8/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση της Κλεάνθειου Κοινοτικής Στέγης Ηλικιωμένων και του Κωνσταντινελένειου Κέντρου Ενηλίκων, στην Αθηένου 08/06/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.
Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω τη σημερινή εορταστική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αθηένου προς τιμήν της τρίτης ηλικίας. Δυστυχώς, λόγοι πέραν της θέλησης μου δεν μου επέτρεψαν να είμαι μαζί σας.
Εκδηλώσεις όπως η αποψινή επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τον πλούτο και το εύρος της κοινωνικής αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τον λαό μας. Εκδηλώσεις όπως αυτή είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε ως ένδειξη εκτίμησης, τιμής και αγάπης στους πρεσβύτερους συμπολίτες μας
, οι οποίοι μόχθησαν για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές και στον τόπο μας.
Η κοινότητα της Αθηένου δικαιούται να νιώθει περήφανη για τη δράση των κατοίκων της στον τομέα της κοινωνικής στήριξης και του εθελοντισμού. Ως ακριτική και αγροτική κοινότητα
, η Αθηένου πήρε στα χέρια της την επίλυση των προβλημάτων της, αφού με ελάχιστους πόρους, με εθελοντική προσφορά αλλά και πολλή θέληση και μεθοδικότητα, το όραμα μιας ομάδας εθελοντών της Αθηένου που άρχισε να εργάζεται ακούραστα από το 1970, με την ίδρυση του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, έγινε πραγματικότητα.
Σε μια εποχή που οι κοινωνικές αλλαγές και οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο ζωής, στους θεσμούς και στις αξίες, οδηγούν σε ανησυχία και ερωτήματα για τους προσανατολισμούς της σημερινής κυπριακής κοινωνίας, έρχονται ως απάντηση έργα που φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές αυτής της κοινωνίας για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι και τις οποίες θα πρέπει να διαφυλάττουμε και να ενισχύουμε με περισσή φροντίδα.

Εσείς με το έντονο εθελοντικό και αλτρουϊστικό αίσθημα που σας διακατέχει, κατορθώσατε με συλλογική και ανιδιοτελή δράση τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών της κοινότητας με την ίδρυση και λειτουργία τριών προγραμμάτων.


Ο Βρεφοπαιδοκομικός Σταθμός προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινότητα, αφού παρέχει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ασφαλή φύλαξη, διατροφή, ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και παράλληλα επιτρέπει την ένταξη του αδρανούς γυναικείου εργατικού δυναμικού της κοινότητας στην αγορά εργασίας, τη συμφιλίωση του οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, όπως και την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας.

Γνωρίζοντας ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων της κοινότητας σας αυξάνεται σταδιακά
, όπως και η εξάρτηση τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, προχωρήσατε αρχικά στη λειτουργία της Κλεάνθειου Κοινοτικής Στέγης Ηλικιωμένων και του Κωνσταντινελένειου Κέντρου Ενηλίκων για εξυπηρέτηση και φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας για 24ωρη και ημερήσια φροντίδα. Λόγω των αυξανόμενων αναγκών για κάλυψη κοινωνικής φροντίδας, κατορθώσατε, μετά από συντονισμένες προσπάθειες να αποκτήσετε νέο πολυδύναμο κτηριακό συγκρότημα, εξειδικευμένο και άρτια εξοπλισμένο με βάση σύγχρονες προδιαγραφές. Δημιουργήσατε έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι ηλικιωμένοι να μην βιώνουν την περιθωριοποίηση στην κοινωνία. Η ενέργειά σας αυτή, αποδεικνύει το ενδιαφέρον, την αγάπη και την ευαισθητοποίησή σας προς τους πρεσβύτερους συμπολίτες μας.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης του ΣΚΕ Αθηένου μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που το στηρίζουν τόσο με οικονομική
, όσο και με τεχνική βοήθεια. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, για το έτος 2011, το ΣΚΕ Αθηένου έλαβε συνολικά για τα τρία προγράμματα που λειτουργεί το ποσό των €96.500,00.
Κλείνοντας
, θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς που συνεργαστήκατε και κατορθώσατε να προσφέρετε υπηρεσίες επαγγελματικού επιπέδου στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της κοινότητάς σας, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της ωραίας εκδήλωσης. Εύχομαι η ανιδιοτελής προσφορά σας να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της κοινότητας Αθηένου ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες τους.
_________________

Σημ.
: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κα Ρόη ΄Ελληνα, Επαρχιακός Λειτουργός Ευημερίας Λάρνακας.