4/7/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 04/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα πριν από λίγο συνάντηση στο γραφείο μου με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ξέρετε ότι βρίσκονται σε αποστολή στην Κύπρο μετά την υποβολή αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους.
Έχω εξηγήσει στην αντιπροσωπεία αυτή ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και στο παρελθόν, θα είναι έτοιμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να συνέλθει για να συζητήσει και ενδεχομένως να υιοθετήσει μέτρα τα οποία θα προτείνει η Κυβέρνηση. Επέδωσα στην αντιπροσωπεία ένα έγγραφο με όλα τα νομοθετήματα που έχει υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2009 μέχρι το 2012 και που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία. Μέτρα που έχουν σχέση με τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Εξήγησα στην αντιπροσωπεία ότι ως εκ της φύσεως του πολιτειακού μοντέλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του γεγονότος δηλαδή ότι έχουμε προεδρική δημοκρατία, δεν έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, άρα μια απόφαση που λαμβάνεται από την Κυβέρνηση δεν περνά αυτόματα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων επειδή έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιβάλλει να υπάρχει, ασφαλώς, εκ των προτέρων διαβούλευση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα πολιτικά κόμματα για να διασφαλίζεται, όπως συνέβη και στο παρελθόν, είτε ομοφωνία της Βουλής των Αντιπροσώπων είτε η αναγκαία πλειοψηφία.
Δεν απέκρυψα το γεγονός ότι ανάμεσα στον λαό υπάρχει ένα αίσθημα επιφυλάξεων, ακόμη και φόβου, για την εδώ επίσκεψη, αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομίζω ότι και οι ίδιοι έχουν πλήρη συνείδηση αυτού του γεγονότος. Εξήγησα ότι αυτό το αίσθημα του φόβου και των επιφυλάξεων υπάρχει κυρίως λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό και τα οποία ο ίδιος ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, και οι πολιτικές δυνάμεις, θεώρησαν ως επαχθή μέτρα - κάποιες φορολογίες, μέτρα λιτότητας - και με αυτή την αφορμή εξήγησα ότι μέτρα μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και μάλιστα σιδηράς, μέτρα μόνο φορολογικά, μέτρα μόνο λιτότητας δεν οδήγησαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη και την έξοδο από την ύφεση και τη στασιμότητα και συνεπώς το ζητούμενο είναι – που αποτελεί θέση όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των εν τη Βουλή κομμάτων – ότι παράλληλα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης που θα τονώσουν τις οικονομίες και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Εξήγησα επίσης ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία προήλθαν εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρξε το περίφημο PSI στην Ελλάδα, το λεγόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους και που οδήγησε τις κυπριακές τράπεζες σε αυτή τη δραματική δοκιμασία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι εκπρόσωποι της Τρόικα ανέφεραν κάποιες απαιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση αποσκοπούσε σε ενημέρωση για τον θεσμικό ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσα στο πολιτειακό σύστημα, αλλά και σε μία ανίχνευση προθέσεων. «Βεβαίως, το κάθε πολιτικό κόμμα έχει την αυτονομία του και αποφασίζει για τα όποια μέτρα ενδεχομένως θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά εξήγησα ότι εκ της κτηθείσας πείρας τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια, η Βουλή όταν έγκαιρα πληροφορείται και όταν έγκαιρα υπάρχει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα έχει υιοθετήσει είτε ομόφωνα είτε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρα τα οποία κατατέθηκαν. Βεβαίως αυτό το συνδέω και με τα όσα είπα πριν ότι δηλαδή μονόπλευρη λιτότητα, σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς παράλληλα μέτρα ανάπτυξης και μέτρα τα οποία θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει εκτίμηση ότι θα μπορούν να υιοθετηθούν άκριτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το είπα για να το έχει υπόψη της η αντιπροσωπεία, η οποία, όπως ξέρετε, θα ετοιμάσει μια έκθεση για να υποβάλει, για να μην πω να επιβάλει μέτρα», ανέφερε ο κ. Πρόεδρος.
Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση ο κ. Ομήρου διευκρίνισε: «Εμείς έχουμε μια πολιτική κουλτούρα η οποία δεν είναι των τελευταίων χρόνων, είναι μια κουλτούρα πολιτική που ανάγεται στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ότι τα πολιτικά κόμματα, όταν υπάρχει έγκαιρη διαβούλευση, συμπεριφέρονται συναινετικά και πολλές φορές λαμβάνουν αποφάσεις με ομοφωνία εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρακτική και πολιτική κουλτούρα θα συνεχιστεί. Αυτό όμως είναι και μήνυμα προς την εδώ εργαζόμενη αντιπροσωπεία των τριών αυτών θεσμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».