21/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου στη Λευκωσία 21/06/2012

Η σωστή προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος απαιτεί συντονισμό και συλλογική δουλειά και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους βασικότερους και σημαντικότερους φορείς της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.
Το 2011 έχει καταγραφεί ως μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό μας, αφού είχαμε αύξηση στις τουριστικές αφίξεις της τάξης του 10,1% και αύξηση στα έσοδα της τάξης του 12,9%. Ανάλογα θετικά αναμένουμε ότι θα είναι τα αποτελέσματα και για τη φετινή χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία που έχουμε από τον Μάιο του 2012 με τις αφίξεις να παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 3,5% σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο, και παρά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, η πραγματικότητα παραμένει ότι το 2012 προδιαγράφεται ως μια χρονιά προκλήσεων εν όψει της παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να ταλανίζει τις κυβερνήσεις και τους ίδιους τους πολίτες της Ευρώπης.
Είναι γεγονός ότι η τουριστική πελατεία της Ευρώπης, η οποία αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μας, καθίσταται ολοένα και πιο προσεκτική σε θέματα επιλογών, αλλά και πιο απαιτητική σε θέματα ποιότητας και τιμής, επηρεαζόμενη ίσως και από την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη. Η προσέλκυση τουρισμού έπαψε εδώ και χρόνια να είναι μια απλή υπόθεση για την Κύπρο, με τις νεότερες τάσεις και εξελίξεις μάλιστα να την έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη και επίπονη.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οι προσπάθειες της Κυβέρνησης εντείνονται συνεχώς και σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τις τοπικές Αρχές και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζουμε και φέτος μια τεράστια προσπάθεια, σε διάφορα επίπεδα, για να πετύχουμε επιδόσεις τέτοιες που στο τέλος θα μας αφήσουν, υπό τα δεδομένα και τις περιστάσεις, ικανοποιημένους. Με ενέργειες και δράσεις που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε νέες αγορές, εργαζόμαστε μεθοδικά και αδιάκοπα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, όπως επίσης και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δρομολογήσει λύσεις προς την κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης κάποιων πτητικών προγραμμάτων, της απλούστευσης των διαδικασιών παραχώρησης βίζας για σκοπούς ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και από νέους προορισμούς, ή ακόμη και του ανοίγματος νέων γραφείων του ΚΟΤ σε χώρες που προσφέρονται για προσέλκυση νέων τουριστών. Σχετική ήταν και η απόφαση που λάβαμε με τον Ισραηλινό ομόλογο μου, στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Ισραήλ, να μελετήσει την προσφορά κοινού τουριστικού πακέτου σε τουρίστες που προέρχονται από μακρινούς προορισμούς όπως την Κίνα, την Κορέα κλπ.
Παράλληλα, όμως, είναι εξίσου σημαντικό να συνεχιστεί από όλους μια δυναμική προσέγγιση στο θέμα του εμπλουτισμού και της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουμε ως τουριστικός προορισμός.
Σίγουρα αυτή δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να γίνει ένας λεπτομερής απολογισμός ως προς το πού βρισκόμαστε με τα έργα τουριστικής υποδομής, όμως θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημαντική πρόοδο που έχει πρόσφατα παρατηρηθεί στον τομέα του Ναυτικού Τουρισμού, όπου αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση των εργασιών για τη μαρίνα Λεμεσού, ενώ πρόσφατα έχουμε υπογράψει και τη συμφωνία για την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας. Το ίδιο ισχύει και για τον Συνεδριακό Τουρισμό, με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας και την ετοιμότητα πολλών ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν συνέδρια στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, πολύ σημαντικό για την εικόνα που εκπέμπουμε ως τουριστικός προορισμός είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της λίστας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την καθαρότητα των νερών κολύμβησης.


Η εικόνα, όπως παρουσιάζεται σήμερα, δεν δικαιολογεί ούτε εφησυχασμό αλλά ούτε και πανικό. Η αγορά της Ρωσίας, η οποία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια εκπληκτικά πράγματι βήματα προόδου, θα συνεχίσει και φέτος την ανοδική της πορεία με διψήφια αύξηση. Στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αν και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που όλοι θα επιθυμούσαμε από πλευράς κρατήσεων, πραγματοποιούνται ουσιαστικές προσπάθειες για να μη σημειωθούν σημαντικές μειώσεις και έχουν ήδη παρουσιαστεί σημάδια ανάκαμψης. Όσον αφορά στη σκανδιναβική αγορά, αυτή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με τα περσινά. Στόχος μας είναι οι συνολικές μας αφίξεις για το 2012 να κρατηθούν στα ίδια περίπου ικανοποιητικά επίπεδα του 2011, κάτι για το οποίο σας καλώ να εργαστούμε όλοι μαζί με μεγάλη αφοσίωση.
Ο ρόλος και η σημασία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου στη μεγάλη και συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι συμφωνίες και συνεργασίες σας με τις αεροπορικές εταιρίες και τους Οργανωτές Ταξιδίων του εξωτερικού αποτελούν τα θεμέλια του κυπριακού τουρισμού και σε αυτές έχει και φέτος στραμμένη την προσοχή της η τουριστική Κύπρος.
Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να συγχαρώ όλους εσάς για τον ρόλο που διαδραματίζετε, την υπεύθυνη στάση που επιδεικνύετε σε περιόδους κρίσης για τον τουρισμό, υποβάλλοντας προτάσεις και θέσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής μας. Σας συγχαίρω επίσης για μια σειρά άλλων σημαντικών δράσεων που αναλαμβάνετε, όπως, για παράδειγμα, η ετήσια διοργάνωση της έκθεσης «Ταξίδι», μέσω της οποίας πολλοί συμπατριώτες μας ενημερώνονται λεπτομερώς και σχεδιάζουν τις διακοπές τους τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσής σας.