχουμε στα χέρια μας στη συζήτηση με την Τρόικα, όπως είναι για παράδειγμα, το θέμα της προσπάθειας από μέρους της Κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ προς το δικαιότερο.