14/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Φεστιβάλ της ΕΛΙΑΣ, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου 14/07/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι, αγρότισσες και αγρότες,


Είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ξανά με όλους εσάς, με ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου που δίνουν καθημερινά τον αγώνα ώστε προϊόντα τόσο σημαντικά για την οικονομία του τόπου μας, όπως είναι τα γεωργικά, να συνεχίζουν να παράγονται και να είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης.


Το χωριό Ξυλιάτος, βυθισμένο μέσα στο πράσινο του κοντινού δάσους, συνεπαίρνει τον επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά του και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ο επισκέπτης μεθά με την ευχάριστη μυρωδιά των θυμαριών και των ανθών των εσπεριδοειδών, ενώ δροσίζεται και ηρεμεί, καθώς επισκέπτεται το φράγμα του χωριού που έχει φτάσει φέτος σε πληρότητα ένεκα των βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα. Από τη χαρακτηριστική μεσογειακή χλωρίδα του χωριού δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάζουν και οι ελαιώνες, ενώ η υπεραιωνόβια ελιά του Ξυλιάτου είναι η γηραιότερη και μεγαλύτερη σε μέγεθος ελιά στην Κύπρο.

Η ελαιοκομία αποτελεί για το νησί μας ένα κλάδο της γεωργίας με δεσπόζουσα θέση. Πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα της ελιάς αποτελούν το 3% του συνόλου της παραγωγής των κυριότερων γεωργικών προϊόντων σε όγκο, ενώ η αξία τους σε τρέχουσες τιμές παραγωγού ανέρχεται στο 9%. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται κάθε έτος, ενώ η ελιά αποτελεί για την Κύπρο τη σημαντικότερη βιολογική καλλιέργεια, αντιπροσωπεύοντας 31% περίπου του συνόλου της βιοκαλλιεργούμενης έκτασης.

Τα ελαιόδεντρα είναι τα πλέον διαδεδομένα δέντρα στο κυπριακό τοπίο, μετά από τα δασικά είδη. Η προσαρμογή του ελαιοδέντρου σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοεί την καλλιέργειά του από τα παράλια του νησιού μέχρι τις ημιορεινές περιοχές, ενώ η αντοχή του στο ξηροθερμικό κλίμα του τόπου μας επιτρέπει την αξιοποίηση γεωργικής γης εκεί που άλλες καλλιέργειες δύσκολα ευδοκιμούν. Ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας είναι όμως πολύπλευρος στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού πέρα από την παροχή γεωργικού εισοδήματος, συντελεί στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ελιά, συνώνυμη με τη Μεσόγειο και τον πολιτισμό της, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, της σοφίας και της αφθονίας. Γνωστή από την αρχαιότητα, η ελιά και τα προϊόντα της διαδραμάτιζαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή και στις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής των Κυπρίων και γενικότερα των λαών της Μεσογείου. Αποτελούσαν πάντοτε μέρος ποικίλων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, αλλά και των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Το ελαιόλαδο αποτελεί την πλέον υγιεινή επιλογή μεταξύ όλων των λιπαρών ουσιών. Όπως έχουν αποδείξει έρευνες διεθνών οργανισμών και παγκοσμίου κύρους πανεπιστημίων, η συχνή κατανάλωση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό στη διάθεση προϊόντων, η προβολή και η ανάδειξη της γεωργικής παραγωγής του τόπου μας έχει βαρύνουσα σημασία. Η διασφάλιση της ποιότητας είναι εξίσου σημαντική. Με τη διαφοροποίηση της παραγωγής, την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, την τυποποίηση και εμπορία των ελαιοκομικών προϊόντων δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς τους.

Η φιλοαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης φέρνει τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο των δράσεων μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας και οι ελαιοκαλλιεργητές μας ειδικότερα. Αναγνωρίζοντας τον πολύπλευρο ρόλο καθώς και τον καθημερινό μόχθο του αγρότη, έχουμε θέσει ως επίκεντρο της πολιτικής μας τη στήριξη του αγροτικού τομέα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 149.8 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου θα διατεθούν στον αγροτικό μας κόσμο 329 εκατομμύρια ευρώ. Στο Πρόγραμμα προβλέπονται μέτρα και δράσεις για τη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, μέσω επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενισχύοντας τη συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας των τροφίμων και στηρίζοντας οικονομικά τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης. Με τη συμμετοχή των γεωργών σε συστήματα βιολογικής παραγωγής, αλλά και την κατοχύρωση και ανάδειξη προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων, ενθαρρύνεται η διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων τόσο στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών όσο και του ελαιολάδου.

Η πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ υπηρετεί από τη δική μου οπτική γωνία δύο στόχους: Από τη μια φέρνει τον επισκέπτη εγγύτερα στην όμορφη και γραφική αγροτική κοινότητα του Ξυλιάτου και προβάλλει την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή. Από την άλλη, η παρούσα εκδήλωση αναδεικνύει τον δεσμό της καλλιέργειας και της παραγωγής του ευλογημένου αυτού δέντρου με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου μας αλλά και την παράδοση της Κοινότητας Ξυλιάτου ειδικότερα, κάνοντας γνωστότερο το γεγονός ότι εδώ βρίσκεται το αρχαιότερο και μεγαλύτερο ελαιόδεντρο του νησιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στο φετεινό Φεστιβάλ της Ελιάς. Δεν παραμένει παρά να ευχηθώ η σημερινή εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία και να είναι η απαρχή για την καθιέρωση ενός όμορφου θεσμού στην κοινότητα σας.



Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού ο Επαρχιακός Λειτουργός Γεωργίας Πιτσιλιάς κ. Μιχάλης Χατζήπαπας.