5/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή αποφοίτησης της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου 05/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση που άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά έχει φθάσει αισίως στο τέλος της και να συγχαρώ εκ βάθους καρδιάς τους 59 σημερινούς απόφοιτους της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου. Είναι πάντοτε ευτυχές το γεγονός ότι η Αστυνομία Κύπρου ενισχύεται με νέο αίμα και ανθρώπους με ζωντάνια και πάθος για τη ζωή και προσφορά στην κοινωνία.

Αγαπητοί απόφοιτοι,
Η απόκτηση του διπλώματος αποφοίτησης δεν είναι το τέλος της εκπαίδευσής σας αλλά η αρχή. Η ημέρα ανάληψης των καθηκόντων των νέων αστυνομικών, όπως εσείς σήμερα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πορείας διαρκούς προσφοράς στον άνθρωπο και αποκόμισης πολλών γνώσεων και εμπειριών.

Είμαι βέβαιος ότι είναι με πλήρη συνειδητοποίηση των δυσκολιών που επιλέξατε την είσοδό σας στην αστυνομική οικογένεια. Ο δρόμος σας δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με ευθύνες και ανηφόρες – και το ξέρετε. Γι’ αυτό να είστε υπερήφανοι για την επιλογή σας αυτή. Ο δρόμος σας είναι δρόμος ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία, δρόμος προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της κοινωνίας από εσάς είναι πολύ υψηλές. Η ασφάλεια των πολιτών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι έννοιες ταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες με το λειτούργημα του αστυνομικού. Οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Η Αστυνομία δίνει καθημερινούς αγώνες για τον σκοπό αυτό. Με τη στρατηγική πρόληψης και τις δράσεις της ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτούς τους αγώνες θέλουμε να ενδυναμώσουμε με τη δική σας συστράτευση.

Σ´ εσάς τα νέα παιδιά με τις καινούργιες ιδέες, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό βασίζεται η Αστυνομία, αλλά και η Πολιτεία, για να την καταστήσετε πιο αποτελεσματική και ακόμη πιο αξιόπιστη στη συνείδηση των πολιτών. Όσο αναγκαία είναι η πείρα των μεγαλύτερων άλλο τόσο αναγκαίος είναι ο ενθουσιασμός των νέων. Η ομαλή πορεία και η επίτευξη των στόχων του Σώματος εξαρτάται από την αρμονική σύζευξη αυτών των δύο.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν σας. Αξίζετε αυτή την τιμή, γιατί με την ευδόκιμη αποφοίτησή σας από την Αστυνομική Ακαδημία αποδείξατε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας, σε μια εποχή που η ασφάλεια αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο.

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια περίοδο καίριας ευθύνης της κυπριακής Αστυνομίας και ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας. Αναφέρομαι, βεβαίως, στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου πρέπει να κερδίσουμε όλοι το στοίχημα της ασφάλειας – και θα το κερδίσουμε.

Να μην ξεχνάτε ότι είστε το μέλλον της Αστυνομίας, η αυριανή ηγεσία της. Καθημερινά θα κρίνεστε από την κοινωνία και θα πρέπει η συμπεριφορά και η στάση σας να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με νουθεσίες και παραινέσεις. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μέσα σας γνωρίζετε το σωστό από το λάθος, το νόμιμο από το παράνομο, το ηθικό από το απρεπές, και θα επιδιώκετε πάντα το φρόνιμο τόσο για εσάς όσο και για την κοινωνία.

Θέλω μόνο να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά, και ειδικά τους οκτώ αποψινούς βραβευθέντες για την εξαιρετική απόδοσή τους, καθώς και τους εκπαιδευτές και το προσωπικό της Ακαδημίας για το εξαίρετο έργο που επιτελούν.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, δύναμη και πάντα επιτυχίες.




Αναζήτηση