26/6/12

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη με τίτλο «Το μέλλον της κυπριακής βιομηχανίας ενέργειας», στο πλαίσιο του «The 2nd Gulf Intelligence Levant Energy Forum» 26/06/2012

Αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκλησή σας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του δεύτερου Gulf Intelligence Levant Energy Forum, το οποίο αναμφίβολα έχει πολλά να προσθέσει στην όλη συζήτηση και τους σχεδιασμούς που αναπτύσσουμε στην Κύπρο για τον τομέα της ενέργειας.
Όπως αντιλαμβάνομαι, το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται στην Κύπρο, για δεύτερη συνεχή χρονιά και αυτό αναδεικνύει ένα γεγονός: Ότι τα θέματα της ενέργειας αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, πολύ δε περισσότερο οι ποσότητες υδρογονανθράκων που κρύβει αυτή η περιοχή και αναμένουμε ότι θα διαπιστωθούν στο προσεχές μέλλον, δημιουργούν νέες προοπτικές και νέα δυναμική όσον αφορά τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στα ενεργειακά δρώμενα σε περιφερειακή, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.
Αυτές οι νέες προοπτικές για να μετουσιωθούν, ωστόσο, σε πράξη και να αποδώσουν καρπούς επιβάλλουν από την πλευρά μας να ενεργήσουμε με ψυχραιμία και σύνεση για να αξιοποιήσουμε σωστά τις συνέργειες που προκύπτουν. Αλλά, πάνω από όλα, επιβάλλουν ριζική αλλαγή στάσης και συμπεριφορών για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και έτσι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι λαοί μας. Αυτό το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την ελπίδα για διαρκή ειρήνη, ευημερία και πρόοδο των λαών μας. Έχω την εντύπωση πως αυτή την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε ούτε και να της γυρίσουμε την πλάτη.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα περιφερειακής ειρήνης και συνεργασίας θα αξιοποιήσω αυτό το βήμα για να προσκαλέσω τις χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην Υπουργική Διάσκεψη που διοργανώνουμε στις 9 Νοεμβρίου με θέμα την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ. Στη Διάσκεψη αυτή, που οργανώνουμε ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη και οι γειτονικές μας χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην Κύπρο έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και προχωρούμε με την υλοποίηση της στρατηγικής που έχουμε χαράξει στον τομέα της ενέργειας. Ελπίζουμε και ανοίγουμε τον δρόμο για ευρύτερες συνεργασίες με τους γείτονές μας έτσι που να καταστήσουμε την περιοχή μας τον τρίτο διάδρομο ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Είμαστε μέλος της ΕΕ και μας ενδιαφέρει η ενεργειακή της ασφάλεια. Ταυτόχρονα, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αυτή ακριβώς η ιδιότητα της Κύπρου, ως κράτους μέλους της ΕΕ, διευκολύνει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.
Αναφερόμενος στη στρατηγική της Κυβέρνησης για τον τομέα της ενέργειας θα ήθελα να σταθώ σε κάποιους κύριους άξονές της:
· Τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου αλλά και των ΑΠΕ, έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις.
· Τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Με αναφορά στον πρώτο άξονα της στρατηγικής μας, νομίζω είναι απολύτως κατανοητό πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα ενδυναμώσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα θωρακίσουν τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και, τελικά, θα δώσουν στην Κύπρο την ώθηση που χρειάζεται για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη, όπως άρχισε ήδη να διαπιστώνεται με την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας.
Για να φτάσουμε, όμως, ως εδώ περάσαμε από διάφορα στάδια. Πολύ σύντομα να υπενθυμίσω:
· Το αποτέλεσμα που είχαμε μετά από την εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.
· Την προκήρυξη το 2007 του πρώτου γύρου αδειοδότησης που κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Noble Energy International Ltd για το τεμάχιο αρ. 12 και στη συνέχεια την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
· Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 ανακοινώθηκε ο εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου (μέσος όρος 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).
· Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 ανακοινώνεται ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης υδρογονανθράκων, ο οποίος έληξε στις 11 Μαΐου με απόλυτη επιτυχία αφού είχαμε την υποβολή 33 αιτήσεων από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες προερχόμενες από 14 χώρες, και τώρα αναμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από τη Συμβουλευτική Επιτροπή.
· Ολοκληρώσαμε τις διαβουλεύσεις της Ομάδας Επαφής με την εταιρεία Noble Energy International Ltd (NEIL) για τη διαπίστωση των δικών της προγραμμάτων για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο και την προώθησή του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
· Μετά από αυτό το στάδιο προχωρήσαμε στη σύσταση Διαπραγματευτικής Ομάδας και άμεσα αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με την NEIL.
· Ολοκληρώνονται οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύσταση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
· Προχωρούμε με τις διεργασίες για την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, όπως επίσης και για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Ένα έργο, για την υλοποίηση του οποίου έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €10 εκ. από κοινοτικά κονδύλια.
· Αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ τη διεξαγωγή μελέτης για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
· Έχουμε λάβει την απόφαση να διερευνήσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταφύγουμε άμεσα σε ενδιάμεση λύση και να εισαγάγουμε άμεσα φυσικό αέριο από τρίτες χώρες για σκοπούς φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προηγουμένως εξήγησα πως ένας από τους άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζουμε στον τομέα της ενέργειας είναι η διασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας μέσα από τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας με την ένταξη του φυσικού αερίου, αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτό το θέμα προχωρούμε πολύ καλά. Ήδη η χρήση των ΑΠΕ στην Κύπρο έφτασε για το 2011 στο 6,5%, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μέχρι το 2020 θα υπερβούμε το 14%, που σημαίνει ότι ξεπερνούμε κατά πολύ τον στόχο του 13,0% που μας έθεσε η ΕΕ.
Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής μας τον οποίο θα ήθελα να θίξω στη σημερινή μου παρουσίαση, και αναφέρομαι στη δυνατότητα και προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, υποδηλώνει την ανάγκη για κατασκευή τεράστιων έργων υποδομής. Αυτό συνδέεται με την απόφασή μας για την κατασκευή μιας σειράς έργων όπως είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 στην ακτή, η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, αλλά και η κατασκευή ιδιωτικού τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών, όπως επίσης και του κρατικού σταθμού πετρελαιοειδών.
Πέρα όμως από τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για να εδραιώσουν τη θέση της χώρας μας ως περιφερειακού κέντρου ενέργειας, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τις παρεμφερείς ωφέλειες που θα έχει για την κυπριακή οικονομία η ανακάλυψη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Με αυτό αναφέρομαι είτε σε επενδύσεις ή και σε αναπτυξιακά έργα από τα οποία και η ίδια η κυπριακή βιομηχανία και οι επιχειρήσεις θα έχουν να επωφεληθούν τα μέγιστα, τόσο με την αύξηση του κύκλου εργασιών τους όσο με την τόνωση της απασχόλησης με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας για επιστημονικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Για να το πετύχουν όμως αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να μην μείνουν ουραγοί των εξελίξεων. Θα πρέπει οι κυπριακές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, της καινοτομίας και της έρευνας τεχνολογίας. Αυτό βέβαια σημαίνει συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις τόσο ως κράτος όσο και οι επιχειρήσεις μας. Σε μας εναπόκειται να αποδειχθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και της ιστορίας μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια.