27/6/12
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου 27/06/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μια σημαντική στιγμή για τους φοιτητές μας που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται για μια δυναμική έφοδο στο μέλλον.
Σημαντική στιγμή ταυτόχρονα και για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που βλέπουν το πολύμοχθο έργο τους να καταξιώνεται.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φοιτητές και απόφοιτοι,
Στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών αλλαγών, της πλημμυρίδας των γνώσεων και των πληροφοριών αλλά και μιας άναρχης και απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, η παιδεία αποτελεί σταθερό, αναλλοίωτο και υπέρτατο αγαθό που μπορεί να εξανθρωπίζει τις κοινωνίες και να σφυρηλατεί τους άτυπους δεσμούς που συνδέουν τους ανθρώπους, καλλιεργούν την πνευματική ανάπτυξη και υπηρετούν διαχρονικά άφθορες αρχές και αξίες.
Η χρηματοοικονομική κρίση έφερε ξανά στο μυαλό μας την παράνοια της ανεξέλεγκτης εξουσίας, της συγκέντρωσης πλούτου, πολιτικής, δημοσιογραφικής και στρατιωτικής εξουσίας. Της μη ελεγχόμενης εξουσίας που δεν υπολογίζει και δεν δίνει λόγο σε κανένα, που δεν υπόκειται σε κανενός είδους δημοκρατικό έλεγχο και όπου ο πολίτης έχει περιθωριοποιηθεί, είναι αδύναμος και χειραγωγείται μέσω της παραπληροφόρησης, του φόβου ή ακόμη και του καταναγκασμού.
Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη άμυνα σε αυτή την παγκόσμια κρίση από μια παιδεία σύγχρονη, ισχυρή, ανθρωποκεντρική, σταθερά προσανατολισμένη να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών.
Με ένα Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που να λειτουργεί ως το σπίτι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής διδασκαλίας, της αναζήτησης και της μάθησης. Με διεθνή χαρακτήρα, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση, υπόδειγμα διαφάνειας. Με διαρκή στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή.
Στη σημερινή ιστορική φάση της ανθρωπότητας, η παιδεία πρέπει να βοηθά τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο τους στην κοινωνία μας που γίνεται πιο πολυσύνθετη, πιο πολύπλοκη και πιο απαιτητική. Πρέπει να τους βοηθά να χρησιμοποιούν σωστά την τεχνολογία, την πληροφορική και τα παραγωγικά μέσα με στόχο την αρμονική συμβίωση με τη φύση. Να αντιστέκονται στην πλημμυρίδα των πληροφοριών, των πολιτιστικών προτύπων παίρνοντας τα ουσιώδη, τα απαραίτητα και τα χρήσιμα. Η παιδεία πρέπει ακόμα να παρέχει την ικανότητα στους νέους να νιώθουν ότι ο σημερινός πολυπολιτισμικός κόσμος είναι ένας πλούτος από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν πλουτίζοντας τη δική τους ζωής και την κοινωνία στην οποία ζουν.
Στην Κύπρο βρισκόμαστε αναμφίβολα σε ένα οριακό σημείο ως προς τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της παιδείας μας. Ο τομέας της παιδείας αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις μέσα στο αντιπαρατιθέμενο κλίμα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση από τη μια και η αντίσταση του έθνους-κράτους από την άλλη. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός εθνικού δημοκρατικού διαλόγου μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία, στερεότυπα και ιδεολογήματα, για την υιοθέτηση πολιτικών που θα ανυψώσουν την παιδεία στο βάθρο που της αρμόζει μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Η ποσοτική διεύρυνση πρέπει να συμβαδίσει με την ποιοτική επέκταση, τις ανάγκες της νέας εποχής, το σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής μας καταγωγής αλλά και της επιταγής για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις.
Η παιδεία του χτες αφορούσε προετοιμασία για τη βιομηχανική οργάνωση της κοινωνίας. Η παιδεία του σήμερα πρέπει να στοχεύει στην προετοιμασία για την κοινωνία της πληροφορικής και το μεταβιομηχανικό πολιτισμό του 21ου αιώνα. Οι κοινωνίες που διαπλέκονται στην ολοένα και πιο ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να καλλιεργούν τόσο την εθνική τους ιδιαιτερότητα όσο και τις αρχές της πολυεθνικής συλλογικότητας, της πολυπολιτισμικής δράσης, της πολυφυλετικής ανοχής και συνεργασίας.
Ιδιαίτερα σε μια πατρίδα, όπως η δική μας, που μαστίζεται εδώ και 38 χρόνια από τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή, η παιδεία μπορεί και πρέπει να συντηρεί το αδούλωτο αγωνιστικό φρόνημα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου.
Θέλω, τελειώνοντας, να συγχαρώ εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλους τους συντελεστές του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ζήλο και την αφοσίωση τους για τη συνεχή ανέλιξη του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της χώρας μας, που ήδη έχει καθιερωθεί σαν ένα λαμπρό εκπαιδευτήριο, αντάξιο των φιλοδοξιών, της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας.