5/6/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό 05/06/2012

Αν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι έτοιμος να συζητήσει εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και αναμένουμε την αντίδραση της άλλης πλευράς, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου για την Αμμόχωστο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Εμείς έχουμε υποβάλει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση η οποία προνοεί την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως η πόλη θα ανοίξει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και την ίδια στιγμή έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε άνοιγμα αριθμού κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τέτοιου είδους βήματα σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όχι μόνο θα σώσουν την πόλη και θα δώσουν την ευκαιρία στους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, αλλά την ίδια στιγμή θα δημιουργήσουν μια τεράστια δυναμική για την ίδια τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Θα βελτιώσουν αισθητά το κλίμα και μπορεί να αποτελέσει (η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων) έναν χώρο όπου πραγματικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνεργάζονται, ενώ θα αποτελέσει και την πρόβα τζενεράλε για τη συνολική λύση του Κυπριακού.


Αν ο κ. Έρογλου είναι έτοιμος να συζητήσει εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση και αναμένουμε την αντίδραση της άλλης πλευράς και βέβαια της κατοχικής Τουρκίας».