24/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια του εκδρομικού χώρου Μαρωνίου 24/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του εκδρομικού χώρου που με τόσο ζήλο έχετε δημιουργήσει.
Η δημιουργία αυτού του σημαντικού για την κοινότητα έργου δεν είναι τυχαία, αλλά είναι καρπός άοκνου ενδιαφέροντος του Προέδρου και των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου τους οποίους συγχαίρω θερμά. Η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών δημιουργεί την πεποίθηση ότι η ζωή στον τόπο μας έχει μέλλον. Οι εκδρομικοί χώροι στη σημερινή εποχή προσφέρουν μια πλειάδα τρόπων για ξεκούραση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση, ενίσχυση της κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών, και επιπλέον στις δασικές κυρίως περιοχές συμβάλλουν τα μέγιστα στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως από τις πυρκαγιές.
Είμαι βέβαιος ότι σωστή επιλογή της θέσης του χώρου αυτού και η παροχή όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων, τον καθιστούν ιδανικό καταφύγιο των επισκεπτών για απαλλαγή από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η πρωτοβουλία σας για διαμόρφωση αυτού του ωραίου χώρου σε χώρο αναψυχής συμβάλλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και είναι άξια συγχαρητηρίων. Η ανάγκη δημιουργίας υπαίθριων χώρων αναψυχής, τόσο στις δασικές περιοχές όσο και σε άλλες περιοχές υπαίθρου, πηγάζει από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού μας που διαμένει στα αστικά και ημιαστικά κέντρα αποζητά και έχει ανάγκη να καταφεύγει στις δασικές περιοχές και τις περιοχές της υπαίθρου αναζητώντας τη γαλήνη που του προσφέρει η άμεση επαφή με τη φύση. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ακόμη και μια σύντομη παραμονή στη φύση, μας ανανεώνει και μας δίνει νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον αγώνα της καθημερινής ζωής.
Ο εκδρομικός χώρος που εγκαινιάζεται σήμερα έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 κάτω από το Μέτρο 2.6 – Διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού και οικολογικού ρόλου των δασών – Δημιουργία και αναβάθμιση εκδρομικών χώρων.
Το μέτρο αυτό ετοιμάστηκε και εφαρμόζεται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και στοχεύει γενικά στη διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού ρόλου των δασών. Στόχοι του, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της προσφερόμενης αναψυχής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η βελτίωση και επέκταση του δικτύου μονοπατιών της φύσης, η δημιουργία κέντρων επισκεπτών, η δημιουργία νέων και η αναβάθμιση υφιστάμενων εκδρομικών και κατασκηνωτικών χώρων.
Η δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο ανήλθε στο ποσό των €138.000. Το ύψος της ενίσχυσης από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανήλθε στο ποσό των €118.000, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €20.000 θα καταβληθεί από την κοινότητα Μαρωνίου.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας δεν επιτυγχάνεται μόνο με το ψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, αλλά και με τις διευκολύνσεις που θα έχει στη διάθεση του ο πολίτης για να περνά ευχάριστα τις ελεύθερες του ώρες, να απολαμβάνει τα αγαθά του φυσικού περιβάλλοντος και να μπορεί να εξασφαλίζει τη σωματική, τη ψυχική και πνευματική ισορροπία.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρωνίου, καθώς και στους σχεδιαστές του έργου και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Να είστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες και θα είναι σταθερός αρωγός σε έργα που προάγουν την επαφή με τη φύση, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών μας και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους φυσικούς μας πόρους.