Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Πράγα οι εργασίες της 19ης Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με θέμα: "Προκλήσεις δημοκρατίας σε περιόδους οικονομικής κρίσης".
Στις εργασίες της ΓΣ, που άρχισαν προχθές Τρίτη, συμμετείχαν αντιπροσωπίες από συνολικά 26 Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και διμελής αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους Βουλευτές κ.κ. Λευτέρη Χριστόφορου και Άγγελο Βότση.
Της ΓΣ προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχε ο κ. Χριστοφόρου. Στη συνεδρίαση καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι στόχοι της ΔΣΟ για τη νέα χρονιά.
Σε παρέμβασή του επί του κεντρικού θέματος της Συνόδου, ο κ. Βότσης, αναφερόμενος στο δημοκρατικό έλλειμμα που δημιουργεί η έξωθεν επιβολή διορθωτικών μέτρων στις εθνικές οικονομίες, υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των ίδιων των κρατών και των πολιτών τους στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Βότσης τόνισε, εξάλλου, την απουσία του ανθρωπιστικού παράγοντα στο σχεδιασμό των προγραμμάτων λιτότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη κοινωνικών παροχών και διασφάλισης της κοινωνικής ευημερίας των λαών και όχι των αριθμών.
Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα, με το οποίο, πέραν των αναφορών του κ. Βότση, υπογραμμίζει το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαμόρφωση θεσμών που να ρυθμίζουν τις αγορές.
Η 19η ετήσια ΓΣ της ΔΣΟ ενέκρινε επίσης ψήφισμα που καταδικάζει την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και αναφέρεται ειδικότερα στην περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου που θα πρέπει όπως τονίζεται, να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Το Ψήφισμα υπογραμμίζει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ζητήματος και καλεί την Τουρκία να υλοποιήσει τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, καθώς και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία καλούν την Τουρκία να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και να τερματίσει κάθε προσπάθεια εποικισμού της περιοχής. Τέλος, επιβεβαιώνει τη στήριξη της Συνέλευσης στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης που να επανενώνει τη χώρα και το λαό της, ενώ απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για άσκηση ουσιαστικών πιέσεων επί της Τουρκίας, ώστε η χώρα αυτή να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η Γενική Συνέλευση διεξήγαγε, εξάλλου, τις καθιερωμένες ανά διετία εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της ΔΣΟ. Οι εκλογές ανανέωσαν τη θητεία του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα της Συνέλευσης κ.κ. Sergei Popov (Ρωσία) και Αναστάσιου Νεράντζη (Ελλάδα), αντίστοιχα, καθώς και των Κύπριων Βουλευτών κ.κ. Χριστοφόρου, Βότση και Βαρνάβα, στις θέσεις μέλους της Διεθνούς Γραμματείας, Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο κ. Χριστοφόρου εξελέγη μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΔΣΟ και της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, ενώ ο κ. Βαρνάβα εξελέγη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας.