24/6/12

Ομιλία Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, στην Καλαμαριά 24/06/2012

Εξαιρετική είναι η τιμή για εμένα να εκπροσωπώ σήμερα σε αυτή την τόσο συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση για τις επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής στον Δήμο Καλαμαριάς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή μας. Η συγκίνηση και η χαρά μου είναι ακόμα πιο μεγάλη γιατί οι εκδηλώσεις οργανώνονται στον Δήμο Καλαμαριάς, έναν Δήμο με ιστορικές καταβολές ανάλογες και παράλληλες με την τραγική ιστορία του νησιού μας, αλλά και συναισθανόμενος πως βρίσκομαι μεταξύ ανθρώπων που η αγάπη και η στήριξή τους προς την Κύπρο και τον αγώνα του λαού μας και ανόθευτη είναι και εκδηλώνεται με πρακτικούς τρόπους, τη νιώθουμε καθημερινά δίπλα μας. 



Θεωρούμε ότι αυτή η αμφίδρομη επαφή και σχέση ενδυναμώνει όλους μας, και εσάς και εμάς, στην τιτάνια προσπάθειά μας να βρούμε διεξόδους επιβίωσης μέσα από το καμίνι των σύγχρονων αδιεξόδων και προκλήσεων ενός πραγματικά ανελέητου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Ιστορικοί λαοί, όπως εμείς, δεν πτωχεύουν κάτω από το βάρος οικονομικών ή άλλων κρίσεων. Υποφέρουν μεν αλλά βρίσκουν τελικά τη δύναμη, παλεύουν, ανασυγκροτούνται και ολοκληρώνουν τα οράματα, τους στόχους και τις προσδοκίες τους. Κλειδί αυτής της επιτυχίας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, η βοήθεια και στήριξη του ενός προς τον άλλο την ώρα της ανάγκης, τη στιγμή της κρίσης.
Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποδεικνύουν με τον πιο τρανό τρόπο το γεγονός ότι ο λαός της Ελλάδας, η Κυβέρνηση και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της στέκονται σταθερά στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Κύπρου για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού.
Σας μεταφέρω με αυτή την ευκαιρία τους πιο θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, την αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό του, και σας ευχαριστώ εκ μέρους του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που μας προσφέρετε διαχρονικά.
Τριάντα οκτώ χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα που αιματοκύλισε την Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα που οργάνωσε και εκτέλεσε η Χούντα με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β και τη συνακόλουθη εισβολή του Τουρκικού Αττίλα, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Επιστρέφουν οι μνήμες στις μέρες εκείνες που σκόρπισαν την καταστροφή και τον θάνατο στο νησί και μέσα σε ένα καυτό καλοκαίρι το 1974 ανάστρεψαν τον ρου της ιστορίας ολόκληρου του νησιού. Μετρούμε ακόμα με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας που δεν λέει να καταλαγιάσει. Η κατοχή, η προσφυγιά, οι αγνοούμενοι, ο πόνος και το κλάμα βρίσκονται ακόμη εδώ και ταλαιπωρούν την Κύπρο και τον λαό μας, τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.
Την ίδια όμως ώρα και παρά το σχετικά μακρύ διάστημα του χρόνου από το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η συλλογική μνήμη του λαού μας παραμένει ακλόνητα και σταθερά προσηλωμένη στα σκλαβωμένα μέρη, τα χωριά και τις πόλεις, που μας καρτερούν να επιστρέψουμε.
Το ίδιο σταθερή παραμένει και η βούλησή μας να αγωνιστούμε και να επιτύχουμε τους διαχρονικούς στόχους που έχει θέσει η πλευρά μας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου. Αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε μια λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, για μια λύση που θα καθιστά τον λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του, όπου ο ίδιος θα αποφασίζει για το μέλλον του χωρίς ξένες επεμβάσεις .
Δεν βολευόμαστε ούτε για μια στιγμή με την πιθανότητα διχοτόμησης του νησιού αλλά ούτε και με καμιά άλλη λύση που είτε άμεσα είτε έμμεσα θα οδηγεί στη διχοτόμηση. Είναι για τούτο που όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους ότι το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί ειρηνικά μέσα από συνομιλίες και στη βάση των ήδη διακηρυγμένων από τα Ηνωμένα Εθνη και συνολικά αποδεκτών από όλη την παγκόσμια κοινότητα αρχών. Η καλή μας θέληση επιδεικνύεται στις συνομιλίες με σταθερότητα και υπευθυνότητα, με πνεύμα συνδιαλλαγής πάντα όμως στη βάση αδιαπραγμάτευτων αρχών. Ως απάντηση στη δική μας καλή θέληση αντιμετωπίζουμε μια αδιάλλακτη, αρνητική και αλαζονική συμπεριφορά της Τουρκίας που τη χαρακτηρίζει μια εντεινόμενη αδιαλλαξία, με την ανοχή δυστυχώς της παγκόσμιας κοινότητας. Αυτή η αδιάλλακτη και αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας εκφράζεται μέσα από σχεδιασμούς και πολιτικές που στοχεύουν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσα από τους μηχανισμούς και τις διεργασίες του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης. Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια στον αραβικό κόσμο, μετατρέπεται από την τουρκική διπλωματία σε μοχλό πίεσης και εργαλείο υλοποίησης των επικίνδυνων επεκτατικών της σχεδίων εκμεταλλευόμενη και τη θρησκευτική διάσταση αυτών των κοινωνικών αναταράξεων.
Επιχειρείται συστηματικά πλέον από την Τουρκία με επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις έξω από κάθε αποδεκτό νομικό πλαίσιο και σε παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου η πρόκληση έντασης στην περιοχή μας. Εκτοξεύονται καθημερινά απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για το θέμα των ερευνών που διεξάγει η χώρα μας για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είτε για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με την απειλή για διακοπή σχέσεων με την ΕΕ.
Μεθοδεύεται με προκλητικό τρόπο η πρόκληση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε η Τουρκία να πετύχει την εκτροπή των διαπραγματεύσεων από το πλαίσιο της συμφωνημένης διαδικασίας και βάσης λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα εμείς, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το περιβάλλον διαπραγμάτευσης και λύσης, αναδεικνύοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει το καλοκαίρι του 2010 για την Αμμόχωστο. Μια πρόταση που έγινε δεκτή διεθνώς με θετικά και ευμενή σχόλια αλλά δυστυχώς και πάλι έτυχε αρνητικής αντιμετώπισης από την Τουρκία.
Είναι μια ισορροπημένη πρόταση που στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και προβλέπει κίνητρα και οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η πρόταση προνοεί επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, άνοιγμα του λιμανιού υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άνοιγμα κεφαλαίων για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Με την πρόταση αυτή όλες οι πλευρές ωφελούνται, δεν υπάρχει χαμένος και κερδισμένος και δημιουργείται το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης και ειρηνικής επίλυσης και των άλλων προβλημάτων. Αναλυτικά, οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και το εμπόριο που θα διεξάγουν με τον έξω κόσμο σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το λιμάνι θα είναι κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νόμιμοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, αφού η περιοχή θα αποδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα. Η Τουρκία θα έχει να ωφεληθεί από το άνοιγμα κεφαλαίων και θα συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία για ένταξη στην ΕΕ.
Για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, η Κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα τόσο προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ, αλλά και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και εκθέτοντας τις παράνομες ενέργειές της.
Με την πολύ συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνησή μας, έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν οι απειλές της Τουρκίας και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας έχοντας στο πλευρό μας τη διεθνή κοινότητα. Η απόφαση για γεώτρηση στο οικόπεδο 12 και η ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου αποτελούν ισχυρή απόδειξη των επιτυχών μας μεθοδεύσεων.
Οι απειλές της Τουρκίας σχετικά με την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρνουν την κατοχική δύναμη σε αντιπαράθεση με τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ένωσης. Μ’ αυτή της τη συμπεριφορά το μόνο που πετυχαίνει η Τουρκία είναι να προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με επιτυχία και αντικειμενικότητα και θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής για την προώθηση προς συμφωνία σημαντικών θεμάτων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυπριακή προεδρία θα είναι πετυχημένη κι αυτό το γεγονός θα ενισχύσει την οντότητα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς.
Κυρίες και κύριοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, αγαπητοί φίλοι,
Τριάντα οκτώ χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974 θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς με φορτισμένη αλλά καθαρή τη μνήμη και τη σκέψη μας. Το βάρος της κατοχής εξακολουθεί να πλακώνει τη μικρή μας Κύπρο αλλά η φλόγα της απαλλαγής της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους και της επανένωσής της παραμένει άσβεστη στις καρδιές μας. Ισχυρότερο όπλο σε αυτόν τον αγώνα η καθολική ενότητα, σύμπνοια και αλληλεγγύη, απέναντι στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας.
Με επίγνωση του χρέους μας μνημονεύουμε τους νεκρούς μας και καταδικάζουμε τους υπαίτιους της προδοσίας και της εισβολής. Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία της Κύπρου μας.
Ας είναι αιωνία τους η μνήμη.
Ζήτω η Κύπρος μας.