9/7/12

Εκδηλώσεις της Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο 09/07/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στο κτήριο της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο επίσημη δεξίωση για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο. Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Μεταφορών κα Theresa Villiers, o Υφυπουργός Εξωτερικών Λόρδος Ηowell, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Koji Sekimizu, μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και Λόρδων, συμπεριλαμβανομένου του Λόρδου Timothy Boswell, του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλη του Διπλωματικού Σώματος στο Λονδίνο, ξένοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, καθώς και μέλη της κυπριακής κοινότητας στη Βρετανία.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων τόνισε ότι, για την Κύπρο η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση και μοναδική ευκαιρία. «Η Κυπριακή Κυβέρνηση αγκάλιασε αυτή την ευρωπαϊκή υποχρέωση με ζήλο και αίσθημα ευθύνης», υπογράμμισε ο κ. Ζήνων. Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι η Προεδρία της ΕΕ συνέπεσε με καιρούς δύσκολους τόσο για την Κύπρο όσο και την ΕΕ γενικότερα, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε ότι οι εν λόγω δυσκολίες δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στις υποχρεώσεις μας ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ ούτε και να μειώσουν την αποφασιστικότητα μας για μια επιτυχημένη Προεδρία. Αντίθετα, είπε ο κ. Ζήνων, «οι παρούσες δυσκολίες θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε, έστω και κατά σεμνό τρόπο, στη βελτίωση της σημερινής κατάστασης». Αναφερόμενος, τέλος, στις προτεραιότητες τις Κυπριακής Προεδρίας, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι αυτές έχουν ως στόχο να συμβάλουν προς τη δημιουργία «Μιας Καλύτερης Ευρώπης» προσφέροντας έτσι ελπίδα στις νέες γενεές.
Εξάλλου, την Τρίτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν στο οίκημα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λονδίνο, το «Σπίτι της Ευρώπης», τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Κύπριου φωτογράφου Δώρου Παρτασίδη. Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Υπάτης Αρμοστείας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας, διοργάνωσαν από κοινού η Υπάτη Αρμοστεία και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου συμπεριλαμβανομένων Βρετανών αξιωματούχων, μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και Λόρδων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων οργανώσεων της παροικίας.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jonathan Scheele εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίηση του που πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση στο «Σπίτι της Ευρώπης» αφού, όπως είπε, δίδεται η ευκαιρία να συνεορτάσουμε την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας μαζί εδώ στο Λονδίνο.
Στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε στην καριέρα του Δώρου Παρτασίδη, τονίζοντας ότι μέσα από τον φωτογραφικό του φακό συνέλαβε όλα εκείνα τα στοιχεία που ενσαρκώνουν τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την ιστορία της Κύπρου, σημαντικότατο ορόσημο στην οποία αποτελεί η πρώτη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Ζήνων είπε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η μικρή μας χώρα, η οποία μας παρέχει την ευκαιρία να συνεισφέρουμε στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο Δώρος Παρτασίδης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης αναφέρθηκε στη σαρανταπεντάχρονη επαγγελματική καριέρα του, η οποία, όπως είπε, είχε πάντοτε επίκεντρο την Κύπρο. «Τα αρχεία μου περιέχουν πέραν των 50,000 φωτογραφιών από την Κύπρο», είπε γεμάτος συγκίνηση για να προσθέσει: «Σας προσκαλώ να σταθείτε και να κοιτάξετε τις λίγες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί απόψε εδώ με την ελπίδα ότι θα σας μεταφέρουν την εικόνα και την ψυχή της Κύπρου μας».
Η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 13 Ιουλίου.