3/7/12

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας 03/07/2012

Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ). Ο Υπουργός θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ για θέματα Ε&Κ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Τη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, το οποίο είναι ο αρμόδιος φορέας για την πολιτική έρευνας στην Κύπρο.



Ο κ. Υπουργός παρουσίασε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Ε&Κ οι οποίες είναι:
1. Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
2. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).
3. Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας (ΕΧΕ).
4. Διεθνής Συνεργασία σε Ε&Κ – Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία.
Ο κ. Υπουργός τόνισε το δύσκολο έργο που έχει η Κύπρος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για τις νομοθετικές προτάσεις του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Ε&Κ για την περίοδο 2014-2020 με προτεινόμενο προϋπολογισμό γύρω στα €80 δις. Εξίσου δύσκολη θα είναι και η διαπραγμάτευση για τις νομοθετικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) αποτελεί την τρίτη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, με στόχο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της κινητικότητας των ερευνητών και της διασυνοριακής συνεργασίας των ερευνητικών φορέων στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει τη διεθνή συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της Ε&Κ, με έμφαση στην Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.
Πέραν της Άτυπης Συνόδου, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν και δύο Συμβούλια Υπουργών Ανταγωνιστικότητας (Έρευνα), στις 10 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και στις 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η Προεδρία θα διοργανώσει επίσης στην Κύπρο τέσσερα Συνέδρια με θέματα τον ΕΧΕ, τα προγράμματα Marie Curie, το ΕΙΤ και την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο διάφορες άλλες συναντήσεις και συνέδρια που σχετίζονται με τον τομέα της Ε&Κ, τα οποία θα τεθούν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας.
Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία που έγινε και εξέφρασε την πεποίθησή του για μια απόλυτα επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία.
Πέραν των εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου, περιλαμβανομένων των πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων φορέων έρευνας και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.