5/6/12

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο 05/06/2012

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά αναχωρεί αύριο για το Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα είναι και το τελευταίο επί Δανικής Προεδρίας.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ένα από τα βασικά θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων που θα απασχολήσει το Συμβούλιο είναι η Διακυβέρνηση Σένγκεν. Θα συζητηθούν, συγκεκριμένα, οι δύο νομοθετικές προτάσεις αναφορικά με την προσωρινή επαναφορά των συνόρων στα εσωτερικά σύνορα σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τη θέσπιση ενός μηχανισμού αξιολόγησης και παρακολούθησης του κεκτημένου Σένγκεν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο (γενική προσέγγιση).

Σε σχέση με τον τομέα της δικαιοσύνης, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την πρόταση οδηγίας αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο κατά την ποινική διαδικασία, ως επίσης και με την πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού δικαίου πωλήσεων.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Έκθεση αναφορικά με την εφαρμογή της Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου και εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Υπουργός θα έχει διμερείς επαφές κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και κατά τη δεύτερη μέρα με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομολογό του.