26/6/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ 26/06/2012

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με το Μαυροβούνιο. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου 2012, κατόπιν υιοθέτησης της σχετικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


«Η σημερινή απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνο του Μαυροβουνίου αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία συμμετέχει στο Συμβούλιο. Στην παρέμβασή της, η κα Υπουργός εξήρε τις προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας που οδήγησαν στην επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική ένταξης της χώρας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων.
Εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία θα αποτελέσει και μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας. Υπογράμμισε δε τον ρόλο της διεύρυνσης ως εργαλείο για τη θεμελίωση και προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η Κύπρος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και τις θέσεις όλων των κρατών μελών, για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.