5/6/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την οικονομία 05/06/2012

Πρέπει να σταματήσει η γενική και αόριστη κριτική περί μη λήψης μέτρων, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης, καλώντας όλους να πουν στον λαό τι θέλουν να εφαρμόσουν. Διερωτήθηκε ακόμα μήπως κάποιοι μιλώντας για μέτρα εννοούν αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, συνεχή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες μια παραφιλολογία σε σχέση με τη λήψη μέτρων για την οικονομία που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Στόχος ορισμένων φαίνεται ότι είναι να προκαλέσουν πανικό για να εξωθήσουν την Κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών και επιβλαβών για την οικονομία μέτρων.
Η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι φέτος ο στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 6,5% που ήταν πέρσι να περιοριστεί μόλις στο 2,5%. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβρη λήφθηκαν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίστηκε και ο φετινός Προϋπολογισμός.

Από τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων μηνών φάνηκε ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση από τον αρχικό στόχο. Απόκλιση την οποία η Κυβέρνηση θέλει να διορθώσει με τη λήψη νέων διορθωτικών μέτρων.

Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγούν στο να φορτωθούν τα βάρη στον απλό άνθρωπο. Δεν πρέπει να ακολουθούν τη λογική των συνεχών περικοπών και της στυγνής λιτότητας που θα οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και αλλού. Τα όποια μέτρα πρέπει να σέβονται τον κοινωνικό διάλογο.

Όταν μιλούμε για μέτρα πρέπει όλοι να είμαστε συγκεκριμένοι. Όλοι να πουν στον λαό τι θέλουν να εφαρμόσουν. Μήπως κάποιοι μιλώντας για μέτρα εννοούν αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, συνεχή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών; Εάν αυτά εννοούν, να βγουν και να μιλήσουν καθαρά στον λαό. Πρέπει να σταματήσει η γενική και αόριστη κριτική περί μη λήψης μέτρων. Η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, όμως μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα. Μέτρα που θα δίδουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

Το δεύτερο το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το εξής: Γίνεται μια κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των όποιων μέτρων θα πάρουμε σήμερα με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος – με το τέλος του χρόνου – με την πιθανότητα να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να στηρίξουμε το τραπεζικό μας σύστημα.

Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στον Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5 ή 3,0%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Εάν τελικά απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα είναι για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος.


Αυτοί οι οποίοι προσπαθούση και ταυτόχρονα ενδεχομένως να αποκρύψουν τις ευθύνες εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση.

Όταν σε όλη την Ευρώπη γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το πώς θα εξευρεθούν άλλες λύσεις, πέρα από τη στυγνή λιτότητα και τις συνεχείς περικοπές, λύσεις που θα στηρίζονται στην ανάπτυξη, είναι παράδοξο κάποιοι εδώ στην Κύπρο να προσπαθούν να επιβάλουν αποτυχημένες συνταγές, να επιβάλουν ‘συνταγές Ελλάδας’ και για την Κύπρο.


Η Κυβέρνηση με πολλή σοβαρότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμβολή όλων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».


Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αντληθούν τα χρήματα για στήριξη των τραπεζών από κάπου αλλού και έτσι να μην απευθυνθούμε στον Μηχανισμό, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Γίνονται διάφορες προσπάθειες, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η πιθανότητα να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, ένεκα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την υπερβολική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Γίνονται, όμως, και άλλες προσπάθειες». Κληθείς να πει τι περιλαμβάνουν αυτές οι προσπάθειες, απάντησε ότι περιλαμβάνουν την «εξεύρεση δανεισμού από κάπου αλλού».


Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αναχρηματοδότηση των κρατικών χρεογράφων που λήγουν το 2013, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «βεβαίως υπάρχει σχέδιο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένας πιο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός – εκτός από το πώς στηρίζουμε σήμερα τις τράπεζες – για την κυπριακή οικονομία».


Ερωτηθείς πώς θα μπορέσει η Κύπρος να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι αυτό θα γίνει «με μια σωστή στήριξη του τραπεζικού συστήματος που θα επιλύει το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή».


Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε πως το ότι το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι οι τράπεζες σημειώνεται σε όλες τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. Πρόσθεσε ακόμα: «Με τους δημοσιονομικούς δείκτες που θα έχουμε περί το τέλος του χρόνου, με δημοσιονομικό έλλειμμα εκείνο που προβλέπεται στους δείκτες του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από το 3% – που είναι δείκτες που προβλέπονται για περίοδο οικονομικής ανάπτυξης – και έχοντας δώσει πειστικές απαντήσεις στο κύριο πρόβλημα που είναι αυτό του τραπεζικού συστήματος, ναι, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε».


Σε άλλη ερώτηση ανέφερε: «Εμείς έχουμε πει ότι ο στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι στο 2,5%. Εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα είναι ακριβώς 2,5%, αλλά θα είναι κάτω από 3%, εντός των δεικτών Μάαστριχτ, και μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε ειδικός θα ισχυριστεί ότι αυτό είναι καταστροφή για μια οικονομία». Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι «στο Σύμφωνο Σταθερότητας υπάρχει πρόνοια που λέει ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση από τους αρχικούς στόχους».


Υπογράμμισε, τέλος, ότι «εμάς ο στόχος μας είναι, εξ ου και θα πάρουμε τα επιπρόσθετα μέτρα, να είμαστε στο 2,5% ή πολύ κοντά στο 2,5%. Αλλά να μη δίνουμε την εντύπωση ότι αν δεν είμαστε στο 2,5% και είμαστε λίγο πιο πάνω τότε χάθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε».
ν να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι είναι είτε το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος είτε το ύψος του δημοσίου χρέους που οδηγεί σε ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, και όχι η ανάγκη στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ή δεν γνωρίζουν ή δεν λένε την αλήθεια. Αν τελικά απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι καθαρά για στήριξη των τραπεζών και όχι γιατί οι δημοσιονομικοί δείκτες επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Κάποιοι θέλουν να φορτώσουν και αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα με τις τράπεζες στην Κυβέρνη