8/6/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή βραβεύσεων της Green Dot Κύπρου, στο Πάρκο Ακρόπολης 08/06/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.
Είναι με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που δέχθηκα την πρόσκληση να είμαι μαζί σας απόψε στις δεύτερες ετήσιες βραβεύσεις της Green Dot Κύπρου. Είναι πάντα ιδιαίτερη η ικανοποίηση όταν παρευρίσκεται κάποιος σε εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αποδώσουν τιμή και αναγνώριση σε ανθρώπους, θεσμούς, οργανισμούς και εταιρείες που με τη δράση και την προσφορά τους πάνε τον τόπο μας μπροστά. Στον τομέα ιδιαίτερα του περιβάλλοντος, τον οποίο και σαφώς είχαμε παραμελημένο ως κράτος και ως κοινωνία για δεκαετίες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναδεικνύουμε εκείνες τις δράσεις που μας βάζουν σε μια νέα, πιο ενθαρρυντική πορεία.


Στη δική μου πορεία στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου, ασχολήθηκα κατ’ επιλογή με τα περιβαλλοντικά θέματα, είτε στο κόμμα μου, είτε από τη Βουλή, είτε στον Δήμο, είτε σήμερα από τη θέση της Υπουργού Εσωτερικών. Είναι λοιπόν ένα θέμα που με ενδιαφέρει όχι μόνο ως εκ της θέσεως μου αλλά και προσωπικά.
Χαίρομαι επίσης που ένας νέος, κατά τα άλλα, θεσμός στον τόπο μας, η Green Dot Κύπρου, έχει να επιδείξει στο σύντομο χρονικό διάστημα της ζωής της τόσο πολύπλευρη δραστηριότητα στα περιβαλλοντικά πράγματα του τόπου. Νιώθουμε χαρά και υπερηφάνεια που ο Κύπριος πολίτης αποδεικνύεται πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητος από ότι πολλοί νόμιζαν. Νιώθουμε ότι υπάρχει ελπίδα για καλύτερες μέρες όταν περνούμε από τις γειτονιές και βλέπουμε πλέον πολλά σπίτια να έχουν τις σακούλες με τα ανακυκλώσιμα υλικά τους έτοιμα για συλλογή. Η επιτυχία λοιπόν αντανακλά σίγουρα και στη δουλειά σας, εσάς και των συνεργατών σας και, παρόλο που σήμερα τιμάτε εσείς άλλους, πρέπει να αποδοθούν και σε εσάς τα εύσημα.
Έχω αναλάβει όπως είναι γνωστό πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πέντε χρόνια στη θέση της Δημάρχου Λευκωσίας. Είχα υπό την ευθύνη μου μέχρι πρόσφατα το θέμα των αποβλήτων ως τοπική Αρχή και ιδιαίτερα ως Δήμος Λευκωσίας και τη διαχείριση της χωματερής Κοτσιάτη με όλα τα προβλήματα της. Ανέλαβα τώρα ως Υπουργός Εσωτερικών τη συνέχιση της οργάνωσης των υποδομών του κράτους για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Σίγουρα οι απαντήσεις και οι λύσεις που ψάχνουμε δεν είναι εύκολες. Η Κύπρος βρέθηκε μετά την ένταξη μας στην ενωμένη Ευρώπη στην ανάγκη να κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων της. Να καταφέρει σε πολύ λίγα χρόνια να μεταβεί από την απουσία διαχείρισης, στην πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων της. Να φτάσει σε λίγα χρόνια εκεί που έφτασαν άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από προσπάθειες πολλών χρόνων. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Οι λύσεις δεν είναι μονοδιάστατες. Δεν μας λύνουν το πρόβλημα μόνο οι υποδομές. Δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί στο κενό και εν τη απουσία της κοινωνίας. Η κοινωνία, ο πολίτης, η τοπική Αρχή, είναι στην καρδιά αυτής της διαδικασίας. Η μεταβολή των συνηθειών μας ως πολίτες και η συλλογική αλλαγή της κουλτούρας μας ως κοινωνία, είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων μας.

Την ίδια ώρα, για να πετύχουμε όσα πρέπει να πετύχουμε, απαραίτητο είναι να δημιουργήσουμε και τις αναγκαίες υποδομές. Να φύγουμε από τις χωματερές και να πάμε σε ολοκληρωμένα κέντρα διαχείρισης των αποβλήτων. Να συμπληρώσουμε την υποδομή μας και με τα πράσινα σημεία που θα εξυπηρετήσουν για διάφορες άλλες κατηγορίες αποβλήτων.
Αυτή η μετάβαση αντιλαμβάνεστε απαιτεί και μεγάλες επενδύσεις. Ευτυχώς σε αυτή την προσπάθεια έρχεται αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση και μας στηρίζει χρηματοδοτώντας το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που απαιτούνται σε υποδομές. Αυτές οι αποφάσεις και αυτές οι υποδομές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Χρειάζονται λοιπόν γρήγορες αποφάσεις και ταχύτατες διαδικασίες.

Μια άλλη δυσκολία που προέκυψε με την οικονομική κρίση είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση των τοπικών Αρχών. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων κοστίζει, σε άμεσο κόστος, εκ των πραγμάτων, περισσότερα από το τι κάναμε μέχρι σήμερα με την ταφή στις χωματερές. Και λέω άμεσο κόστος, γιατί η μη διαχείριση ή η κακή διαχείριση των απορριμμάτων μας, κοστίζει στην κοινωνία μας πολύ περισσότερα από το κόστος διαχείρισης, αλλά αυτό το έμμεσο κόστος δύσκολα μπορούμε να το μετρήσουμε.
Γεγονός όμως παραμένει σήμερα ότι και οι τοπικές Αρχές και ο πολίτης, το νοικοκυριό, μέσα στην οικονομική στενότητα που επιβάλλει η κρίση, δυσκολεύονται ή και αρνούνται πολλές φορές να δεχτούν αυτό το αυξημένο άμεσο κόστος. Αντιλαμβανόμαστε από τη μια την αντίδραση αυτή και συμπάσχουμε με όσους συμπολίτες μας έχουν πραγματικό πρόβλημα στο να αντέξουν αυτό το νέο κόστος. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε και να μείνουμε αδρανείς και να σταματήσουμε την εξέλιξη των υποδομών, γιατί δεν μας το επιτρέπουν ούτε οι δεσμεύσεις μας προς τους θεσμούς της ΕΕ, αλλά κυρίως δεν μας το επιτρέπει το περιβάλλον μας και το μέλλον του τόπου μας.
Στους ώμους μας πέφτει το βάρος να βρούμε τις πιο έξυπνες, τις πιο αποδοτικές λύσεις στα δικά μας δεδομένα, ώστε το κόστος να είναι το χαμηλότερο δυνατόν χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της διαχείρισης. Στους ώμους μας πέφτει και το βάρος να δώσουμε και λύσεις μέσα από τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Να εμπλέξουμε τον πολίτη και να τον κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Στους ώμους μας πέφτει και η ανάγκη να δημιουργήσουμε πιο δίκαια συστήματα φορολόγησης των σκυβάλων ώστε ο κάθε πολίτης να πληρώνει ό,τι πραγματικά του αντιστοιχεί από το κόστος διαχείρισης των σκυβάλων. Δεν είναι απλές οι αλλαγές που απαιτούνται, χρειάζονται τροποποιήσεις πρακτικών και νομοθεσιών που ίσχυαν για χρόνια. Παρόλες όμως τις δυσκολίες πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Είμαστε αισιόδοξοι όμως, γιατί παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες ως κράτος, μπορούμε να στηριχθούμε και στις δράσεις τόσον εσάς ως Green Dot Κύπρου και των συνεργατών σας, όσο και στις δράσεις πολλών άλλων πρωτοπόρων επιχειρηματιών του τόπου μας, πολλοί από τους οποίους αντιλαμβάνομαι είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Νιώθουμε σιγουριά ότι οι ενέργειες μας από κοινού, μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων μας ως Κυπριακή Δημοκρατία.
Κλείνοντας, και επειδή όπως όλοι ξέρουμε το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα ούτε πραγματικά ούτε θεωρητικά, θεωρώ ότι το έργο σας είναι και μια παρακαταθήκη για το πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και το σκλαβωμένο άλλο μισό της πατρίδας μας και σε αυτό τον τομέα, όταν μας δοθεί η ευκαιρία μέσα από τη δίκαιη επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος. Θα είναι και αυτό μια θετικότατη συνεισφορά στον τόπο μας και στο μέλλον μας.
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, σας ευχαριστώ για την προσφορά σας και συγχαίρω όλους όσους έχουν υποβάλει υποψηφιότητες για τις βραβεύσεις και όσους έχουν επιλεγεί για να βραβευθούν. Καλή συνέχεια.