5/6/12

Συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού με τον Επίτροπο Ανάπτυξης της ΕΕ 05/06/2012

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού είχαν σήμερα κοινή συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για θέματα ανάπτυξης κ. Andris Piebalgs, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια επίσκεψης εργασίας εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, οι κ.κ. Άγγελος Βότσης (αναπλ. Πρόεδρος), Μάριος Μαυρίδης, Χάρης Γεωργιάδης, Πάμπος Παπαγεωργίου, Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Κουτσού και Γιώργος Περδίκης και εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τα μέλη κ.κ. Γεώργιος Τάσου, Γιώργος Λουκαΐδης, Σοφοκλής Φυττής, Φειδίας Σαρίκας και Δημήτρης Συλλούρης.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ για τη διεθνή ανάπτυξη και τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία της εν λόγω πολιτικής, κυρίως λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκονται τα κράτη της Νότιας Μεσογείου μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, ενώ υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη περαιτέρω στήριξής τους από πλευράς ΕΕ. Επίσης, συζητήθηκαν οι προεκτάσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις πολιτικές για τη διεθνή ανάπτυξη, τα μακροπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν και για την ίδια την ΕΕ λόγω της σταθερότητας που εδραιώνει η παρεχόμενη στις τρίτες χώρες βοήθεια, αλλά και η ανάγκη αειφόρου εφαρμογής των αναπτυξιακών στόχων που έχουν τεθεί στις χώρες αυτές.