9/7/12

Ο Βουλευτής κ. Χρίστος Στυλιανίδης συμμετείχε στο Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ 09/07/2012

Στο πλαίσιο των εργασιών της 21ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), πραγματοποιήθηκε το Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ, με θέμα «Η Μεσογειακή Εταιρική Σχέση του ΟΑΣΕ σε μια μεταβαλλόμενη περιοχή: Ο αντίκτυπος των εκλογών μετά τα γεγονότα του 2011».



Σε παρέμβασή του ο Βουλευτής κ. Χρίστος Στυλιανίδης, σημείωσε ότι οι εκλογές στην Τυνησία, ως οι πρώτες εκλογές στον αραβικό κόσμο από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, χάραξαν τον δρόμο για τη δημοκρατική μετάβαση των χωρών της περιοχής. Επισημαίνοντας, ωστόσο, τις αναταραχές στη χώρα αυτή, όπως και στη Λιβύη, την Αίγυπτο και κυρίως στη Συρία, όπου συνεχίζονται αμείωτες οι αιματηρές συγκρούσεις, ο κ. Στυλιανίδης υπέδειξε τις αυξημένες ευθύνες της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. Περαιτέρω διεθνής υποστήριξη στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών είναι αναγκαία, υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, με σεβασμό, όμως, πάντοτε στην ιδιοκτησία της διαδικασίας από τα ίδια τα κράτη και στις ιδιαιτερότητες ενός εκάστου. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών, ώστε η Μέση Ανατολή να αποτελέσει ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.
Η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, είναι εκτεθειμένη στις εξελίξεις, που σημειώνονται στην περιοχή. Σημειώνοντας τις δύσκολες συγκυρίες στις οποίες η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Κύπρου για ενδεχόμενη μαζική εκκένωση ξένων υπηκόων από τη Συρία, καθώς και στο ενδεχόμενο κατακλυσμού της Κύπρου από πρόσφυγες και αιτητές ασύλου από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες.

Από την άλλη, η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, ακριβώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του καθεστώτος κράτους μέλους της ΕΕ και των πολύ καλών σχέσεων με τις γειτονικές αραβικές χώρες και το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Επίσης τόνισε ότι, η περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κύπρο, ιδιαίτερα στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Επισημαίνοντας, τέλος, την αυξανόμενη πρόκληση που συνιστά για τον ΟΑΣΕ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως ο Οργανισμός αυτός ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς Εταίρους καθώς και να προεκτείνει την εταιρική του σχέση σε όλες τις χώρες της περιοχής, που επιδεικνύουν σεβασμό στις αρχές του. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ από την πλευρά της, δεν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή αυτή, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της Κ.Σ.ΟΑΣΕ. Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης εξελέγη Εισηγητής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Τεχνολογίας, Επιστήμης και