9/7/12

Παρέμβαση του Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ 09/07/2012

Συνεχίστηκαν χθες για τρίτη μέρα στο Μονακό οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).



Στο πλαίσιο συζήτησης, με γενικό θέμα «Ο ΟΑΣΕ: Περιοχή Αλλαγής», στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής σχολιάζοντας την έκθεση του Εισηγητή της Επιτροπής επισήμανε ότι, δυστυχώς, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά τυγχάνουν υποκειμενικών ερμηνειών από συμμετέχοντα κράτη, που τα παραβιάζουν. Ακόμα πιο απογοητευτική, πρόσθεσε, είναι η ανοχή που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα σε τέτοιες παραβιάσεις.
Πόσο δε μάλλον, σημείωσε ο κ. Φυττής, όταν οι παραβιάσεις είναι συχνά αποτέλεσμα στρατιωτικής επίθεσης από ένα συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ κατά άλλου συμμετέχοντος Κράτους, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Οι οικουμενικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη του ΟΑΣΕ πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από όλα ανεξαιρέτως τα συμμετέχοντα κράτη του και σε όλες τις περιπτώσεις, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής.
Οι συγκρούσεις, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Φυττής, συνιστούν την κύρια αιτία ύπαρξης προσφύγων, εκτοπισμένων και αιτητών ασύλου οι οποίοι, όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, ανέρχονται σε 42,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια. Ο κ. Φυττής υπέδειξε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στις αιτίες, καθώς και στη σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού των συγκρούσεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, σε άλλο σημείο της ‘Eκθεσης του Εισηγητή που αφορούσε στη νομοθεσία περί φυλακών και στις μεταρρυθμίσεις των φυλακών, ο κ. Φυττής μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό σωφρονιστικό σύστημα, σημειώνοντας την πρόσφατη πρώτη εφαρμογή του μέτρου της αποφυλάκισης επ’ αδεία στην περίπτωση ισοβίτη καταδίκου, ως αποτέλεσμα της σχετικής τροποποίησης του Περί Φυλακών Νόμου.
Ο κ. Φυττής υπογράμμισε ως βασικό στοιχείο για την αξιοπιστία και το πολιτικό κύρος του ΟΑΣΕ την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών εποπτείας της εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του από τα συμμετέχοντα κράτη του. Η συμβολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ μπορεί και πρέπει να είναι ουσιαστική στο θέμα αυτό, μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέληξε ο κ. Φυττής.